תא"ל אלה שדו-שכטמן, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר (יוהל"ם): "שירות נשים בצה"ל ומיצוי היכולות שלהן זה חלק בלתי נפרד מהבנת הצרכים הבטחוניים".
"מעולם לא הרגשתי שהמגדר שלי משפיע על הדרך הפיקודית והמקצועית שלי. תמיד הצבתי לעצמי מטרות, דבקתי באמת שלי והשקעתי את כל כולי בכל משימה ותפקיד. תמיד גם בחנו אותי על בסיס תפקודי וללא קשר למגדר". כך אומרת תא"ל אלה שדו־שכטמן, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר (יוהל"ם).
היא נולדה וגדלה בעפולה, ומתגוררת בעיר. נשואה לנאור, איש עסקים, ואם לארבעה (18, 15, 10, 6). את מרבית שירותה בצה"ל ביצעה במערך מגל, שמכשיר קצינים ומפקדים לתפקידי פיקוד, הדרכה ומבצעים במערך יחידות השדה. בין היתר שימשה מ"פ בסיס טירונים ניצנים ומפקדת בה"ד 12. ב־2019 מונתה למפקדת מערך מגל, בנובמבר 2021 הועלתה לדרגת תא"ל והחלה בתפקידה הנוכחי.
גוף היוהל"ם, יש להסביר, אמון על טיפול וייעוץ בנושאים שונים, בהם קידום שוויון הזדמנויות מגדרי בשירות. "לאורך השנים עמד לא אחת מקומן של נשים בצה"ל בעין הסערה", היא אומרת. "במהלך השנים הצבא הבין שאי אפשר לוותר על כוח אדם איכותי ונחוץ, כששירות נשים בצה"ל ומיצוי היכולות שלהן זה חלק בלתי נפרד מהבנת הצרכים הבטחוניים".
למה בחרת בקריירה צבאית?
"אני לא רואה את הצבא כקריירה, אלא כמקום שבו אני משרתת את המדינה. כשהתגייסתי, רציתי להיות מ"כית. מרגע שנכנסתי לשערי מגל, הבנתי שזה הייעוד שלי בחיים. אתגר הוביל לאתגר, קיבלתי עוד תפקיד ועוד אחריות, והמסלול הפיקודי הפך למסע חיי, עם אמונה בתפקיד ובשליחות".
מה הביא אותך להתמודד על התפקיד הנוכחי ולאן לקחת אותו?
"כשהציעו לי להתמודד על התפקיד, חשבתי מה הערך המוסף שאביא אליו ואוביל דרכו. כשלמדתי את מקצוע המגדר, והבנתי, שהמילה מגדר משלבת בין המילים: מין וגדר, הצבתי בפני עצמי את השאלה, אילו גדרות שמים לפני אדם בגלל המין שלו. תפקידי, בין היתר, לזהות גדרות כאלו, ובכל מקום שבו הוקמה גדר שלא ממניעים ענייניים או מקצועיים, להזיז אותה".
איך את משלבת קריירה צבאית תובענית עם זוגיות והורות?
"כשנאור, שיש לו קריירה עמוסה משלו, ואני, הכרנו, הייתי כבר סרן בצבא ובמסלול פיקוד. לא היו לו הפתעות. עם זאת לא יכולתי להתקדם ללא התמיכה שלו ושל ילדיי, שמאפשרים לי להעז, לחלום ולהגשים. הנוכחות שלי בבית מועטה, וילדיי גדלים לתוך המציאות הזו. עם הזמן למדתי להיות הורה משמעותי מרחוק. ילדיי רואים אימא, שמגשימה את הייעוד שלה".
בשנים האחרונות, היא אומרת, הפך השיח על ההון הנשי בצבא משיח על מגבלות לשיח על הזדמנויות, וכראייה היא מביאה את העובדה, שיש יותר ויותר מפקדות בצד מפקדים. "מלחמת 'חרבות ברזל' חשפה את הציבור בישראל לקור הרוח, לקבלת ההחלטות האיכותית ולגבורת הנשים בשדה הקרב. יש חיילות ומפקדות לוחמות ראויות להערצה. יש חיילות ומפקדות בתפקידים מובילים גם בחילות ובתחומים אחרים. בכל מקום הן מבצעות את התפקיד בנחישות, באמונה ודבקות במשימה".
למרות זאת יש עדיין חילות ותחומים שלא משבצים בהם נשים, על־אף רצונן. בקצה הפירמידה, למשל, עד היום לא הייתה אישה מועמדת לתפקיד הרמטכ"ל, גם אם כישוריה זהים לכישורי הגברים המועמדים.
"אנחנו משתדלים לא להסתכל על התפקיד, אלא על הכשירות. אם גבר ואישה עושים את אותה משימה באותה כשירות, זה כבר לא ירים גבה אצל אף אחד. אומנם התהליך לא שלם ויש עוד דרך, אבל כבר רואים התפתחות גדולה בנושא זה, בוודאי בחיל האוויר, במספר הטייסות והמפקדות.
