יפאורה וליימן שליסל הפרו את חוק המזון והפארם וישלמו יחד פיצוי מוסכם של כ-25 מיליון שקל. הקנסות הוטלו עליהן בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענפי המזון והפארם, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה, בהמלצות מחירי מוצרים לצרכן אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים, שלא כהנחות למוצרים.
כיוון שהן מוגדרות כ"ספק גדול" לפי חוק המזון, חלות מגבלות על יכולות ההתקשרות שלן עם הקמעונאים במשק.
יפאורה שנקנסה ב-12.1 מיליון שקל, מייצרת ומשווקת משקאות קלים, בין היתר את תפוזינה, ספרינג, RC קולה, שוופס ומשווקת את מותגי המים המינרליים עין גדי ומי עדן. היא נחקרה על קידום אסור על פי חוק המזון של רוב מותגיה באמצעות התערבות בשטחי תצוגה ובמחיר לצרכן.
ליימן שליסל, שמתמחה בייבוא דברי מתיקה, נקנסה ב-12.9 מיליון שקל. היא נחקרה על קידום אסור של המותגים לואקר, נייצ'ר ואלי, קראנצ'י, סניידרס, נאצ'וס, הוט פופ, אגוזי מלך של קליית גת, טופיפי, ריטר ופאם ספריי שמן זית. גם היא התערבה בשטחי תצוגה ובמחיר לצרכן.
ליימן שליסל משווקת גם את המותגים טוני'ס, הרשי, רטרס, יוגטה, מרסי, ריס'ס ומנטוס בין היתר. בעבר שיווקה בארץ את מוצרי פררו רושה וקינדר.
2 צפייה בגלריה
לואקר. התערבות בשטחי תצוגה ומחירים
לואקר. התערבות בשטחי תצוגה ומחירים
לואקר. התערבות בשטחי תצוגה ומחירים
(צילום: יח"צ חו"ל)
מרשות התחרות נמסר: "כחלק מהליך אכיפה רחב בשוק המזון ומתוך ראיית הנושא בסדר עדיפות עליון לצרכן, פתחה הממונה על התחרות בראשית 2022 בבדיקה רוחבית של כלל ההסכמות הקיימות בין ספקי המזון הגדולים לקמעונאי המזון הגדולים (כפי שמוגדרים ברשימות המפורסמות על-ידי הממונה). הבדיקה התמקדה בהתנהגות הספקים ובחנה את היחסים המסחריים שבין כל אחד מהספקים הגדולים לבין כל אחד מהקמעונאים הגדולים ואת עמידתם בהוראות חוק המזון והפארם".
עוד נמסר כי "במסגרת הליך אכיפה זה הוטלו עיצומים כספיים על ספקי מזון גדולים, ביניהם: ש. שסטוביץ, שטראוס, תנובה, אנג'ל, יוניליוור, אסם, נטו, ויליפוד, סנו, דיפלומט, סוגת, טמפו, קימברלי קלארק, ובצירוף סכומי העיצומים הנשקלים על יפאורה וליימן שליסל, סך כולל של מעל ל-142 מיליון שקל".