בשיתוף "המקצוענים"
מטבח סגול, אי תכלת במטבח, קירות בצהוב ובוורוד ואיכשהו הכל עובד. הטיפוסים השמרניים הקלאסיים מוזמנים לצקצק, אך באותה נשימה מוזמנים לקבל השראה ואולי להעז להכניס צבע ולו בקיר אחד בבית שלהם.
וכך, לשבור מעט את השגרה, את המונכרומטיות ואת האפרוריות המרדימה שרבים בוחרים בה פשוט מתוך פחד. לא חייבים בית צבעוני, אפשר להסתפק בפינה, ובבית הזה יש מגוון של פינות שעושות חשק להעתק-הדבק.
42 צפייה בגלריה
בית שמותאם לבני הבית: בצבעוניות, בנוחות ובתחביבים
בית שמותאם לבני הבית: בצבעוניות, בנוחות ובתחביבים
בית שמותאם לבני הבית: בצבעוניות, בנוחות ובתחביבים
(צילום: מאור מויאל, התמונות בכתבה באדיבות "אלוני")

42 צפייה בגלריה
לא למינימליסטים: יש עניין בכל מקום נקודה שהעין מתמקדת בה
לא למינימליסטים: יש עניין בכל מקום נקודה שהעין מתמקדת בה
לא למינימליסטים: יש עניין בכל מקום נקודה שהעין מתמקדת בה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
כך נראתה הדירה לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)
עבור חובבי צבע, הדירה הזו היא חגיגה לעיניים, ומאפיינת את מאמצי הטרנדים הראשונים בשיירה. בקרוב, נראה יותר ויותר דירות צבעוניות שכאלה, ומה שהיה בשוליים, בשנתיים האחרונות כבר הולך ונכנס למיינסטרים.
גם אם לא אוהבים צבע של קיר או רהיט מסוים בדירה הזו, אי אפשר שלא להתפעל מהתעוזה, מהשילובים המקוריים ומהיצירתיות. צבע, תמיד אפשר להחליף ולחדש בקלות ובזול. אז למה לא, בעצם?
42 צפייה בגלריה
עמוס, אך בצורה מסודרת: צבעים, צורות ומרקמים
עמוס, אך בצורה מסודרת: צבעים, צורות ומרקמים
עמוס, אך בצורה מסודרת: צבעים, צורות ומרקמים
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
גם העציצים הם חלק מדיירי הבית ועברו איתם מהדירה הקודמת
גם העציצים הם חלק מדיירי הבית ועברו איתם מהדירה הקודמת
גם העציצים הם חלק מדיירי הבית ועברו איתם מהדירה הקודמת
(צילום: מאור מויאל)

מיקום: רחובות.
סוג המבנה: דירה.
גודל: דירה בשטח של 150 מ"ר, עם שלושה כיווני אוויר.
דיירים: זוג צעיר עם שני בנים.
עיצוב פנים: ליאת קדם חדד וטל גל מסטודיו טולה.
סכום השיפוץ: כ-400 אלף שקל.
סוג השיפוץ: שיפוץ יסודי שכלל החלפת תשתיות ושינוי חלוקת הפנים של הדירה.
משך השיפוץ: תהליך התכנון נמשך התכנון לקח כחודשיים, העבודה בפועל נמשכה כ-5 חודשים.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