לאחרונה החלו נשים להתמיין ליחידת 669, יחידת החילוץ של חיל האוויר, לסיירת מטכ"ל, ל־504, יחידה סודית באגף המודיעין, ויש לוחמות ביהל"ם, יחידת קומנדו הנדסית".
אני לא אמורה להתפעל מזה, זה נראה לי תהליך טבעי במדינה כמו שלנו.
"לכן אנחנו מתחילים בהסללה לקראת התפיסה הזו כבר במערכת החינוך.
"כשהייתי מ"כית, לא העזתי להסתכל על מפקד המערך ולחשוב שאהיה שם, כי אף אחד לא היה שם לפניי. לאט צמחתי והגעתי. כשחיילות מסתכלות מלמטה למעלה ואומרות, שהן רוצות להיות בתפקידים משמעותיים, זו הצלחה".
שדו־שכטמן מתייחסת גם לנושא הטעון של ההטרדות המיניות בצה"ל. "גיבשנו ופרסמנו בכל הצבא תפיסת מוגנות מטכ"לית. יש תוכניות למניעת הטרדות מיניות, ומערך טיפול בנפגעי ונפגעות פגיעה מינית. משרתות ומשרתים לא מקבלים עוד התנהגות פוגענית כלפיהם, אבל יש לזכור, שחייבים לדווח. אי אפשר לטפל כשאין דיווח".
את בתפקיד לא פשוט ולוחץ. איך את פורקת מתח?
"בעיקר בעזרת המוזיקה. אני מקשיבה למוזיקה ומנגנת על סקסופון וחליל צד. בשבתות, למשל, בתי מנגנת על הפסנתר ושרה, ואני מלווה בסקסופון ובחליל".
תא"ל יעל גרוסמן, מפקדת יחידת "לוטם":
"הדרך להפיכת ישראל לסטארטאפ ניישן 2.0 תתאפשר, בין היתר, בזכות נשים שיפרצו דרך בתחום הטכנולוגיה"
מצב משפחתי: נשואה + 3
מגורים: פתח תקווה
השכלה: תואר ראשון בהנדסת אלקטרוניקה, תואר שני במינהל עסקים בהצטיינות יתרה, תואר שני בביטחון לאומי
מוטו: לחבר נכון בין טכנולוגיה לא.נשים
הדרך לתפקיד הנוכחי:
"מגיל צעיר נמשכתי למקצועות הטכנולוגיה, המתמטיקה והמחשבים. כשלמדתי לתואר ראשון במסגרת העתודה האקדמאית הבנתי, שמה שאני רוצה לעשות כשאהיה גדולה, אלו דברים גדולים בתחום ההנדסה והטכנולוגיה. במהלך השירות מילאתי שורת תפקידים ב'לוטם', שזו החטיבה להתעצמות טכנולוגית מבצעית, ובאגף התקשוב. בין היתר הייתי ראש הלשכה של האלוף (במיל.) עמי שפרן, שהיה אז ראש אגף התקשוב. ב־2020 מוניתי למפקדת ממר"ם, ובמאי 2023 התחלתי לשרת בתפקידי הנוכחי. בכל תפקיד שאני ממלאת, אני מוצאת שצה"ל מעניק לי הזדמנות אדירה לקחת את מה שאני אוהבת, טכנולוגיה, וכך להשפיע על צה"ל ואף מעבר לזה".
דעתך על "יום האישה".
"בעברי, לא אחת, הייתי מהבנות היחידות במרחב. באוניברסיטה, למשל, היו 120 סטודנטים בחוג שבו למדתי, מתוכם היינו חמש סטודנטיות בלבד. כשעשיתי השלמה טכנולוגית כחלק ממסלול הקצונה, היו 25 צוערים, אני צוערת יחידה. אז כבר הייתי נשואה. זה לא הלחיץ אותי. ידעתי שאני טובה במה שאני עושה, היה לי ביטחון עצמי. רק מאוחר יותר הבנתי שיש בעייתיות בנושא, ושיש לי הזכות והאפשרות לשנות את הדברים, בזכות המקום שבו אני נמצאת. מאז אני פועלת כל הזמן לשילוב נשים במסגרות טכנולוגיות בצה"ל ובעולם האזרחי".
יש תחתייך נשים, מפקדות על היחידות הכפופות ל"לוטם".
"זה לא בגלל היותן נשים. אלו הא.נשים הכי ראויים לתפקיד. הפעילות החשובה היא לפתוח דלתות לנשים שראויות ומתאימות לעולם הטכנולוגי, באמצעות מכינות ומתן כלים לבנות, שלא הגיעו עם ידע מקדים, כשהשאיפה היא להגיע לייצוג נשים בעולמות האלו בהתאם לחלקן באוכולוסייה. התמונה היום הרבה יותר טובה מבעבר, אבל יש עוד הרבה מה לעשות בנושא. אין לי ספק שהדרך להצעיד את המשק הישראלי לשלב הבא בהתפתחותו - סטארטאפ ניישן 2.0, תתכתב במידה רבה עם עולמות התוכן של היחידה שלנו, וזה יקרה הרבה גם בזכות נשים שיפרצו דרך בתחום הטכנולוגיה".
