מהפך במטבח: הישראלים זונחים את גז הבישול הביתי לטובת שימוש בכיריים חשמליות - קרמיות ואינדוקציה. כך עולה מבדיקה שהזמין משרד האנרגיה והתשתיות בנושא שימוש בגז בישול (גפ"מ – גז פחמימני מעובה). הבדיקה נערכה בקופות רשתות החשמל ושאר נקודות המכירה בישראל.
מהבדיקה עולה כי היקף מכירות הכיריים החשמליות - קרמיות ואינדוקציה - זינק ב-84% בעשור האחרון, מ-19% נתח שוק ב-2015 ל-35% ב-2024. במקביל, חלה ירידה של 21% במכירת כיריים הפועלות על גז בישול - גפ"מ (גז פחמימני מעובה): נתח השוק של הכיריים המופעלות בגז ירד מ-79.3% ל-65.4%, כך שהוא עדיין הגדול ביותר, אולם הירידה כאמור משמעותית. גם רשתות חשמל וחברות המשווקות כיריים אישרו ל-ynet את המגמה.
הסיבה העיקרית לזליגה הזאת של הצרכן הישראלי לכיריים חשמליות, לצד בחירה אופנתית-עיצובית, היא חיסכון באנרגיה. לפי נתוני משרד האנרגיה, עלות הבישול בגז גבוהה בכ-37% מעלות הבישול בכיריים חשמליות.
מהמשרד נמסר כי "החיסכון נאמד במאות שקלים בשנה למשק בית ממוצע בשל צמצום ההוצאות על אנרגיה".
כיריים חשמליות גם נחשבות בטוחות יותר מפני שבשימוש בגפ"מ יש סכנה של דליפת גז ביתית, דליפת גזים מזהמי סביבה כמו מתאן וכן סכנות בטיחותיות הכרוכות בשימוש באש גלויה. גם האחזקה והתפעול של כיריים חשמליות - פשוטים יותר.
גז בישול מזהם, כיריים אינדוקציה הן הכי חסכניות
עוד יתרונות של חשמל מול גז: השימוש בגז בישול גם פולט גז לאוויר וגם מחמם את הבית - מה שבקיץ יכול להביא להדלקת מזגן - שמעלה את חשבון החשמל. כיריים מסוג אינדוקציה מאפשרות שימוש טמפ' מדויקות וזמנים מדויקים וקצרים לעומת גז וכיריים קרמיות. בנוסף, הן מתחממות רק באזור הסיר או המחבת (אלה חייבים להיות כלים שמגיבים למגנט), בניגוד לכיריים קרמיות, שכל המשטח שלהן מתחמם והרבה חשמל הולך שם לאיבוד (והן עדיין חסכוניות יותר מכיריים בגז). משטח אינדוקציה גם קל לניקוי כי אם המשטח לא מתחמם - התבשיל הגולש לא נדבק לכיריים.
בנוסף, בניגוד לחשמל שמיוצר בארץ, גז הבישול מיובא ברובו ולכן הקטנת השימוש בו מקליטה את התלות באנרגיית יבוא. במקביל, יש כוונת למדינה לסגור את בז"ן – שהיא יצרנית הגפ"מ מספר 1 בארץ כדי להקטין את השימוש בגז בישול המזהם והחשמל בישראל צפוי להפוך לירוק יותר ויותר.
כיריים שמופעלות בגז עדיין זולות יותר
לפי נתוני משרד האנרגיה, מחירי כל סוגי הכיריים נמצאים במגמת ירידה בעשור האחרון. בעבר, מחיר כיריים אינדוקציה היה גבוה פי שלושה ממחיר כיריים על גז ביתי, בעוד שכיום הפער הצטמצם לכדי פי שניים. המחיר הממוצע של שלושת סוגי הכיריים ירד ב-30%-40% בין 2016 ל-2023. המחיר הממוצע של כיריים סוג אינדוקציה ירד מ-3,654 שקל ל-2,601 שקל. מחיר כיריים חשמליות ירד מ-1,672 שקל ל-962 שקל ומחיר כיריים שפועלות על גז ירד מ-1,238 שקל ל-1,139 שקל.
למרות זאת, מחיר כיריים המופעלות בגז עדיין לרוב נמוך יותר מכיריים שמופעלות על-ידי חשמל. מבדיקה שערכנו באתר השוואות המחירים זאפ, עולה כי רוב הסוגים של כיריים גז נמכרים לצרכן בפחות מאלף שקל או מ-350 שקל עד 1,500 שקל – מחיר נפוץ. לכיריים עם זכוכית מחוסמת או עם 5 להבות תשלמו 2,500-2,000 שקל 5 ויש גם מותגים כמו לופרה וברטצוני שמוכרים כיריים כאלה ב-5,000-4,000 שקל ומותגים כמו מילה וברצה שכיריים גז שלהם נמכרים גם ב-16-13 אלף שקל.
לעומת זאת, מחיר כיריים חשמליות נע בין 99 שקל לכירה חשמלית פשוטה בעלת שני ראשים שמחברים לחשמל ל-4,600-600 שקל לכיריים קרמיות בטווח הנמוך והנפוץ, 9,000-8,000 שקל בטווח הגבוה ביותר ויש גם כיריים קרמיות שנמכרות ב-13,900 שקל לפי זאפ: כיריים של SMEG עם חמש להבות.
כיריים חשמליות מסוג אינדוקציה (שיוצרות שדה מגנטי מחמם סביב גוף הבישול), נמכרות ברובן בעיקר בטווח המחירים: 6,000-3,000 שקל ויש גם דגמים ב-30-20 אלף שקל של מילה, דה דיטריש ונובי. ישנם גם מעט דגמי אינדוקציה שנמכרים באלף שקל ומטה, בעיקר של מידאה. יש גם דגמים של כיריים משולבות: גז וחשמליות.
חברות הגז כבר הפכו גם לחברות חשמל
יש עוד עלות לכיריים חשמליות: הן עובדות עם חיבור תלת פאזי שיקר להתקנה בבתים ישנים שיש להם חיבור חד פאזי. יש להכין את מערכת החשמל בבית באמצעות חשמלאי בכמה אלפי שקלים והחיבור עצמו דרך חברת החשמל גם הוא עולה יותר מ-3,000 שקל. יחד עם זאת, חיבור תלת פאזי הוא הסטנדרט בבתים חדשים.
לעומת זאת, בגז אמנם יש תחרות רבה שמורידה את מחירי הגז לצרכנים, אך השוק נשלט עדיין על-ידי אותן חברות ענק כמו פזגז, אמישראגז ואלקטרה גז – שגובות לעיתים מחירים גבוהים יחסית לשוק וכן גובות דמי התקנה (בצובר) וחיבור (בבלונים), לצד הגבייה על צריכה. בנוסף, שימוש בגז לחימום בתים או למייבש: יקר יותר בהשוואה לשימוש דומה בחשמל.
אגב, חברות הגז הגדולות כבר השכילו לייצר לעצמן אלטרנטיבה: הן גם חברות חשמל היום, בעוד שחברות הגז הקטנות עדיין מתעסקות בעיקר בגז והמעבר לשימוש בחשמל במקום בגז – יפגע בהן.
מהמשרד נמסר כי: "מעבר לצריכת חשמל במגזר הביתי במקום גז בישול חשוב גם ברמה המשקית – שימוש בחשמל במקום בגז בישול שמקורו בנפט מיובא תורם לעצמאות ולחוסן של משק האנרגיה המקומי ובמקביל, מסייע במאמצים הלאומיים להפחית זיהום אוויר ופליטות".