ממש לפני חג הפורים, נשללה במפתיע תעודת הכשרות מכל סניפי רשת Nuts Factory, שבבעלות משפחת אלל בניו יורק ובניו ג'רזי – אחת מרשתות חנויות הפיצוחים המצליחות בארה"ב, שהפכה בשנים האחרונות למעצמה בזכות קונספט חדשני בארצות הברית: חנויות בסגנון שוק ישראלי. היא גם אחת החלוצות שהביאו לשוק האמריקני את טרנד "שוקולד דובאי".
ההודעה של נותנת הכשרות National Kosher Supervision (NKS), בראשות הרב אהרן מהלמן, אחת המרכזיות בניו יורק, הפתיעה לקוחות רבים, במיוחד אלה שהתרגלו לראות במקום כתובת אמינה למוצרי פיצוחים, שוקולדים ופירות יבשים תחת השגחה. "הכשרות הוסרה באופן מיידי בכל החנויות בניו יורק וניו ג׳רזי”, נמסר ל-ynet בהודעה, "אין להסתמך על שילוט כשרותי קיים בחנויות".
מאחורי הרשת עומדת, כאמור, משפחת אלל, מבעלי "דין שיווק וקליה" - אחת מחברות השיווק הגדולות בישראל למוצרי פיצוחים, פירות יבשים ותבלינים, המוכרת בעיקר בזכות מותגיה "שקדיה", "ששון הקולה" וגם חמוצי “בית השיטה”, ורטבי "אהרוני". אימפריית הפיצוחים והחמוצים הזאת מפעילה כ-160 דוכנים בשיטת "חנות בתוך חנות" ברשתות שופרסל, יוחננוף, אושר עד, ויקטורי ומחסני השוק. במודל זה, החברה מנהלת את מתחמי הפיצוחים, הפירות היבשים והממתקים בתוך הסופרמרקטים, כאשר המכירה מתבצעת בתפזורת, והיא משלמת לרשתות עמלה מתוך ההכנסות. בנוסף, מוצרי החברה נמכרים גם באריזות ממותגות על המדפים תחת המותגים שלה, ותחת המותג הפרטי של רמי לוי. מחזור המכירות שלה נאמד בכחצי מיליארד שקלים בשנה.
מי שמוביל את הפעילות בארה"ב הוא דין אלל (31), בנו של יגאל אלל, מנכ"ל החברה בארץ, שלמד בארצות הברית והחליט לייבא את הקונספט המשפחתי מעבר לים. הסניף הראשון של Nuts Factory נפתח במנהטן בשנת 2019 במטרה ברורה: לשחזר את חוויית השוק הישראלי בלב ניו יורק - אך עם טאץ' מודרני, מסודר ונקי יותר.
הצלחת הרשת לא איחרה לבוא. תוך שלוש שנים בלבד היא התרחבה לכ-20 סניפים ברחבי ניו יורק, ניו ג'רזי ובוסטון, והפכה למוקד עלייה לרגל עבור חובבי הפיצוחים הכשרים. החנויות, עם העיצוב המוקפד, הריח המשכר של אגוזים קלויים במקום והמבחר הרחב של ממתקים ושוקולדים - הפכו ללהיט בקרב הציבור הדתי-אמריקני. הקמפיינים ברשתות החברתיות, בשיתוף משפיענים יהודים-אמריקנים, תרמו רבות לבניית המותג וליצירת קהל לקוחות נאמן. היא הפכה לסמל ישראלי וביום העצמאות האחרון אחד הסניפים שלה באפר-איסט-סייד אף הפך למטרה להתקפה אנטישמית. דלתות החנות נפרצו ושמשה נופצה, בדומה לעוד שני בתי עסק שכנים בבעלות יהודית או ישראלית. מדבקות שנותרו במקום קראו ל"סיום הכיבוש".
ההרס בחנויות של יהודים באפר-סיט-סייד
ואז, ביום בהיר אחד, הכשרות של הרשת הישראלית נשללה. לפי הרב מהלמן, שהוביל את ההחלטה, הסיבה היא הפרות חמורות שהתגלו בנוגע למשלוחים של מוצרים לא כשרים שהגיעו לסניפים. "היו הפרות מרובות לגבי משלוחי ממתקים, שוקולדים וכדומה שלא היו כשרים - אני מתעקש שיהיה לנו משגיח ייעודי שיסתובב בתוך כל החנויות הכשרות", אמר הרב.
הסערה ברשתות החברתיות לא איחרה להגיע. קבוצות כשרות גדולות הזהירו את הציבור מפני קניות ב-Nuts Factory, עם הודעות בנוסח: "אל תקנו שם כלום לפורים!" ואפילו קריאות לפתוח בבדיקה נגד חנויות נוספות שעלולות להפר את כללי הכשרות.
הנהלת Nuts Factory מסרה בתגובה ל-ynet כי "המידע שגוי. אנחנו עוברים לתעודת כשרות חדשה ונפרסם אותה בקרוב״. מהרב מהלמן נמסר כי "כאשר ואם נחדש את הפיקוח שלנו ברשת בעתיד, נפרסם הודעה".
בינתיים המכה התדמיתית עלולה להיות משמעותית – במיוחד עבור רשת שבנתה את מעמדה בזכות הקשר ההדוק עם הקהילה הכשרה בניו יורק.