לצערנו, נקלענו למלחמה. דווקא בזמן הזה קיבלנו הוכחה לחשיבות מקומן וכוחן של הנשים במערך הצבאי.
"בבסיס של כל מלחמה יש שבירה של מוסכמות והנחות עבודה קודמות. הנשים היו מעולות עוד קודם למלחמה הארורה הזו בכל עולמות התוכן במדינה, בין היתר בצבא. בתרבות של אחרי 7 באוקטובר יש קצת יותר ענווה ונכונות לשמוע ולקבל. הענווה הזו שמה אותנו במקום שמאפשר לנשים לפרוץ קדימה".
ד"ר מיה אוברמן, רופאה בכירה בחטיבת נשים ויולדות במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית:
"יש יותר ויותר נשים בתפקידי ניהול, הנהגה ומחקר, אך הדרך לשוויון מלא עדיין נמשכת"
מצב משפחתי: נשואה + 2
מגורים: תל אביב
השכלה: לימודי רפואה באוניברסיטה העברית
מוטו: "תהיי השינוי שאת רוצה לראות בעולם"
הדרך לתפקיד הנוכחי.
"בשנה החמישית ללימודי הרפואה, במהלך סבב במחלקה שבה אני עובדת כיום, הרגשתי והבנתי את החיבור שלי לתחום, שבו זוכים בכל יום מחדש ללוות נשים ברגעים המשמעותיים ביותר בחייהן. זאת תוך שילוב עם רפואה בסביבה דינמית, המצריכה קבלת החלטות מהירות. בסוף ההתמחות השתתפתי בתוכנית מצטיינים של כללית, שהעניקה לי כלים משמעותיים בפיתוח היכולת שלי להשפיע, ליזום ולהוביל שינויים. התוכנית חיזקה בי את השאיפה לשלב בין עשייה קלינית יומיומית לתחום המחקר, לצד הרצון להיות דמות חיובית ודומיננטית במחלקה שבה אני עובדת".
דעתך על "יום האישה".
"היום הוא הזדמנות להוקיר את הדרך שנשים עשו עד כה, אך גם תזכורת לאתגרים שעוד נמצאים לפנינו. ברפואה בכלל ובתחום רפואת הנשים בפרט אנו רואות יותר ויותר נשים בתפקידי ניהול, הנהגה ומחקר. זהו תהליך מבורך, שמביא יתרונות רבים, אך הדרך לשוויון מלא עדיין נמשכת. לאורך הדרך זכיתי לפגוש מנטוריות, שהיוו עבורי השראה והעניקו לי תמיכה ודוגמה אישית. בראייה שלי, כדי לקדם נשים באמת, עלינו להמשיך ולבנות רשתות תמיכה כאלו. השאיפה שלי היא לקחת חלק בשינוי הזה. להתקדם מקצועית וניהולית, לפתוח דלת גם לאחרות שרוצות לשלב מצוינות עם השפעה אמיתית. לשאוף להיות רופאת הנשים שהייתי רוצה כמטופלת, ולפעול מתוך שליחות, מקצועיות ואמפתיה, כדי לשפר את חוויית המטופלות".
כיצד אפשר להעצים נשים?
"העצמת נשים מתחילה בהשקעה בהכשרה מקצועית, יצירת רשתות תמיכה ומנטורינג וטיפוח תרבות ארגונית שמעודדת שוויון הזדמנויות. כשנשים מקבלות כלים אמיתיים לצמיחה מקצועית והזדמנויות שוות להוביל, הן יכולות להשפיע ולתרום בצורה משמעותית לקריירה האישית שלהן ולמערכת כולה.
טיפ לאישה בתחילת הדרך.
"להאמין בעצמך ולא לפחד לדרוש את המקום שלך. למצוא מנטורים טובים שיכולים להכווין ולתמוך, ולדעת שלא חייבים לבחור בין קריירה למשפחה. אפשר לשלב בין משרת החלומות לחיים אישיים מספקים".
יפית לוי אטיאס, מנכ"לית רשת השיווק רמי לוי:
"כל עוד העשייה של האישה מגיעה מבחירה, והיא לא נכנעת לתירוצים של עצמה או של הסביבה, היא ניצחה"
מצב משפחתי: נשואה + 6
מגורים: ירושלים
השכלה: תואר ראשון ושני במינהל עסקים, תואר במשפטים
מוטו: "כולם שווים בעיני השם, להתמיד בדרך שבה בחרת"
הדרך שלך לתפקיד.
"הגעתי לתפקיד לאחר שנים רבות של עשייה והתמדה בעסק, תוך ויתור על לא מעט דברים בתחום האישי, זאת בזכות יכולות שצברתי במהלך השנים, ובהן למדתי והכרתי כמעט את כל המחלקות. תמיד השתתפתי בקבלת החלטות, הייתי מעורבת בתחומים השונים, הייתי 'ראש גדול'. מהיום הראשון שמתי את הלקוח במרכז, והתמדתי במסרים. אם אבטיח ללקוח את סל הקניות הזול במדינה, לא אסטה מזה גם בעוד 50 שנה. כך גם אם יש משהו שארצה לעשות, ולא יתכתב עם המוטו הזה, פשוט לא אעשה. אני נאמנה לקו שמנחה אותי, גם כשיש רעשי רקע, השפעות חיצוניות ותקופות קשות.
