חגיגת הלוואות הבלון לא נרגעת: כ-17% מהמשכנתאות בפברואר - כלומר אחת מכל שש משכנתאות - נלקחה כהלוואת בלון, כך עולה מנתוני בנק ישראל שמתפרסמים היום. בסך הכל נלקחו הלוואות בלון לדיור בהיקף של כ-1.3 מיליארד שקל.
אומנם שיעור הלוואות הבלון והיקפם אינו חריג ביחס למגמה בשנה האחרונה, אך בפרספקטיבה רחבה יותר מדובר בתופעה חריגה מאוד, שתפחה למימדי שיא בשוק המשכנתאות והנדל"ן בישראל. לשם השוואה, בפברואר 2023, שיעור הלוואות הבלון עמד על 8.2%, ושנה לפני כן, בפברואר 2022 - רגע לפני תחילת העלאות הריבית במשק - הוא עמד על 4.8% בלבד.
1 צפייה בגלריה
תמונת נוף של דירות בישראל
תמונת נוף של דירות בישראל
אחת מכל שש משכנתאות נלקחה כהלוואת בלון
(צילום: אוראל כהן)
הלוואות הבלון נלקחות לרוב כחלק מהסדר שיזמי נדל"ן מציעים לרוכשי הדירות (מבצעי קבלנים, הידועים גם כמבצעי 80-20), ולפיהם את רוב הסכום לרכישת הדירה הרוכשים ישלמו בגמר הבנייה. בשיטה זו רוכשי הדירות נוטלים הלוואת בלון שנפרעת בסיום הבנייה והופכת לחלק מהמשכנתא, ובתקופת הביניים משלם היזם את הריבית על ההלוואה.
הלוואות אלו נחשבות מסוכנות ביחס למשכנתא רגילה, שכן הן מסתמכות על הנחות של יזמים ומשקי בית לגבי מצב השוק ומצבם הפיננסי בעוד שנתיים-שלוש - למשל שמחיר הדירות יעלה, כך שמשפרי דיור שלקחו הלוואת בלון יוכלו למכור את הדירה שלהם ולשלם עבור הדירה שרכשו כעת מהיזם, או שהריבית במשק תרד ותאפשר למחזר את הלוואת הבלון בתנאים נוחים יותר.
על אף שנתוני חודש פברואר אינם חורגים מהמגמה בחודשים האחרונים, הם נתפסים כהפתעה נוכח אזהרות בנק ישראל בחודשים האחרונים, והשיח שניהל עם ראשי המערכת הבנקאית. כפי שנחשף בכלכליסט בשבוע שעבר, בבנק ישראל צפויים לעבור משלב הדיבורים אל שלב המעשים ולהטיל מגבלות על מבצעי הקבלנים. אלו יכולים לכלול חיוב הבנקים לרתק הון גבוה יותר עבור הלוואות לקבלנים וכן החמרת מגבלות יחס החזר ושיעור הלוואת הבלון משווי הנכס, בדגש על רוכשי דירה ראשונה.
פרט לנתונים על הלוואות הבלון, בנק ישראל מפרסם נתונים על כלל שוק המשכנתאות. היקף המשכנתאות שנלקחו בפברואר הסתכם ב-7.4 מיליארד שקל - עלייה של 37% ביחס לפברואר אשתקד. אמנם רבע מהצמיחה במשכנתאות נובעת מהלוואות הבלון, אך רוב הצמיחה מיוחסת להתאוששות השוק, שפעילותו היתה מצומצמת במיוחד בחודשים שלאחר המלחמה.
בחודש ינואר נלקחו משכנתאות בהיקף דומה, בסך 7.3 מיליארד שקל. עם זאת, שאלת המפתח היא כיצד יגיב השוק לאחר שבנק ישראל יתערב ויגביל את הלוואות הבלון.