האחת חרדית, השנייה חילונית. לשתיהן יש ארבעה ילדים, ושתיהן מג’נגלות בין ניהול עסק היי-טק לאימהות. אלו הן מיכל שץ, מנכ"לית חברת פיתוח האפליקציות MSApps וג’ני לבב, שאחראית על גיוס כוח האדם. השתיים משתפות פעולה כבר חמש שנים מתוך 14 שנות פעילות החברה, שהתחילה די במקרה.
"קודם כל חשוב לי לציין שאין מקרה. השם תמיד מוביל אותנו לאיפה שאנחנו צריכים להיות. הייתי פרילנסרית ומדריכת קורסים לפיתוח למובייל, תחום שפרץ בגדול והיה מתבקש להתחיל ממש לעסוק בזה, ולא רק להדריך על זה", משחזרת שץ. "הביקוש גבר, התחלתי גם להעסיק עובדים וגם פיתחתי שיטת העסקה: בניית תמהיל נכון של סיניורים וג’וניורים. מה שחשוב זה שכולם יהיו מבריקים. גם ג’ני מבריקה, ובאה לכאן עם ניסיון גיוס משאבי אנוש רב לאחר שעבדה בחברה פיננסית גדולה. עם השנים שכללנו ופיתחנו את תהליך הגיוס, כך שהוא מדויק ומהיר".
לבב: "עוד חלק מהקונספט שלנו הוא שכל ההעסקה היא In House. בניגוד לרבים בשוק, אנחנו לא עושות אאוטסורסינג למפתחים מחו"ל, למרות שזה יכול לחסוך כסף רב. אנחנו עושות הכל בבית, כחול-לבן".
מה היו אתגרי השנה האחרונה?
שץ: "מאז השבעה באוקטובר ניהול העסק הפך לניהול משבר מתמשך. המלחמה הביאה עמה מצב שדרש מאיתנו גמישות, תגובה מהירה והקשבה מתמדת ללקוחות. אחד האתגרים המרכזיים היה צמצום הפעילות ולעתים אף סגירת עסקי לקוחות, בעיקר סטארט-אפים שנותרו עם משאבים כספיים מצומצמים יותר ופחות אפשרויות גיוס. כדי להתמודד עם מצב זה, הרחבנו את מעגל הלקוחות שלנו לחברות בתחומים נוספים, מרכב, ביטוח, רפואה ועד ביטחון. במבט לאחור, התחושה היא שהסיטואציה החדשה שנוצרה הביאה בסופו של דבר לשיפור יכולותינו לתת שרות לחברות גדולות וגופים שאנו פחות רגילים לעבוד עימם. מצאנו את עצמנו מפעילים צוותים מנוהלים בתוך יחידות בצה"ל, ואפילו מוצאים פתרון טכנולוגי יצירתי לבעיה מיוחדת במשרד הביטחון. גם פיתחנו אבי-טיפוס למוצרים טכנולוגיים חדשניים".
לבב: "בצד של גיוס עובדים, שוק העבודה הפך משוק של עובדים לשוק של מעסיקים. ג’וניורים גילו שהשוק כעת מאתגר יותר עבורם, מכיוון שהלקוחות יותר מחפשים סיניורים. זה השפיע גם על רמות השכר המוצע. גיוס עובדים מיטבי דורש כיום מאמץ רב ויכולות איתור וסינון טובות במיוחד וסבלנות ואז מוצאים את ההתאמה המושלמת, ובזמן תגובה פנומנלי ביחס לשוק".
היו השנה החלטות קריטיות?
שץ: "כל הזמן היה עלינו לקבל החלטות קריטיות. גם לגבי ניהול מוקפד יותר של התקציב, גם לגבי צמצום והרחבה של צוותים, גם בהתמודדות עם היעדרותם של עובדים שגויסו למילואים וגם בנוגע לאספקטים שונים בפרויקטים. בשל המצב לקחנו גם פרויקטים שונים ממה שאנו נוהגים לבצע, למשל כאלו בתקציבים נמוכים יותר. זה התברר כצעד נכון, כי היו לקוחות כאלו שראו את יכולותינו והחליטו להישאר איתנו לטווח הארוך - כשבעתיד מן הסתם נעבוד בתקציבים להם אנו רגילים".
לבב: "עובדים רבים במשק גויסו למילואים, כך שהרבה לקוחות היו צריכים מענה מהרגע להרגע כדי להחליף אותם. לא שברנו את הכלל שלנו ולפיו אנחנו לא מגייסים עובדים מחו"ל, התאמצנו, מצאנו עובדים בישראל והושבנו אותם אצל לקוחות. אנו מאמינים שכך הלקוח מקבל את הפרויקט במצב הטוב ביותר".