"היום אני חולמת להמשיך להוביל ולהצמיח את הרשת, לעשות טוב ללקוחות ולהון האנושי, לעובדים".
דעתך על יום האישה.
"אני המנכ"לית הראשונה בתחום קמעונאות המזון. זו שבירה של תקרת זכוכית בתחום. היום כבר יש הזדמנות לנשים להצליח, ומכאן שקידום והצלחה תלויים רק באישה עצמה, ברצון ובהחלטות שלה להתקדם. נשים נאלצות יותר מגברים לבחור בין בית לקריירה, שדורשת הרבה זמן והשקעה כדי להגיע לתפקידים מסוימים. רוב הנשים בנויות מבחינה רגשית כך, שהן בוחרות בית, לכן יש פחות נשים במקומות גבוהים בתעשייה. יש גם עדיין מספיק מקומות שמפלים בין נשים לגברים. בסוף, ברמת המקרו, על כל אישה לבחור את המסלול שלה, לא משנה מהי בחירתה. בין שהיא בוחרת להישאר בבית ולא לצאת לעבודה ובין שהבחירה היא בקריירה מטורפת, כל עוד העשייה שלה מגיעה מבחירה והיא לא נכנעת לתירוצים של עצמה או של הסביבה, היא ניצחה".
טיפ לאישה בתחילת דרכה.
"תעזי, תעשי בלי לחשוש, זכרי שמקבלים הרבה כוח תוך כדי עשייה. היעזרי במי שאפשר, תאמיני בעצמך וביכולות שלך, וגם אם סימנת מטרה ולא השגת אותה, לא קרה כלום. חזרת אל נקודת ההתחלה, ואפשר להתחיל מחדש".
מיכל ברקאי ברודי, יזמת לקידום נשים, מייסדת "המתמרנות":
"אני מעודדת כל אישה, שלא תחכה שיתנו לה רשות או יבקשו ממנה. פשוט קומי והשמיעי קולך"
מצב משפחתי: נשואה + 3
מגורים: ירושלים
השכלה: עורכת דין , תואר ראשון מהאוניברסיטה העברית
מוטו: "תהיי השינוי שאת רוצה לראות בעולם"
הדרך שלך לתפקיד.
"באופי שלי, אני יזמת חברתית. לפני 12 שנה הקמתי את מכינת עלמה למנהיגות נשית, מכינה קדם־צבאית לצעירות מהפריפריה. משם פתחתי את הסיסטרהוד, מקום שנשים מגיעות אליו כדי לקבל תחושת משמעות ושייכות. ב־7 באוקטובר 2023 בעלי גויס, והכול נשמט לי מתחת לרגליים. העסק שלי התקשה לתפקד, הייתי בהיריון בסיכון לבד, עם שני ילדים קטנים, ושאלתי את עצמי למה אף אחד לא רואה את נשות המילואימניקים? כתבתי פוסט בנושא, שהפך ויראלי, וחשבתי איך אני חולקת את הפריבילגיה הזו עם עוד נשים. כך קם 'המתמרנות', במטרה להשמיע את הקול שלנו. מה שאנחנו עושות היום זה דואגות, שהנושא הזה ימשיך להדהד. אנחנו מתראיינות בתקשורת ובכנסת וכותבות במדיה החברתית. במקביל אנחנו מנסות להילחם בחוק הגיוס. אנחנו לא נגד אף אחד, אלא בעד ההצלחה והביטחון של מדינת ישראל. לא מאיימות בסרבנות, אבל בסוף נישבר. כבר רואים איך אחוזי ההתייצבות למילואים הולכים ויורדים באופן דרמטי. זוגות מתגרשים, משפחות משלמות על המציאות הזו מחירים מטורפים".
דעתך על יום האישה.
"נשות המילואימניקים זו דוגמה מדהימה של נשים מוכשרות וחזקות, שפועלות להשמיע את הקול שלהן ולהשפיע, בלי שאף אחד ביקש מהן או מינה אותן. זה כוח נשי, שיכול להוות דוגמה לנחיצות יום האישה, אבל הוא מתקיים כל יום. אם נמשיך להיות הלביאות בשער שאף אחד לא שומע, לא נתקדם. הדרך היחידה, שבאמצעותה המדינה יכולה להפוך את האסון שקרה לנו לתקומה, זה רק באמצעות שילוב ידיים. אני מעודדת כל אישה, שלא תחכה שיתנו לה רשות או יבקשו ממנה. פשוט קומי והשמיעי את קולך. כל אחת מאיתנו היא חתיכה בפאזל השלם. במקום שבו הכאב שלנו מתעורר, צריך שגם הרצון שלנו להיות יחד יתעורר".
טיפ שלך לאחווה נשית.
"לצאת מהאתוס של תחרות בין נשים, לעבור לחשיבה של איפה ואיך נשים נוספות מרוויחות מההצלחה שלי. זו שאלה שאני נוהגת לשאול את עצמי. בודקת איך אני יכולה להשתמש בכוחות ובכישורים שלי, כדי שלעוד נשים יהיה טוב".