על השיפוץ ובחירת הסגנון

בדירה מתגורר זוג צעיר בשנות ה-30 לחייהם ושני בניהם הצעירים. הדירה שנבנתה לפני עשרות שנים, נרכשה במצב מוזנח מאוד, מתוך כוונה לשפץ אותה ולהתגורר בה.
לבני הזוג היה חזון ברור מאוד של עיצוב הבית. הן רצו שימוש משמעותי בצבע, בטקסטורות ובהדפסים. הם ידעו מה הטקסטיל האהוב עליהם, היו מאוד מגובשים מבחינת שילוב יצירות האמנות וביקשו שתהיה כמה שיותר צמחיה בתוך הבית.
השיפוץ התבצע בדירה הממוקמת בקומה השישית של בניין ישן ברחובות. מדובר בשתי דירות שאוחדו כבר לפני מספר שנים לדירה אחת גדולה, כאשר במרכז הדירה היה חדר ששימש לאחסון.
השיפוץ כלל הריסה של חלק מקירות הפנים, פירוק המטבח, ביטול חדר אחד מחדרי הרחצה, החלפת כל תשתיות החשמל והאינסטלציה וחלוקה מחדש של החדרים.
חדרי הרחצה שינו את מקומם, החלונות והדלתות בדירה הוחלפו והותקן מטבח חדש. הדירה לאחר השיפוץ כוללת מטבח, סלון, סוויטת הורים, חדר שינה משותף לילדים, חדר משחקים ואירוח, חדר לקליניקה, חדר רחצה מרכזי, שירותי אורחים ומבואה במרכז הבית, שמפצה על היעדר מרפסת בדירה.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל, באדיבות "אלוני".)
לפי מה הוחלט על סוג השיפוץ, על סגנון השיפוץ והאם הייתה מגבלת תקציב?
בתחילה, בעלי הנכס חשבו שיסתפקו בשיפוץ אסתטי בלבד, אך בחינה לעומק הבהירה כי יש לשנות את המבנה בהתאמה לצורכי המשפחה ולהחליף תשתיות שכן היו מאוד ישנות ומוזנחות.
סגנון העיצוב נקבע בהתאם לאופי הדיירים, ההשראה שהביאו עמם ממגורים באירופה ואהבה לצבע, אומנות ומוזיקה.
לאחר הבנת מצב התשתיות הגרוע, הוחלט להגדיל את התקציב המקורי שהוקצה לשיפוץ.
בין צבעוני לממש צבעוני
שני בני הזוג בעלי טעם צבעוני יחסית, תחביבים משותפים וגישה דומה לניהול הבית. ועדיין, ישנם פערים ביניהם. הגבר אוהב צבעים עזים יותר וטקסטורות מודגשות, ואילו האישה אוהבת צבעוניות, אך מעדיפה סקאלת גוונים קרים ורכים יותר. בסופו של דבר, נקבע שביל אמצע. למרות שהבית צבעוני יחסית, הוא עדיין מתון ביחס לרצון המקורי של הגבר, ומעט יותר דרמטי ביחס לרצון של האישה.
תחליף למרפסת: מבואה עם עציצים ופינת ישיבה
בני-הזוג מאוד אוהבים צמחיה, ובהחלט העובדה שאין בדירה מרפסת היא שהשפיעה על הרצון לפצות על כך בתוך הבית. לשם כך, שברנו קירות של אחד מחדרי הבית, מיקמנו בו עציצים ופינת ישיבה מרגיעה ויצרנו תחליף למרפסת, במבואה בתוך הבית.

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)
על חדרי הרחצה: ביטלנו אחד מהם והסבנו אותו לשירותי אורחים
לפני השיפוץ, היו בדירה שלושה חדרי שינה, אשר לכל אחד מהם היה חדר רחצה צמוד. חדרים אלו היו קטנים יחסית, וחדרי הרחצה היו צפופים ולא מזמינים במיוחד. מאחר שעבור בני הזוג לא היה צורך בשלושה חדרי רחצה הוחלט לשנות את כל חלוקת הפנים של הבית. הדבר הוביל לשינוי משמעותי של מיקום הקירות והדלתות בחלק מהחדרים.

מה היו האתגרים העיקריים בשיפוץ?

