משרד העבודה הודיע בשבוע שעבר על הטבות חדשות למשרתי המילואים בסבסוד מעונות היום והמשפחתונים. על פי ההודעה, הורים ששירתו 60 ימי מילואים לפחות בשנת 2024 יקבלו תוספת סבסוד וקדימות ברישום למעונות. אלא שבפועל, למרות ההטבה המובטחת משפחות רבות נאלצות לשלם יותר. הסיבה: הדרגה נקבעת לפי שכר המילואים, הכולל תוספות ותגמולים, ולא לפי השכר הרגיל. כך יוצא שמשפחות המילואימניקים שחזרו לעבודתם הרגילה, נדרשות לשלם סכומים גבוהים מאלה ששילמו לפני המלחמה.
בפרסום משרד העבודה בשבוע שעבר נכתב כי משרד העבודה מעניק "תוספת סבסוד למשפחות משרתי המילואים, עבור חיילי מילואים שהינם הורים הזכאים לסבסוד מעונות, ששירתו 60 ימי מילואים לפחות בשנת 2024". עוד נכתב כי "חיילי המילואים שקיבלו את תגמולי המילואים, יזכו לדרגת סבסוד גבוהה יותר ממה שהיו זכאים במקור, בשל ההוקרה לפועלם ואף יזכו להטבה בקדימות ברישום למעונות היום לשנת תשפ"ו".
3 צפייה בגלריה
לוחמים בעזה
לוחמים בעזה
לוחמים בעזה. "מה אני אעשה? אני אוציא את הילדים מהגן?"
(צילום: דובר צה"ל)
טלי מכפר יונה, ובעלה אביב, ששירת בזמן המלחמה יותר משנה כלוחם, נדרשו במפתיע לשלם סכום גבוה עבור המסגרות החינוכיות של שלושת ילדיהם: "בשנה שעברה, לפני שאביב התחיל מילואים, הייתי משלמת על כל ילד עד 1,120 שקל בדרגה 4. עכשיו הם קבעו לי תשלום לפי דרגה 10, ורק לפני כמה ימים עדכנו שהדרגה תרד ל-9 בזכות 'ההטבה'. אנחנו כאילו נענשים על זה שהוא משרת במילואים.
"אני לא מבינה איך מצפים שנמשיך להתנהל כמשפחה", סיפרה טלי. "זה עצוב ומייאש, אין עם מי לדבר. אני לא אתן לו יותר ללכת למילואים. אנשים עוזבים את החיים שלהם, מסתכנים, ומה הם כבר מבקשים? אני לא אסכים שאביב יצא יותר למילואים, ויהי מה".
טלי ציינה כי ניסתה לפנות למוקד אך לדבריה לא קיבלה מענה: "ניסיתי במייל, בטלפון, בהודעות. אומרים לך תשלמי ותיחנקי. אם כבר עונים לי – מבקשים ממני 'השלמת מסמכים' ששלחתי כבר פעמים רבות בעבר, הם מתישים אותך.
"מה אני אעשה? אני אוציא את הילדים מהגן? המדינה צריכה לעזור ללוחם במילואים שעזב את אשתו במהלך ההיריון ונטש את העסק שלו. ומה בסוף? אני מקבלת בוקס לפנים. עכשיו רוצים שיבוא שוב למילואים, למה שיעשה את זה? מה הם נותנים לו? זורקים אותנו לכלבים. לא מקבלים כלום בתמורה למה שאנחנו נותנים. מצפים מאיתנו להתמודד עם הכל".
3 צפייה בגלריה
גן ילדים, אילוסטרציה
גן ילדים, אילוסטרציה
גן ילדים, אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)