נורית לוי, יוזמת ונשיאת מיזם "איתך לאורך כל הדרך":
"מכיוון שאין שוויון מגדרי, צריך לשים בחזית את האתגרים שנשים מתמודדות איתם"
מצב משפחתי: נשואה + 4, סבתא ל־11 נכדים
מגורים: מבשרת ציון
השכלה: תואר ראשון בחינוך, תואר שני במינהל חינוך וייעוץ ארגוני
מוטו: "אין דבר העומד בפני הרצון"
הדרך לתפקיד הנוכחי.
"בעבר עסקתי בחינוך בבתי ספר תיכוניים. שם נחשפתי לראשונה לתלמידים, שהגיעו מבתים אלימים. כשמיקי, בעלי, מונה לנספח המשטרה בארה"ב, עזבתי את מערכת החינוך. כשהוא מונה ליו"ר הכנסת ה־24, הצטרפתי אליו לביקור במקלט לנשים מוכות של עמותת 'אישה לאישה' בירושלים. שם ניגשה אליי אחת הנשים, וסיפרה שהיא פעם שנייה במקלט, לאחר שחוותה אלימות פיזית וכלכלית בביתה. היא שיתפה בקושי ההתמודדות עם החיים לאחר היציאה מהמקלט, ולכן, אמרה, חזרה לבעלה המכה. בפועל אישה שמגיעה למעון לנשים מוכות, מקבלת עד שנה שהייה בו.
"המקלט הוא גוף טיפולי נהדר וחשוב, אבל צריך שיהיה גוף תומך להמשך. כך נולד הרעיון למיזם 'איתך לאורך כל הדרך' בשיתוף 'אישה לאישה'. המיזם מחבר בין נשים 'בוגרות מקלטים', שעוברות לאחר השהייה בו להתגורר בדירות מעבר, ומקבלות במשך תקופה תמיכה ממנטוריות מתנדבות. המיזם עוסק בהכנת המנטוריות, שמסייעות בליווי אישי בנושאים שונים, ומכינות את הנשים להשתלב עצמאית בחברה.
"המטרה היא שכל אחת שיוצאת מהמקלט, תדע שיש לה מעטפת, חיבוק ואוזן קשבת, שהיא לא לבד. המיזם מלווה מחקרית על ידי אוניברסיטת בר־אילן".
דעתך על יום האישה.
"אני שמחה שהוא קיים. מכיוון שאין שוויון מגדרי, צריך לשים בחזית את האתגרים שנשים בישראל מתמודדות איתם".
כיצד אפשר להעצים נשים?
"כשיש מטרה, צריך להאמין בה עם הרבה רצון, ולהיות דבקות במשימה, בלי לפחד מהדרך להגיע אליה. צריך גם לעבוד בצוות, כדי להכפיל כוח".
טיפ לאישה בתחילת דרכה?
"שיתוף פעולה זה אחד הדברים שמאפיינים נשים. כדאי בתחילת הדרך להיעזר באישה, שיש מה ללמוד ממנה. גם לי הייתה מנטורית בשלבים ראשונים בדרכי המקצועית, כזו שיכולתי ללמוד ממנה, שהדריכה אותי".
חן ריכטר, סמנכ"לית השיווק ובעלים משותפים של רשת הפיצריות פאפא ג'ונס בישראל:
"בעולם המזון אין הרבה נשים שעומדות בראש. אני קוראת לנשים להצטרף לתחום"
מצב משפחתי: נשואה + 2
מגורים: רמת גן
השכלה: תואר ראשון במינהל עסקים ושיווק
מוטו: "להאמין בעצמך, לא לפחד ליטול סיכונים".
הדרך שלך לתפקיד.
"מגיל 20 עד 30 עבדתי כסמנכ"לית שיווק במשרד פרסום משפחתי. לאחר שצברתי ניסיון וידע, החלטתי לעצור הכול, ולהקים עסק משלי. לפני כחמש שנים בעלי ואני זיהינו את הפוטנציאל, והחלטנו להביא את פאפא ג'ונס לישראל. הייתי אז בהיריון, עם עוד ילד בבית ובעל שעבר בין עבודות. מה שהכריע היה הרצון של 'בוא נקים משהו משלנו, נפסיק להיות תלויים באחרים'. למרות שאמרו לנו שאין מקום פה לעוד רשת פיצריות, ניתקנו את רעשי הרקע. את האישור להפוך לזכיינים הרשמיים בישראל קיבלנו כמה ימים לפני הסגר הראשון בקורונה. בראייה שלי, אפשר להפוך כל קושי או אתגר להזדמנות. למרות שאנשים חששו אז להזמין מבחוץ הביתה, ידענו להעביר את המסרים הנכונים, התאמנו את הפעילות לתקופה. יש לנו היום 40 סניפים, כשבשנה שעברה זכינו ל'זכיין השנה' של הרשת העולמית".
דעתך על יום האישה.
