איזו שנה נפלאה זו הייתה למשקיעים בבורסות האמריקניות. וגם זו שלפניה. אם להתבסס על מדד S&P 500, מדובר בשנתיים שבהן המדד חצה את רף 25% והניב הרבה נחת למשקיעים. לא היו הרבה תקופות כאלה בהיסטוריה של שוק ההון האמריקני, והאחרונה שבהן זכורה היטב: בסוף שנות ה-90 חזינו בחמש שנים רצופות של תשואה של יותר מ-20%, עד שבאה ההתרסקות שזכתה לשם משבר הדוט.קום.
השגשוג המתמשך אז קרה בזכות האינטרנט שנכנסה לחיינו ועירפל את חושיהם של המשקיעים. את השגשוג הנוכחי אפשר לייחס לתופעה דומה מאוד: פריחת ה-AI. אנליסטים מתחלקים לאלה שטוענים שה-AI הוא אירוע בסדרי הגודל של האינטרנט, ולאלה שטוענים שהאינטרנט מתגמד לעומת ה-AI. מכל מקום, המשקיעים רווים נחת: מדד ה-S&P מושפע משמעותית מטרפת ה-AI בשל משקלן במדד של החברות שעוסקות בתחום או בתוצריו, ובינתיים כולם מרוצים.
חלק מהחברות הנסחרות בבורסות בארה"ב ממחישות את מרכזיותה של הבינה המלאכותית בחיינו, בעיקרן חברות שה-AI הוא חלק מהמוצר שלהן. חברות עם פחות AI - מצליחות פחות. ומה באשר לחברות ישראליות שנסחרות בארה"ב? כאן משום מה טכנולוגיית AI היא ממש לא גורם משפיע. אולי בגלל שאין בישראל תעשייה אמיתית כזו. בינתיים אנחנו מסתפקים בעיקר בסייבר.
הנה כמה מחברות הכי מעניינות שעקבנו אחריהן ב-2024, וכדאי לשים אליהן לב:
פלנטיר טכנולוגיות (Palantir Technologies)
חברת הטכנולוגיה הצבאית פלנטיר ממחישה את התופעה יותר מכל חברה אחרת. החברה האמריקנית ששוויה עולה על 180 מיליארד דולר, זינקה מתחילת השנה בשיעור בלתי נתפס של 360.57%, שיעור ממוצע של 30% בחודש. החברה מציגה תוצאות עסקיות מצוינות אבל עיקר הקסם שהיא מהלכת על המשקיעים קשור לטכנולוגיית ה-AI שהיא מיישמת במוצרים שלה. התלהבות המשקיעים מפלנטיר כה גדולה, עד שמחיר המניה שלה עובר ברציפות את המחיר המומלץ על ידי האנליסטים. ככה זה כשהשוק מצביע ברגליים.
אנבידיה (Nvidia)
יצרנית השבבים אנבידיה היא שם נרדף ל-AI. למעשה, תשעה מכל עשרה שבבי AI שנמכרים בעולם הם מתוצרת אנבידיה. תעשיית ה-AI כולה מבוססת לחלוטין על מרכזי נתונים עצומים עם מאות אלפי יחידות עיבוד של אנבידיה. זו הסיבה לעלייה של 176.66% בשער המניה של החברה מאז תחילת השנה. פלנטיר אולי מובילה על אנבידיה בעליית שער המניה, אבל בעניין שווי שוק אנבידיה נמצאת במקום אחר לגמרי - 3.36 טריליון דולר, הרחק למעלה בצמרת אותה היא חולקת עם אפל ומיקרוסופט.
ג'ינדקס (GeneDx)
הסתקרנתם מי שיאנית התשואה ב-2024? אז הנה היא, חברת הגנום GeneDx, המנייה הלוהטת בשנה האחרונה. מחיר המנייה שלה נסק מתחילת השנה בשיעור 2,738.18% ושווי השוק שלה הגיע ל-2.14 מיליארד דולר. הסיבה? לא ממש ברורה. החברה אמנם מחזיקה ב-80% משוק בדיקות האקסום לגילוי תסמונות גנטיות בעוברים, אבל ההכנסות השנתיות שלה, כ-250 מיליון דולר, לא צפויות לזנק מטאורית לפי התחזיות שלה עצמה, בטח לא בשיעור שמסביר את גובה המניה.
