בזמן שדונלד טראמפ תופס את הכותרות בלי הפסקה, ממשיך האיש העשיר בעולם, אילון מאסק, בתהליך השתלטותו על הממשל הפדרלי. עוד לפני שטראמפ הושבע לתפקיד, הוא מינה את מאסק לעמוד בראש גוף חדש בשם המשרד ליעילות ממשלתית (Department of Government Efficiency), או בקיצור DOGE). למרות שמו, זה אינו משרד ממשלתי אמיתי – נשיא אינו יכול להקים בעצמו משרדי ממשלה או סוכנויות פדרליות – אלא פאנל חיצוני שלפחות בהגדרה הרשמית אמור היה ״לייעץ לנשיא כיצד לייעל את הוצאות הממשלה״.
אבל אדם כמו טראמפ לא ייתן למכשלה טכנית פעוטה לעמוד בדרכו: כבר ביום השבעתו חתם הנשיא על צו ביצועי שהופך את DOGE לחלק בלתי נפרד מהבית הלבן, ומאז עושה מאסק במשרדי הממשלה כבשלו, אף שהוא לא נבחר ולא אושר בידי הקונגרס. הוא השתלט על מערכת התשלומים של משרד האוצר האמריקני, הביא לסגירה מעשית של סוכנות סיוע החוץ המיתולוגית (USAID), השיג גישה לפרטים של כל מי שרשומים כבעלי עסקים עצמאים ואנשיו מונעים מחברי קונגרס דמוקרטים את הגישה למשרד החדש.
את ההשתלטות הזו מנהל מאסק בעזרת צוות של שישה גברים צעירים, בני 19 עד 24, חלקם גויסו היישר מהתיכון. כל השישה נחשבים אמנם מהנדסי תוכנה מבריקים, אולם אין להם שום ניסיון או הכשרה שהופכת אותם מתאימים לתפקידים שהם ממלאים עכשיו בממשלה, ולא ברור אילו בדיקות רקע עברו, אם בכלל. "וושינגטון פוסט" חשף אתמול כי הם קיבלו גישה לרישומים ממשלתיים מוגבלים ביותר על מיליוני עובדים פדרליים.
The Wired חשף השבוע את זהותם של השישה, שזכו לסיווג שנקרא A-Suite ומעניק גישה לדיונים, מידע ופעולות בדרגה הגבוהה ביותר של כמה ממשרדי הממשלה. הם עובדים מהקומה העליונה של GSA (General Services Administration), הסוכנות הפדרלית שאחראית, בין היתר, על ניהול התשתיות והמשאבים של סוכנויות ממשלתיות אחרות, כולל נדל"ן, טכנולוגיה ורכש ציוד ממשלתי. לשישה יש גישה לכל מערכות ה-IT של הממשלה, ולפי מקור ב-GSA יש חשש שהצוות הזה יעקוף את פרוטוקולי הסיווג הביטחוני הרגילים כדי לגשת למידע הרגיש ביותר של הסוכנות, שכן ממשל טראמפ כבר העניק אישורי אבטחה זמניים לאנשים שלא עברו בדיקות רקע ואינם נמצאים תחת פיקוח של הקונגרס.
לפי The Wired, ארבעה מהשישה מקורבים למאסק ושניים נוספים נחשבים מקורביו של המיליארדר פיטר ת׳יל, שותפו האידיאולוגי של מאסק ומתנגד פומבי לדמוקרטיה, שהוא גם הדמות המשמעותית ביותר מאחורי הקלעים בחזרתו של טראמפ לשלטון.
השישה הם אדוארד קוריסטין, שסיים את לימודיו בתיכון ונרשם ללימוד באוניברסיטת נורת׳ווסטרן. ברזומה שלו מתגאה קוריסטין כי עבד במשך שלושה חודשים ב-Neuralink, חברת הביו-טק של מאסק. לפי הדיווח ב-The Wired, קוריסטין היה שותף בשיחות עם אנשי תוכנה ותיקים במשרדי ממשלה, שבהן הם נאלצו "לעבור על הקוד שכתבו ולהגן על עבודתם"; לוק פריטור, שהיה מתמחה ב-SpaceX של מאסק ובעל מלגה "ליזמים צעירים" של 10,000 דולר מת'יל; גוטייה קול קיליאן, שסיים תיכון ב-2019 ולמד באוניברסיטת מקגיל עד 2021; גאווין קליגר, שבפרופיל הלינקדאין שלו מצוין כי הוא מועסק על ידי OMP (סוכנות פדרלית עצמאית שאחראית על משאבי אנוש) כ"יועץ מיוחד למנהל"; אקאש באבה, הודי-אמריקני שלמד באוניברסיטת ברקלי והיה מתמחה בחברות של ת׳יל; ואית׳ן שאוטרן, מייסד סטארטאפ וזוכה המקום השני בהאקתון שערכה xAI, חברת ה-AI של מאסק.
2 צפייה בגלריה


מפגינה קוראת לסילוק מאסק מהממשל הפדרלי, השבועד משרדי DODE
(צילום: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo)
השישה עובדים כמעט סביב השעון, כולל שינה במשרדי הממשלה, ומדווחים ישירות למאסק. אחרי שפורסמה זהותם, מאסק הגיב בזעם ברשת החברתית שלו X (לשעבר טוויטר), וחשבונו של משתמש ששיתף את הכתבה של The Wired הושעה מיידית. בתחילת השבוע פירסם מאסק מכתב שקיבל מאד מרטין, אחד התובעים הפדרליים הבכירים ביותר שמינה טראמפ ושימש עד השבוע כתובע הכללי בפועל, ובו כתב: "לא נסבול איומים על עובדי DOGE או הפרת חוק על ידי אנשים ממורמרים".
כשהתקשורת האמריקנית החלה לבקש הבהרות מהבית הלבן לגבי הסמכויות של מאסק, אמרה מזכירת העיתונות, קרוליין לאוויט, כי מאסק פועל בתפקידו כ"עובד ממשלתי מיוחד" שלא אושר בסנאט. מדובר בקטגוריה מיוחדת לעובדים שמתקבלים לעבודה בשל מומחיותם, מועסקים בדרך כלל לתקופה של פחות משנה וכפופים לחוקי ניגוד עניינים פחות מחמירים מאשר פקידים פדרליים אחרים. לוויט לא סיפקה כל פרטים על תחומי עבודתו של מאסק, אולם היא טענה שהוא "מציית לכל החוקים הפדרליים".