"בשנים האחרונות יש שינוי. יותר נשים מקבלות עמדות מפתח, יותר מאמינות בעצמן ומפתחות קריירה עצמאית. יום האישה זו הזדמנות להוקיר ולהכיר בהישגים של נשים בכל תחום. נשים צריכות להראות שהן לא חוששות לשבור תקרות זכוכית, כשצריך לדעת לשלם את המחיר, למשל לדעת שהצלחה בקריירה מגיעה לפעמים על חשבון דברים אחרים, בעיקר אימהות. בעולם המזון אין הרבה נשים שעומדות בראש. אני קוראת לנשים להצטרף לתחום, לא לחשוש להיות זכייניות".
כיצד אפשר להעצים נשים?
"ראשית להעלות לשיח יומיומי את העובדה, שצריך להיות פה שוויון לנשים ברמת שכר ותפקידים. כל אחד צריך להסתכל פנימה בעסק שלו ולדעת שהוא עושה את המקסימום בנושא. בפאפא ג'ונס כמעט 60% מהתפקידים במטה מאוישים על ידי נשים. גבר יותר מסתכל על השורה התחתונה של הביצועים, נשים יודעות להסתכל על התמונה המלאה, על כל השלבים, על מערכות יחסים פנימיות בתוך החברה".
טיפ לאישה בתחילת הדרך.
"לזהות הזדמנויות, להאמין בעצמך, לא לחשוש מנטילת סיכונים. לזכור שכשלונות הם חלק מההצלחה, כשכל צעד בדרך מקרב אל המטרה. להמשיך בכל זמן ללמוד ולהתפתח, לחשוב איך להיות יצירתית, חדשנית, מפתיעה, לסמוך על תחושות בטן ולא רק על נתונים יבשים".
נעה ורטהיים כוריאוגרפית, ממייסדי להקת המחול ורטיגו:
"כשאישה פורצת, חשוב שלא תהפוך דומה לגבר. צריך לחבר בין תכונות זכריות ונקביות"
מצב משפחתי: נשואה + 3
מגורים: קיבוץ נתיב הל"ה
השכלה: אקדמיה למוזיקה ומחול ע"ש רובין בירושלים
מוטו: "ראיית הטוב, לנבוע מהיש ולהתמיד להתחדש"
הדרך שלך לתפקיד.
"את ורטיגו, להקת מחול מודרני ישראלית, ייסדנו, בעלי, עדי שעל, ואני, בירושלים ב־1992. אנחנו מופיעים בארץ ובעולם עם עבודות שלי, כמנהלת אומנותית של הלהקה, אבל גם עם עבודות של כוריאוגרפים חיצוניים. בנוסף ייסדנו חוות חוסן ומרכז ריפוי.
"התפקיד הלא פחות חשוב שלי הוא להציג את הכפר האקולוגי בקיבוץ נתיב הל"ה, שאליו הגענו לפני 18 שנה ארבע משפחות, של אחיותיי ושלי. הגענו בעקבות פטירתה של אימא, כשהיינו אז בשיא ההצלחה, אבל השבר הוליד משהו חדש. החלטנו לשנות את חיינו, ולבנות את הכפר האקולוגי. זה היה אתגר, הקשבה לאזורים עמוקים עם ערכים וקבלת תשובה לשאלה מה רוצים בחיים. הגענו לקיבוץ בתקופה לא טובה של הפרטה. לקחנו לול תרנגולות ישן ונטוש, עליו בנינו בית מאדמה ובצורה אקולוגית".
דעתך על יום האישה.
"אנחנו ארבע אחיות, הכוח שלנו במשפחה מאוד חזק. הבעלים שלנו הם המנהלים, אבל יש שוויון. ארבעתנו גם מוקפות כל הזמן בנשים חזקות ומובילות. בזמן שהעולם הולך לכיוון טכנולוגי וכל אחד נמצא בתוך עצמו, אנחנו מביאות תפיסת אחדות מול נפרדות, הוכחה איך ביחד זה כוח".
איך אפשר להעצים נשים?
"נוצרנו זכר ונקבה, אבל האבולוציה גרמה לנו להיות נפרדים, ואנחנו מתמודדים עם זה עד היום. הגבר לקח את השליטה ואת הכוח, אבל בצד זה יש המון חוזק לנשים. לכן, כשאישה פורצת ורוצה להתקדם, אסור שתהפוך את התכונות של הצד הנשי להיות רק זכריות. חשוב לאישה, שלא להפוך דומה לגבר, שהוא לא אחת חסר את הסבלנות והרגישות שיש לנשים. צריך לאזן את החוזק בחוכמה נשית, בלב הפתוח וברגש האימהי, במרחב הכלה נשי, באינטואיציה. צריך לחבר בין תכונות זכריות ונקביות, כך יצמח משהו טוב".
טיפ לאישה צעירה בתחילת דרכה.
"חזקי את האמונה שבך, פעלי מתוך תשוקה. לא לפחד להחליט מה היינו רוצות לעשות".
