איך משלימים בדיקת מכונית בתוך שניות ספורות ומקבלים דוח מקיף על מצב המנוע, השלדה, הפח והצמיגים? זה בדיוק הפתרון של UVeye – חברת סטארטאפ ישראלית שפיתחה טכנולוגיה לסריקה אוטומטית מבוססת בינה מלאכותית של כלי רכב, ללא מגע יד אדם.
הטכנולוגיה הזו התבררה כהצלחה גדולה, והחברה סורקת כיום קרוב למיליון כלי רכב בחודש. עם הלקוחות נמנות יצרניות רכב כמו טויוטה, יונדאי, וולוו וגנרל מוטורס, לצד מאות סוכנויות למכירת מכוניות בארה"ב וכן צי הרכב הענק של חברת אמזון, וכעת עומדת UVeye לחתום על עסקה נוספת עם חברת ענק בינלאומית בתחום הרכב.
היום מודיעה UVeye על גיוס הון של 191 מיליון דולר, שמביא את סך ההון שגייסה החברה מהקמתה ל-380.5 מיליון דולר. סבב הגיוס הנוכחי מורכב מגיוס הון בסך 41 מיליון דולר בהובלת Woven Capital, קרן הצמיחה של טויוטה, ובהשתתפות UMC Capital, לצד המשקיעים הקיימים W.R. Berkley, מנורה מבטחים, מור בית השקעות ו-MyBerg. נוסף על כך, החברה גייסה חוב בסך 150 מיליון דולר מבנק Trinity Capital, במטרה לממן את מתקני הסריקה שנמסרים ללקוחות.
"אנחנו סוג של MRI לכלי רכב", מסביר אמיר חבר, מייסד שותף ומנכ"ל UVeye. "הרכב פשוט נוסע דרך המערכת, והיא מאבחנת את מצב הצמיגים, הגחון ומעטפת הרכב, וגם סורקת את פנים המכונית ויודעת לשלוף מהמחשב של הרכב את כל הבעיות וקריאות הסנסורים, ואפילו להקליט את הקול של המנוע".
מה היתרון של המערכת על פני אפליקציות לסמארטפון שעושות דברים דומים?
"יש הרבה אפליקציות לטלפונים שמנסות להתחרות, למרות שאנחנו רואים את זה יותר כמוצר משלים. זה אולי טוב לחברות ביטוח שרוצות צילום של הרכב אחרי תאונה לאומדן הנזק, אבל זה פחות מתאים לבדיקה מדויקת יותר של מצב הרכב, שנדרשת בעיקר בקניית מכוניות מיד שנייה. כמו כן, אנחנו מייתרים את הצורך בצילום של המכונית על ידי הרוכשים הפוטנציאליים, והמערכת שלנו עושה את זה טוב ומדויק יותר".
הטכנולוגיה העיקרית של UVeye היא סריקה באמצעות צילום חלקי המכונית ולאחר מכן עיבוד תמונה ממוחשב שמבוסס על AI. המכונית נוסעת דרך קשת הבדיקה ומצולמת מכל הכיוונים. הבינה המלאכותית מסוגלת לזהות ביעילות כל חריגה או אי התאמה, החל מעומק החריצים בצמיגים וכלה ברעשים חריגים במנוע. יישום נוסף של הטכנולוגיה, שהיה הראשון שפיתחה החברה, הוא בדיקות ביטחוניות של כלי רכב: המערכת יכולה לזהות מטענים או חפצים שמוסלקים בגחון כלי הרכב, בלי לסכן בני אדם.
תוצר משמעותי של הטכנולוגיה הוא כמויות גדולות של נתונים על מצב כלי הרכב, נתונים שמאפשרים ללקוחות לשפר את ההחלטות העסקיות שלהם ולצמצם נזקים וקריאות למוסך (ריקול). באחד הדוחות שפרסמה החברה נמצא שיש בלאי גבוה יותר של הצמיגים בכלי רכב חשמליים לעומת כלי רכב ממונעים בדלק – תופעה שמוסברת במשקל המכוניות, וגם בתנועות האצה ובלימה חריפות יותר. לקוחות החברה יכולים לאפיין בעיות לפי סוג המכונית, גילה או האזור הגיאוגרפי שבה היא נוסעת, וכך לקבל החלטות עסקיות טובות יותר.