טבע תעשיות פרמצבטיות
טבע חזרה השנה למקומה הטבעי - החברה הישראלית בעלת שווי השוק הגדול ביותר בוול סטריט, עם שווי של 25.8 מיליארד דולר. זה לא בא לה בטבעיות - היו שנים קשות, היה משבר מנהיגות, היו תביעות שהיא נאלצה ועדיין נאלצת להתמודד עם חלקן, ושמעיבות על התוצאות העסקיות שלה. אבל בשנה שעברה החלה המגמה ההפוכה, שניזונה מעסקאות טובות בשוק הגנרי והרבה ציפיות בשוק תרופות המקור. אלה הביאו לכך שהחברה צמחה מתחילת השנה ב-118.75% והחזירה את הסומק הטבעי ללחיים של המשקיעים.
למונייד (Lemonade) והיפו (Hippo)
חברות הביטוח הדיגיטליות מישראל הן כנראה המדד המושלם לתנודות השוק. בתחילת העשור, בשנות השיא של ההייטק הישראלי, הן הנפיקו בשוק האמריקני לפי שוויים מנופחים של מיליארדים. אחר כך השווי שלהן קרס והמחיש את בועת ההייטק הישראלי שנתנה שוויים לא ריאליים לחברות סטארטאפ. אבל בשנה האחרונה כל זה השתנה שוב. חברות למונייד עלתה מתחילת השנה ב-144.27% וחברת היפו הגדילה לעשות וזינקה ב-200%. אפשר להסביר את העלייה בשינוי מגמה בשוק הביטוח האמריקני, בעליית פלח ביטוח הסייבר בשוק, וכן בעובדה ש-AI משולב עמוק במוצרים של שתי החברות.
וויקס (Wix)
בתקופת נעוריה וויקס היתה נערת הפוסטר של ההייטק הישראלי: צמיחה מהירה, הובלה בקטגוריה, הנפקה בנאסד"ק - הכל לפי הספר. אחר כך הספרים השתנו וויקס עברה לכמה שנים של דישדוש, ממנו נראה שהיא יוצאת בגדול בשנה האחרונה. בתחרות מול חברות ענק כמו Shopify או GoDaddy, וויקס שינתה מיקוד עיסקי, עברה לשיתופי פעולה עם חברות גדולות ועם מפתחים עצמאיים, ואיך לא - שורה של אפליקציות AI לשיפור יעילות הלקוחות. התוצאה היא צמיחה בהכנסות וברווח, ועליה מרשימה של 77.45% במחיר המניה מתחילת השנה.
מובילאיי (Mobileye)
חברת מובילאיי מעניינת לא בגלל שהיא עושה עסקים טובים בזכות AI, אלא בגלל שהיא לא עושה עסקים טובים למרות ה-AI. חברת הדגל של האוטוטק הישראלי פיתחה את אחת הטכנולוגיות הטובות בעולם לנהיגה אוטונומית מבוססת AI אבל היא נאלצת לראות חברות אחרות עוקפות אותה בסיבוב, בדרכן להובלת השוק. מובילאיי הספיקה במהלך חייה לצמוח כסטארטאפ, להנפיק בנאסד"ק, להירכש על ידי אינטל ולאחר מכן לעשות שוב הנפקה בבורסה תחת השליטה של אינטל. 2024 לא הייתה שנה טובה למובילאיי שרשמה בה ירידה של 53.76% על רקע מהלכי קיצוצים והאטה. יכול להיות שהחיבור עם אינטל, שהיה כל כך אטרקטיבי כשאינטל רכשה את מובילאיי, הפך להיות משקולת על צווארה של מובילאיי לנוכח מצבה של אינטל.
אקו ווייב (Eco Wave Power Global)
אי אפשר לסיים רשימה כזו בלי להזכיר את החברה שריגשה אותנו השנה - גם יפה וגם אופה. החברה פיתחה טכנולוגיה שבאמת תורמת לסביבה: ייצור אנרגיה מגלי ים. היא הקימה אתר בטא בנמל יפו, שהתפתח לשיתוף פעולה עם חברת החשמל לאספקת חשמל מגלי הים, והיא ממשיכה לפרוייקטים בפורטוגל, ארה"ב ועוד. המשקיעים האמריקניים אהבו, גם את הפוטנציאל למקור משמעותי של אנרגיה בת-קיימא וגם את הביצועים שלה בבורסה: החברה זינקה ביותר מ-1,000% במהלך השנה, והיא מסיימת אותה עם מעט פחות: עליה של 961.29%. הלוואי על כולנו השקעה כזאת.
פורסם לראשונה: 08:07, 30.12.24