שוש רוטנברג, מייסדת ומנכ"לית קבוצת רוטנברג תקשורת:
"נשים חייבות להיות חזקות, להרגיש שהן עומדות בזכות עצמן"
מצב משפחתי: נשואה + 4, סבתא ל־5 נכדים
מגורים: גבעתיים
השכלה: אוניברסיטת ת"א לימודי פרסום
מוטו: "כל הזורע קוצר"
הדרך שלך לתפקיד.
"למדתי עיצוב פנים, אבל עשיתי הסבה לתחום הפרסום, מתוך כוונה להעצים לקוחות, גברים, ובעיקר נשים. לפני כ־20 שנה השתתפתי בקורס של הרשות למעמד האישה בממשלה, ונבחרתי לאחת ממאה נשים מנהיגות בארץ. מאז אני פונה לאנשי עסקים כדי למתג אותם, להראות להם מתוך הניסיון שלי איך צומחים. ההצלחה שלי הגיעה ממקום של פיתוח קשרים בינאישיים. אני אדם של אנשים, ואנשים אוהבים אותי. אני מתחברת ללקוחות, מעניין אותי מה קורה איתם גם בפן האישי, לא רק העסקי. לאחר שאני שומעת את הסיפור שלהם, אני בודקת מה הכי טוב עבורם, אם בכלל".
דעתך על יום האישה.
"היום נשים הפכו להיות חזקות, אסרטיביות, שוברות תקרות זכוכית. יש לי לקוחות, שאני אחוזת התפעלות מהמקום שאליו הגיעו בעסקים שלהן. עם זאת יש לקוחות פחות חזקות, שהבעל עדיין משפיע עליהן וצריך להחליט עבורן. למשל כשהן שומעות את המחיר שאני מבקשת, הן צריכות את אישור הבעל לזה, מרגישות תלותיות. אני אומרת להן, שהן חייבות להיות חזקות ותמיד להרגיש שהן עומדות בזכות עצמן, ובכסף שהן מרוויחות, יש להן זכות לעשות מה שהן חושבות. הן לא חייבות להתייעץ. חייבים לבער את התופעה הזו. הכול מתחיל בחינוך. אני חינכתי את הבנות שלי להיות אסרטיביות, לדעת מה הן רוצות, להיות עצמאיות. צריך להמשיך להעצים ולחזק את האמונה בעצמך ובחוזק שבך, לא לפחד".
טיפ לאישה בתחילת דרכה.
כשיש מטרה, צריך לעשות הכול כדי להגשים אותה, ולרוב מדובר בעבודה קשה. אין קיצורי דרך. אני תמיד קובעת לעצמי את היעד הבא, מסמנת, משננת את המנטרה ומייצרת כך את המציאות, כי מחשבה מייצרת מציאות. הייתי ילדה ביישנית. הגעתי לתיכון לבד, בלי חברים. החלטתי עם עצמי לעשות שינוי אופי, עשיתי, ובתוך חודש הפכתי למלכת הכיתה, החיים שלי השתנו. מאז, בכל מקום שאני מגיעה אליו, אני במרכז. הפכתי לדעתנית. במשך החיים עברתי מהמורות, היו לי גם נפילות, אבל תמיד קמתי בחריצות, הסתכלתי קדימה, ואמרתי שאמשיך לזרוע, כי רק כך קוצרים. אני תמיד פועלת ממקום של לעזור ולתת לאחר, לתרום ולעשות, זה חוזר אליך, כי טוב מושך טוב".
אהובה תורג'מן, מנכ"לית ומבעלי קבוצת BBB:
"נשים שוות לא פחות מגברים. הגיע הזמן שבכל ארגון יבינו זאת"
מצב משפחתי: נשואה + 3 וסבתא ל־3 נכדים
מגורים: ביתן אהרון
השכלה: BA במינהל עסקים מהקריה האקדמית אונו
מוטו: "להאמין בעצמך"
דרכך לתפקיד הנוכחי.
"התחלתי לעבוד בסוכנות ביטוח. לאחר כשלוש שנים, כשכבר ניהלתי אותה, פגשתי את אחי מאיר, שהקים את 'יטבתה בעיר'. ב־1992 התחלתי לעבוד ברשת עד 2005, בתפקידי האחרון שימשתי מנכ"לית הרשת. בין השנים 2005–2008 פתחתי בית קפה בביתן אהרון, ועסקתי בליווי יזמים בענף המזון. ב־2008 מוניתי על ידי בעלי רשת המסעדות BBB למנכ"לית הרשת, שמנתה אז ארבעה סניפים. כיום יש לנו 30 מסעדות. במהלך השנים רכשנו את רשת Burgerim הכשרה, השקנו את MOSES SHOP ופיתחנו את BBB BY THE Way. לאחרונה רכשנו את המותג המקסיקני רפידוס".
דעתך על יום האישה.
"כל אדם נמדד לפי יכולותיו וכישוריו. מעולם לא נתתי לעצמי הנחות בשל היותי אישה. אני בוחנת את התוצאות והשורה התחתונה בלי לייחס משקל למגדר. בעבר מועד כמו 'יום האישה' היה רלוונטי, אולם במרוצת השנים הבנו, כי כל יום הוא יום האישה: עיקר המשקל של ניהול משק הבית מוטל על כתפי נשים, לצד ניהול קריירה ומשימות נוספות".