כשמאמינים הפתרונות מביאים את עצמם
כשמדברים קצת על איך אפשר לנהל קריירות כאלו אינטנסיביות במקביל לאימהות - ג‘ני צוחקת ואומרת למיכל: ״את חייבת הרבה לבעלך״. שץ מודה: ״זה נכון. הוא אבא מסור ולא מחסיר כלום מהילדים במקביל ללימוד תורה אינטנסיבי שלו. הוא מאפשר את כל זה. אצל ג’ני זה פחות אינטנסיבי כי הילדים יותר גדולים אבל היא מטיבה לנהל במקביל קריירה ובית ואני כל הזמן מתרשמת מכמה שהיא בולדוזר", מוסיפה שץ. "היא שם בשביל הילדים שלה והיא שם בשביל הלקוחות שלה. לא משנה מה עובר עליה - היא מבצעת את המשימה, גם אם זה אומר לשבת על הלינקדאין עד חצות כדי שבבוקר יהיו מפתחי מובייל שאפשר לפנות אליהם בהצעות עבודה".
באילו הישגים אתן גאות במיוחד השנה?
שץ: "קודם כל, בכך שהחזקנו מעמד. זה לא טריוויאלי בימים האלו. למעשה, החברה אפילו קצת גדלה. צמחנו, התייעלנו ושכללנו את עצמנו. היו ימים שנראו אפלים, שהשוק לא מתרומם, עובדים נעלמו למילואים - אבל האמונה החזיקה אותי במקום, גם כשלא ראיתי את האור. היה, למשל, פרויקט לחברת ביטוח שצצו בו אתגרים רבים. הוא התארך מעבר לצפוי ודרש אורך רוח מכל הצדדים. התאמצנו והצלחנו לעשות את כל מה שצריך - והלקוח ממשיך לעבוד איתנו גם כיום, לאחר תום הפרויקט".
לבב: "אני שמחה שהצלחתי השנה למצוא את המועמדים המתאימים לכל פרויקט, למרות האתגרים. היו מועמדים שהתראיינו מתוך שירות המילואים. היו מקרים רבים בהם עובד התחיל את תפקידו וכמה ימים לאחר מכן קיבל צו 8".
מה למדתן בשנה האחרונה?
שץ: "יש משהו בקשיים שמלמד אותך לזרום. להחזיק באמונה. ואז השם מראה שכשלא מוותרים, לא מתייאשים, מתמידים ומקפידים להיות טובים ולספק תוצרים איכותיים למרות הכל - הפתרונות מגיעים מעצמם. למדתי שהדבר החשוב ביותר הוא שילוב של גמישות ותגובה מהירה, עם הקשבה מתמדת ללקוח. כשהוא רואה שמקשיבים לו ופועלים במהירות למענו - נוצר אמון וקשר חזק שקשה להחליף".
לבב: "צריך להיות כל הזמן בהקשבה, עם יד על הדופק ולהיות מסוגלים להחליט החלטות קריטיות מהר. גם אם לפעמים עושים טעויות - זה בסדר. רק צריך לדעת לתקן אותן מהר".
איפה אתן רואות את החברה בעוד שנה?
שץ: "החזון שלנו לשנה הנוכחית הוא להוביל בחדשנות, בשירות ובהכשרה. השאיפה היא לגדול ולהביא יותר מעצמנו ללקוחות. האגף לפיתוח כלכלי תעסוקתי של עיריית שדרות הציע לנו לפתוח סניף בעיר. אנו בהחלט בוחנים את ההצעה בעניין רב, שכן התרשמנו לטובה מכוח האדם האיכותי בשדרות ומהמוטיבציה הגדולה שראינו אצל עובדי האגף לפיתוח כלכלי תעסוקתי. מהלך כזה יהלום את שאיפתנו לקדם עבודה כחול-לבן, בהתאם לחזון הציוני שלנו".
לבב: "אני רואה אותנו ממשיכות לצמוח ולהוביל, כשמבחינת כוח אדם נמשיך לשים דגש על התאמה מדויקת לצרכי הלקוחות והכשרת טאלנטים ברמה הגבוהה ביותר. ניתן מענה לעוד חברות גדולות במשק, נפתח את נושא ההדרה ונכשיר אנשי פיתוח, עם תפילה לעשות יותר גם בדרום הארץ וגם עם נשים".