תקציב: אמנם מגבלת תקציב היא אתגר בשיפוצים רבים, אך כאן האתגר היה גדול שכן מדובר בשיפוץ דירה גדולה יחסית, עבור זוג עם שני ילדים. אמנם מספר החדרים אינו גדול, אך השטח שלה הצריך רכישה של חומרי גמר בכמות גדולה יחסית.
מבנה הדירה: השיפוץ הקודם בנכס היה לפני 20 שנה, ובו חולקה הדירה הגדולה לשתי דירות נפרדות. חיבור הדירות מחדש ושינוי חלוקת הפנים בדירה היה מאתגר מאוד, בשל אילוצים קונסטרוקטיביים שלא היו ידועים מראש, אלא רק בשלב הביצוע של השיפוץ.
עמודים תומכים רבים לא היו בתוכנית המקורית, ולהיפך, במקומות שציפינו שיהיה עמודים, הם הוסרו. לכן, התכנון ללא תכנית ברורה על מצב הנכס, חייב אותנו לערוך שינויים תוך כדי תנועה.
אתגר עיצובי: לאור הבקשה לצבעוניות מורגשת, היה בהחלט אתגר לשלב את מגוון הצבעים והחומרים שבני-הזוג ביקשו, תוך שמירה על הרמוניה בין החללים השונים.
שיפוץ בזמן קורונה: בשל התקופה המאתגרת ממילא הזו, הרי שכשמדובר בשיפוץ שכרוך באינספור אתגרים ובלת"מים, מדובר באתגר כפול. כתוצאה מכך, חלק מהחומרים לא סופקו בזמן בשל עיכובים במשלוחים, ופגישות רבות נדחו בגלל שאנחנו, בעלי הנכס או שאר בעלי המקצוע היינו בבידוד.
תולעי עץ גררו החלפת כל החלונות בבית: למרות שבני-הזוג רצו להשאיר את חלונות העץ המקוריים של הדירה ורק לחדש אותם, הדבר לא היה אפשרי. בשלב יחסית מאוחר, התגלו תולעי עץ בחלונות.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)
במצב זה, היה חשש כבד לחפות את הרצפה בפרקט עץ ולהכניס לדירה כזו ריהוט עץ חדש. על כן, נאלצנו להחליף כמעט את כל החלונות בדירה, מה שגרם לעיכוב ולחריגה נוספת מהתקציב.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)
ה'בייבי' שלנו: בכל שיפוץ אנחנו מתחילות בתכנון המטבח
אחד החללים המורכבים יותר לתכנון, לעיצוב ולהקמה הוא חלל המטבח. הוא משלב אינסטלציה, עבודות נגרות, חשיבה על הנדסת אנוש, דאגה לאחסון מספק ונוח לשימוש. לכן, העובדה שמעצבות הפנים של השיפוץ החלו את דרכן המקצועיות כמעצבות מטבחים, היווה יתרון.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)
מטבח הוא ללא ספק ה'בייבי' שלנו בכל פרויקט, ואנו תמיד מתחילות מתכנון החלל הזה. בדירה זו, המטבח הוא חלק אינטגרלי מהחלל המרכזי של הבית.
בדירה המקורית, המטבח היה סגור ומיושן, שכן הבנייה לפני עשרות שנים ראתה את המטבח כחלל נפרד מהחלל הציבורי. מגמות השתנו, דירות התכווצו וכיום מטבח וסלון התאחדו לכדי חלל אחד משותף שמשמש לבישול, אירוח, לימוד, עבודה ופנאי.
צורת המטבח שנבחרה היא של האות ריש, שהיא הצורה הפתוחה ביותר שהייתה אפשרית בחלל זה. מסיבה זו, בחרנו אותה, שכן השטח הציבורי בדירה מרווח יחסית, ואפשר זאת.
בכדי לתחום את המטבח עשינו שימוש באריחים שונים מאריחי החלל המרכזי, אשר רוצף בפרקט בהנחה בצורת פישבון (זיג-זג). למטבח הוספנו אי שבו יש שטח אפייה ושטח לישיבה.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

דירה עם יותר מקיר כוח אחד בחלל

בדרך-כלל בבתים רבים מסתפקים בקיר כוח אחד מרכזי בכל חלל. בדירה זו, מאחר שהיא מכילה צבעים רבים, האתגר לא היה יצירת קיר כוח או מוקד כוח מסוים, אלא דווקא איזון בין המוקדים השונים.
המטבח מאוד בולט בשל הגוונים שלו (סגול לחזיתות הארונות ותכלת לאי המטבח). לצדו יש אמנות בפינת האוכל, שמתכתבת עם גופי התאורה, שהם עצמם בבחינת פריט עיצובי דומיננטי, ולא שגרתי בצבעוניות ובצורה שלו.
בקיר הכניסה ישנה קונסולה, שמאחוריה אלמנט צבע על הקיר. כמו כן, קיר הספה מכיל אוסף הדפסים מרשים וצבעוני שבני הזוג אספו לאורך השנים. לצידו יש פינת ישיבה (מעין מרפסת) שגם היא מהווה מוקד עניין. דווקא בשל כך, החלטנו שבמבואה נוותר על צבע בולט, ונעשה שימוש בטפט רגוע יחסית, שכן הצבעים והשטיח הם שמושכים את תשומת הלב. גם בחדרי הרחצה נבחר אלמנט אחד בולט (אריח צבעוני או רהיט צבעוני) שגונב את ההצגה.
האם היו פריטים מסוימים שלבני הבית היה חשוב להם לשמור גם לאחר השיפוץ?
חלק מההדפסים בדירה וחלק מהעציצים מלווים את הזוג כבר מספר שנים, והם החליטו להעביר אותם לדירה החדשה.