משלמים כפול בלי סיבה

משה חי ביהודה ושומרון, נשוי ואב ל-7 ילדים (הבכור בכיתה י"ב, הצעיר בגיל מעון). הוא שירת במילואים בדרגת סרן במשך כ-350 ימים מפרוץ המלחמה: "בשנת 2023 הייתי בדרגה 7, ועכשיו אני בדרגה 11. בזכות 'ההטבה' הורידו אותי לדרגה 10. אם הייתי אמור לקבל את ההטבה לפי הכנסה ומספר נפשות במשפחה – הייתי אמור להיות היום בדרגה 6, כלומר לשלם 1,344 שקל. בדרגה 11 אני צריך כבר לשלם 2,628 שקל".
על שירות המילואים שלו מתחילת המלחמה סיפר משה: "לאורך השנה הייתי בעבודה שלי 3 חודשים נטו. ישנתי בשטח או ברכב הרבה פעמים, עשיתי כל מה שצריך כדי לתרום למדינה. עם 7 ילדים זו כבר התנדבות".
"אני בדרגה כל כך גבוהה בגלל התגמולים שקיבלתי בזכות שירות המילואים", ציין משה. "אולי מסתכלים על השכר, שנראה גבוה בגלל התוספות, אבל זו שנה שטחנתי בה מלא. לא הייתי בבית המון זמן. זה גם מצב זמני. כבר חזרתי לשכר הרגיל שלי. נוצר מצב שאני משלם יותר ממה שאני צריך בלי סיבה. זה עניין ביורוקרטי שיכול להיפתר בתהליך פשוט: לחשב את השכר בניכוי ימי המילואים, ולתת את ההטבה שמגיעה לנו בהתאם".

"שום הטבה שמגיעה לנו לא קיבלנו"

לליאן ולנועם מקריית מוצקין יש 3 ילדים (שנתיים, ותאומים בני 8). שני ההורים עצמאיים – ליאן עורכת דין ונועם מטיס רחפנים. מאז תחילת המלחמה נועם שירת בצפון 340 ימים במילואים ביחידה לוחמת: "התשלומים אצלנו התחילו עם פרוץ המלחמה, בגלל שהילדה שלי נכנסה לגן בספטמבר. מההתחלה שילמנו 3,400 שקל עבור הגן של התמ"ת. לא עבדתי במשך רוב המלחמה. יש לי אישור שמגיעה לי ההטבה, בהתאם למכתב שהבאתי מרואה חשבון. אבל כשהעברנו את המסמכים עבור נועם, התקבלה תשובה שאין לו אישור ומאותו רגע פשוט אי אפשר להשיג אותם. עכשיו אנחנו עומדים על דרגה 12 - הדרגה הכי גבוהה. שום הטבה שמגיעה לנו לא קיבלנו.
3 צפייה בגלריה
תיעוד מפעילות כוחות צה״ל בדרום לבנון
תיעוד מפעילות כוחות צה״ל בדרום לבנון
פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון
(צילום: דובר צה"ל )
"זה לא הוגן. שנה הייתי לבד בבית עם 3 ילדים. ההכנסה שלי נפגעה, לא הייתי בעסק שלי ובעלי נטש את העסק שלו. הוא לא היה בבית יותר משנה. הוא נלחם לחם וסיכן את חייו. הייתי מצפה שמישהו יעשה משהו. שלא רק יספרו על סבסודים אלא באמת יתנו משהו בפועל. כתבתי לשר העבודה, לחברי כנסת ולמבקר המדינה בתקווה שמשהו כבר יקרה".
חלק מהפניות הגיעו לארגון "העוגן למשפחות המילואים" שהוקם עם פרוץ המלחמה במטרה לסייע למשפחות משרתי המילואים. הארגון מונה כ-20 אלף מתנדבים בכל הארץ, ומסייע לכ-30 אלף משפחות של משרתי מילואים.
המנכ"לית ומייסדת הארגון, רחל עזריה, התייחסה אמרה ל-ynet: "זו יריקה בפרצופם של משפחות המילואים שמחזיקות את בטחון המדינה ומקריבות רבות למען כולנו. מענקי המילואים נולדו כדי לסייע למשפחות המילואים במטרה לשרוד את התקופה וזה בלתי ראוי שזה ייכלל בחישוב השכר ויפגע בזכויותיהן. משרדי הכלכלה והאוצר מענישים את המילואימניקים שיצאו לשמור על המדינה ופוגעים בהם בלי בושה".
משרד העבודה לא השיב לפניית ynet בנושא.