על רקע ציפיות המשקיעים שאלביט תהייה אחת המרוויחות מהעלייה בתקציבי הביטחון באירופה ובארה"ב בעקבות המלחמה באוקראינה והעלייה של 20% בשער המנייה שלה בשלושת השבועות האחרונים, אלביט מציגה תוצאות שיא ל-2021.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החברה שמנוהלת בידי הנשיא והמנכ"ל בצלאל (בוצי) מכליס, רשמה בשנה האחרונה גידול של 13% בהכנסות וחצתה לראשונה את רף החמישה מיליארד דולר בשנה, ל-5.28 מיליארד דולר. אלביט רשמה רווח גולמי של 1.4 מיליארד דולר, עלייה של 17%, ורווח נקי של 274.4 מיליון דולר, עלייה של 16% ושיא חדש לחברה.
2 צפייה בגלריה
אלביט
אלביט
אלביט
(צילום: אביהו שפירא)
עוד עולה מהדו"חות כי צבר ההזמנות של החברה עלה ב-24% ל-13.7 מיליארד דולר וכיאלביט רשמה תזרים מזומנים חיובי של 417 מיליון דולר, בין השאר בעקבות סגירת חובות מצד משרד הביטחון בעקבות אישור תקציב המדינה.
עוד רשמה אלביט עלייה של 40% מההכנסות מתחומים אזרחיים ל-193 מיליון דולר, בעיקר ציוד רפואי ומערכות למטוסים אזרחיים, אבל עדיין קטנות יחסית מהפעילות שלה.
ברבעון הרביעי רשמה אלביט הכנסות של 1.49 מיליארד דולר, רווח תפעולי של 107.3 מיליון דולר ורווח נקי של 8.2 מיליון דולר בלבד, בעקבות זינוק בהוצאות המס של החברה, מ-1.9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד ל-92.2 מיליון דולר השנה, בעקבות תשלום מס על רווחים כלואים.
אלביט מציינת בדו"ח כי לזינוק בשער המנייה שלה תהיה השפעה משמעותית על הוצאות החברה בגין תוכניות התגמול של לעובדים. סמנכ"ל הכספים של אלביט, יוסי גספר, אמר ל-ynet כי "אלה סכומים שנשמח לשלם, מדובר במאות עובדים שיש להם תכניות תגמול מבוססות מניות, לא רק מנהלים בכירים אלא גם דרגי ביניים. אנחנו נשקף את ההוצאה בכל רבעון ובכל מקרה היא תתפרס על שלוש-חמש שנים.
"הזינוק בשער המנייה עשה טוב ליכולת שלנו לשמר עובדים ולמנוע עזיבות. גייסנו מאות עובדים בשנה האחרונה, ואני מעריך שנגייס השנה 1,800 עובדים חדשים". יצויין כי כיום יש לאלביט 19.5 אלף עובדים בארץ ובעולם. גספר מסיים בימים אלה את תפקידו כסמנכ"ל כספים ויוחלף בידי ד"ר קובי כגן, ויעבור לשמש כמשנה למנכ"ל.
2 צפייה בגלריה
בצלאל מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות
בצלאל מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות
השתכר ב-3.1 מיליון דולר ב-2021. בצלאל מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות
(צילום: עמית שעל)
מכליס אמר ל-ynet, כי "אנחנו מתחילים לראות כבר הזמנות בעקבות המלחמה באוקראינה. ההזמנה משבדיה לפגזי טנקים ב-27 מיליון דולר שהודענו עליה בשבוע שעבר היא אחת הראשונות ונראה נוספות בקרוב. המלחמה כבר הובילה לעליית תקציבי הביטחון באירופה וגם בארה"ב, שבה הוגשה הלילה הצעת תקציב הביטחון ל-2023 שמשקפת עלייה של 4% בתקציב. גם באירופה וגם בארה"ב הדרישה היא לרכש מספקים מקומיים, ואנחנו ערוכים לכך עם עשרות חברות בנות ברחבי העולם. כבר עכשיו יש לנו מפעלים שעובדים בשתיים-שלוש משמרות".
איזה תחומים יקבלו את הדחיפה הגדולה ביותר בעקבות המלחמה? "הצורך בסגירת מעגלים מהירה, איסוף המידע משלל מערכות המודיעין באוויר, בים וביבשה, ניתוח שלהן באמצעות בינה מלאכותית והעברת נקודות הציון למגוון אמצעי הירי. אנחנו נמצאים בכל שלבי המערכת הזאת. גם נושא המל"טים יקבל דחיפה, שם אנחנו נמצאים עם מל"טי ההרמס 450 ו-900 שלנו, וגם ההגנה על רכב קרבי משוריין, שם אנחנו נמצאים עם מערכת 'חץ דורבן'. גם השליטה בים תזכה לדחיפה, תחום שבו אנחנו מוכרים היום במאות מיליוני דולרים בודדים ואני רוצה להגיע למיליארד דולר בשנה".
רפאל קיבלה ממשרד הביטחון הזמנה ב-400 מיליון שקל להמשך פיתוח מערכת הלייזר נגד רקטות. אתם גם שותפים לפרויקט, מה היה חלקכם? "אנחנו מספקים את תותח הלייזר לרפאל, שהיא הקבלנית הראשית ללייזר הקרקעי, חלק משמעותי מהזמנת הפיתוח מיועד לאלביט ויש לנו חוזה נפרד עם משרד הביטחון ללייזר אוויר. אנחנו נהיה מובילים עולמיים בתחום. מדובר מהפכה לא רק מבחינה ביטחונית, אלא גם מבחינה כלכלית, היכולת להוזיל דרמטית את עלויות יירוט האיומים. אני מאמין שהלייזר ייצר לנו עסקאות מכירה משמעותיות כבר בשנים הבאות ושנקבל גם אישור לייצא אותו ללקוחות נבחרים בחו"ל".
יצויין כי מכליס משלים כעת תשע שנים בתפקידו, במהלכן הוכפלו הכנסות החברה, צבר ההזמנות והשווי שלה זינק פי שישה. מכליס השתכר ב-2020 כ-3.1 מיליון דולר.