המגבלה העיקרית הייתה מיקומי הצנרת של הבניין

לפני השיפוץ היו בדירה שלושה חדרי רחצה בגדלים לא פרקטיים (חלק גדולים מדי וחלק קטנים מדי). הם היו מאוד מוזנחים, לא מנוצלים היטב ולא מתאימים לצרכי המשפחה.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל, התמונות בכתבה באדיבות "אלוני")
לכן, הוחלט לפרק את חדרי הרחצה מהיסוד, להפוך אחד מהם לשירותי אורחים ולהתאים את הגדלים ואת המיקומים שלהם לצרכי בני הבית.
הדבר היחיד שהגביל אותנו היה מיקומי האסלות, שכן מדובר בבניין מגורים ולא בבית פרטי, מה שהגביל אותנו מבחינת מיקומי צנרת הבניין ושיפועי המים.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)
מה היה הכי כיף במהלך השיפוץ, ומה היה הכי קשה מבחינת החוויה?
החלק המהנה ביותר הוא העובדה שקיבלנו חופש חומרי וצבעוני. בעלי הבית אוהבים צבעים, אוהבים שילובים ולכן יכולנו 'להתפרע' אצלם יותר מאשר בבתים אחרים. כאן, האתגר דווקא היה הפוך: לשמור על האיזון.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

החדרים הגדולים הוקצו לילדים

חדרי השינה הגדולים בבית הוקצו לילדים, אשר בשלב זה חולקים את אותו חדר השינה, בשל הגילאים הסמוכים שלהם. חדר זה עצום, וכך, למרות הלינה המשותפת מאפשר לכל אחד מהם את המרחב האישי שלו.
החדר השני, כעת משמש כחדר משחקים ואירוח. בשלב מתקדם יותר, כשיגדלו וירצו להתפצל, חדר המשחקים יהפוך לחדר השינה של אחד מהם.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)
האם נוסף בבית חדר, פינת עבודה, פינת קריאה או כל פינה אחרת שלא הייתה קיימת?
ראשית, אחד מחדרי השינה שכלל מקלחת צפופה פוצל. כעת, הוא משמש כחדר עבודה, והמקלחת הקטנה הוסבה לשירותי אורחים, עם כניסה מהצד השני.
החדר המרכזי, שבעבר שימש כמחסן, כיום הוא פינה נעימה במרכז הבית, אותה מגלים רק בדרך לחדרי השינה.
42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)

42 צפייה בגלריה
(צילום: מאור מויאל)
מה היה חשוב להם מניסיון בחיים בבית שלפני השיפוץ?
בדירה הקודמת, המטבח היה ארוך וכלל שטחי אחסון רבים. לכן, בני-הזוג הדגישו שהם מעוניינים במטבח שכולל מספיק ארונות ומגירות.
בדירה הקודמת, היה חסר להם מאוד אי במטבח. בני הזוג מאוד אוהבים לאפות, ולפני המעבר לא היה מקום ואפשרות נוחה לתחביב הזה.
תחביב נוסף שלא ראה אור בדירה הקודמת הוא היצירות של האישה. חדר העבודה שלה היה קטן וצפוף, וכעת יש לה חדר עבודה וחדר נוסף ובו קליניקה נפרדת.
מהן הפינות בבית שהם הכי אוהבים להיות בהם מאז המעבר?
המטבח ענה על כל הצרכים שלהם גם מבחינה תכנונית וגם מבחינת עיצוב. הם מאוד אוהבים לארח בו. חדר העבודה מאפשר להם עבודה בנוחות, ומתוכנן כך שיש מקום לכל חפץ. המבואה שהיא 'מעין מרפסת' חשובה להם מאוד ומנוצלת בעיקר לקריאה.
האם היה דבר מסוים שבני-הזוג לא רצו, אבל בעקבות התעקשות שלכן הן הסכימו ואוהבים אותו בדיעבד?
"כן. מיקום הטלוויזיה במרכז החלל. רצינו שהיא תהיה ממוקמת מול הכורסאות, ולא לשנות את העמדת הריהוט רק לצורך צפייה בטלוויזיה. בהיעדר קיר, התעקשנו שהיא תהיה על עמוד, בכדי לשמור על החלל פתוח, ללא מחיצות מיותרות. בדיעבד, למרות החשש הגדול שלהם, הם מאוד אוהבים את התוצאה".

איך זה נראה לפני ובמהלך השיפוץ?

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

42 צפייה בגלריה
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: באדיבות סטודיו טולה)

פורסם לראשונה: 15:47, 28.09.21