מדינת ישראל מעוניינת להקים תחנת כוח גרעינית ראשונה. במסגרת תוכנית עבודה של משרד האנרגיה והתשתיות שגובשה בימים האחרונים של שנת 2024, קבע שר האנרגיה אלי כהן שכבר בשנה הנוכחית תונח על שולחן הממשלה עבודת מטה מעמיקה מיוחדת לקראת הקמת התחנה.
כפי שנודע ל-ynet ו"ממון", העבודה, שכבר החלה ותבוצע בהרחבה בחודשים הקרובים, תרכז את כל הסוגיות, ההמלצות, היתרונות והאתגרים, על מנת לקבל החלטה סופית לקראת הקמת תחנת כוח גרעינית בישראל.
תחנת כוח גרעינית יכולה לספק כמות גדולה מאוד של אנרגיה ירוקה, במחיר זול יותר מאנרגיה סולארית, והיא מומלצת כיום על ידי מומחי אנרגיה בעולם.
השר כהן אמר כי "אנרגיה גרעינית היא העתיד של משק האנרגיה. היא צפויה לסייע בגיוון מקורות האנרגיה של ישראל ותתרום במתן מענה חיוני לצרכי האנרגיה של המדינה בעשורים הבאים. כבר בחודשים הבאים אפעל להניח בפני הממשלה עבודה מקצועית רחבת היקף שתכריע בכדאיות להקמת מתקן אנרגיה גרעינית".
לתחנת כוח גרעינית יתרונות משמעותיים, כיוון שהיא מספקת אנרגיה ירוקה שאינה מזהמת, וגם במחיר זול הרבה יותר מאשר, למשל, אנרגיה סולארית, ותוך שהיא תופסת אחוז אחד בלבד מהשטח הנדרש להפקה של אנרגיה סולארית.
מטרת ההחלטה היא היערכות לדורות הבאים. משק האנרגיה הישראלי צומח בכ-4% בשנה, והתחזית היא שעל רקע כניסתם של הרכבים החשמליים, וטכנולוגיות הבינה המלאכותית, הביקוש לאנרגיה ילך ויגבר בשנים הבאות. לכן, במיוחד בישראל, שהיא מדינה עם שטח קטן יחסית, אבל עם קצב גידול אוכלוסין גבוה, אנרגיה גרעינית יכולה להיות פתרון מדויק ורצוי שיענה על צרכי אזרחי ישראל בשנים הבאות.
אבל לא הכל ורוד בהקמת תחנת כוח גרעינית, ויש גם צדדים מדאיגים. למשל, תקלות שעלולות להתרחש, צ'רנוביל כדוגמה. רעידות אדמה עלולות להביא לאסון קטלני, למשל בפוקושימה. ובישראל יש חשש ייחודי: פגיעה של טיל או כטב"מ בכור הגרעיני עלולה לגרום לאסון.