כיצד אפשר להעצים נשים.
"להתייחס אליהן, במלוא מובן המילה, כאדם יצרני, מלא ועגול. נשים צריכות לעודד נשים אחרות לעמידה ביעדים ולהגשמת חלומות. מוזר שאני צריכה לציין זאת ב־2025, אבל נשים שוות לא פחות מגברים, והגיע הזמן שבכל ארגון יבינו זאת, מוטב מוקדם ממאוחר".
טיפ לאישה בתחילת דרכה.
"אימי תמיד אמרה: 'הקדישי זמן ואנרגיה לשמירה על מערכות יחסים טובות וחזקות'. המפתח לאושר הוא קשרים, לתת ולקבל תמיכה ואמון. עסקים בסופו של דבר הם בין אנשים, והיכולת להקשיב זה לזה פותרת בעיות ואתגרים. אני ממליצה לשמור על צניעות וענווה בכל הקשור לניהול עסקים, לצד יכולת הכלה של הצד השני. עמדי על עקרונותייך, לצד הקשבה והבנה של צורכי העומד מולך. אני ממליצה לכל אחת, שמבקשת להצליח, לכתוב לעצמה את עשרת הדברות שלה, שהם העקרונות הבסיסים לחיות את חייה. אני צועדת לאור המוטו של לפנטז ולחלום, לנעוץ מבטים בכוכבים עם רגליים בקרקע. לא לפחד מאיש, להקשיב ללב ולבטן, ולא לוותר לעצמי בשום שלב בדרך".
מיכל גור, מנכ"לית חברת אלמוגים:
"אני קוראת לגברים להסתכל על הנשים סביבם ולתת צ'אנס לטובות שבהן. הם רק ירוויחו מזה"
מצב משפחתי: נשואה + 2
מגורים: חיפה
השכלה: רואת חשבון, תואר שני בכלכלה ומינהל עסקים והשכלה כשמאית
מוטו: "הדרך היחידה לעשות עבודה נהדרת היא לאהוב את מה שאתה עושה" (סטיב ג'ובס)
דרכך לתפקיד הנוכחי.
"הגעתי לחברה ב־2017, שבנתה אז בהיקפים לא גדולים, הייתה פחות מוכרת ובעלת הון עצמי קטן. נכנסתי בטיימינג טוב מבחינת ענף הבנייה, הבאתי איתי ניסיון רב ויכולות, ונתנו לי את הבמה, הסמכות והאחריות לפתח את החברה. התחלנו לבנות באזורי ביקוש, פיתחנו תחומים חדשים כמו התחדשות עירונית, ולפני חמש שנים החברה הונפקה. היקפי הפרויקטים שילשו את עצמם מאז, החברה גדלה והצוות התרחב. הכנסתי בעלי תפקידים ועיביתי את ההון האנושי. בעזרת עבודת צוות ובתמיכה ובגיבוי של בעלי השליטה, הבאנו את החברה להיות אחת הטובות והמובילות בענף היום".
דעתך על יום האישה.
"תמיד הרגשתי שהיותי אישה זה יתרון, לא חיסרון. לנשים יש יכולות נוספות בניהול שאין כמעט לגברים. עם זאת אני לא אוהבת את הבידול. מבחינתי, אדם צריך להיות מקצועי, בעל ניסיון וידע, להיות חרוץ, להשקיע בעבודה ובמקום שבו הוא נמצא. יש מחסום פסיכולוגי שמוביל לכך, שברוב המקרים היזמים הם גברים. לצערי, אין די נשים עם אומץ וביטחון להקים לבד חברה. ואז כשגבר בוחר עובדים, הוא נוטה יותר לבחור דומה לו, שזה גבר ולא אישה. כשיותר אנשים יכירו את היכולות של הנשים לעשות את העבודה לא פחות טוב מגברים, ובהרבה מובנים אף טוב מהם, יהיו יותר נשים בענף. נשים צריכות לשים את עצמן כמועמדות ראויות בראש השולחן ולא לפחד ולא להישאר בתפקידי כספים, שיווק וכד'. ניהול זה תפקיד שמתאים לאישה. יש לנשים אינטליגנציה רגשית, הכלה, הרבה דברים שאין לגבר".
טיפ לאישה בתחילת דרכה.
"לראות את עצמך לפני שאת רואה אחרים. לרוב נשים נאמנות ונשארות במקום אחד יותר מדי זמן, ואז מתקדמות לאט יותר, לעומת גברים. הייתי מציעה לנשים, שכאשר הן מרגישות מיצוי בתפקיד מסוים, להמשיך להתפתח לתפקידים אחרים ולהשקיע זמן בלמידה, משהו שגם אני עשיתי.
"כמו כן אני ממליצה להן לקחת יועצים טובים בשלב ההתקדמות, ולא לחשוש להשתמש ב'תומכי לחימה' ובאנשים שיכולים לסייע להן לאורך הדרך. אני קוראת לגברים להסתכל על הנשים סביבם ולתת צ'אנס לטובות שבהן. הם רק ירוויחו מזה".
פורסם לראשונה: 10:00, 06.03.25