חבר אומר שפוטנציאל השוק של החברה הוא עצום, וגיוס ההון יאפשר לה להרחיב את השווקים ותחומי הפעילות ולגייס עובדי פיתוח כדי לשפר את הטכנולוגיה. כיום, הסגמנט העיקרי של הכנסות החברה הוא מסוכנויות רכב אמריקניות, שכוללות פעילות מכירת מכוניות חדשות, מכוניות משומשות ומוסך לתיקונים. המערכת של UVeye תומכת בכל אחת מהפעילויות האלה: היא משמשת לבדיקת רכב חדש לפני מסירתו ללקוח, היא מפיקה דוח מקיף על מצב רכב משומש שמוצג לקונה ומסוגלת לבחון את המכונית בכניסה למוסך לאיתור תקלות מסוגים שונים.
לקוח בולט נוסף של החברה היא רשת Carmax, אחת החברות האמריקניות הגדולות למכירת רכב משומש. הרשת מוכרת מיליוני מכוניות בשנה, ומאז מגפת הקורונה, היא החלה גם במכירת מכוניות אונליין. הטכנולוגיה של UVeye מאפשרת לרשת לסרוק את המכוניות העומדות למכירה ולהעלות את הדוח על מצבן לאתר, ובכך לייעל את תהליך המכירה.
סגמנט אחר בעל פוטנציאל גבוה הוא ציי רכב. במסגרת שיתוף הפעולה עם אמזון, שהחל לפני כשנה, כל רכב משלוחים של החברה עובר סריקה אוטומטית בשובו מסיבוב מסירת משלוחים ללקוחות. כך יכולה החברה לעקוב אחר התנהלות כלי הרכב וגם הנהגים, ולאתר חריגות. חבר מציין כי ההסכם כולל עד 850 מרכזי הפצה – בארה"ב, קנדה ואירופה.
המודל העסקי של החברה מעניין: החברה מממנת את רכישת המערכות ללקוחות כדי שעלות ההשקעה לא תהיה מכשול לעסקאות. זו הסיבה לגיוס החוב הנוכחי, שמאפשר לחברה לממן את העלות הראשונית ולהחזיר אותה במהלך תקופת החוזה עם הלקוחות. מבחינת הלקוחות – הם משלמים תשלום חודשי קבוע עבור השירות.
החברה צמחה במהירות בשנים האחרונות והכפילה את הכנסותיה מדי שנה. הכנסות החברה בשנה האחרונה נאמדות בעשרות מיליונים והיא צפויה לחצות את רף ה-100 מיליון דולר בהכנסות השנתיות הצפויות (ARR) ב-2025. "2024 הייתה שנה טובה מבחינתנו", אומר חבר. "יש לנו יותר ביקוש ממה שאנחנו מסוגלים לספק. הגיוס יעזור לנו לייצר ולהתקין יותר מערכות ולעמוד בכל הביקושים".
"לא חושב שאנחנו טרף קל לחברות ענק"
חברתUVeye הוקמה ב-2016 על ידי אמיר חבר, המשמש כאמור כמנכ"ל (CEO), ואחיו אוהד חבר, שמשמש מנהל תפעול ראשי (COO). החברה מעסיקה 230 עובדים, מהם 130 בישראל ו-100 בארה"ב, והיא עומדת לגייס עובדים נוספים הן בישראל והן בארה"ב. בשנה החולפת הוכרה UVeye כאחת ההמצאות הטובות ביותר של מגזין TIME וכן ברשימת החברות החדשניות בעולם של Fast Company.
מה התוכניות לשנה הקרובה?
"אנחנו נחתום על הסכמים נוספים וניכנס לתחומים חדשים, למשל חברות ביטוח, שאנחנו נמצאים בפיילוט עם כמה מהן. אנחנו משקיעים משאבים רבים במטרה להגיע להבנה עמוקה יותר בכלי רכב חשמליים. המטרה היא לא רק לבדוק את מצב הסוללה, אלא גם, למשל, לבדוק את התפקוד של החיישנים".
מאז שהוערכתם בגיוס הקודם בשווי של 800 מיליון דולר גייסתם הון נוסף. זו לא נקודת זמן מתאימה לשקול יציאה להנפקה בנאסד"ק?
"כשיש לך חברה שעומדת בפני עצמה ומצליחה להכפיל את ההכנסות שלה מדי שנה, נשאלת השאלה אם ללכת לבורסה או להישאר פרטיים. כרגע אנחנו מתמקדים בלבנות חברה בריאה ורווחית – וזה אמור לקרות ב-18-12 חודשים הקרובים – ואחר כך הכל על השולחן".
חברה פרטית מצליחה עלולה להיות טרף קל לחברות ענק.
"יכול להיות, אבל בהינתן הגודל שלנו אני לא בטוח שאנחנו טרף קל. צריך לחפש פה עסקה אסטרטגית גדולה. אנחנו באמת רק בהתחלה, ואני חושב שהמשקיעים שלנו מבינים את זה. אין לנו הרבה משקיעים פיננסיים, ורוב המשקיעים באמת רואים את זה לטווח הארוך".