דירה בבני-ברק אשר נבנתה לפני 50 שנה, נרכשה לפני מספר שנים לצורך שיפוץ מהיסוד. בעלי הנכס החדשים, הם זוג בשנות ה-40 לחייהם. האישה, עפרה שמעוני, אשת עסקים בתחום העיצוב. הבעל, יהודה שמעוני, רב בישיבה בבני-ברק. לזוג ארבעה ילדים, ושניים מהם (בן 15 ובת 7) מתגוררים בבית. הבת הבכורה בת 21, נישאה ועזבה את הבית, ומגיעה להתארח בסופי שבוע. הבן בן ה-19 הינו תלמיד ישיבה שמגיע מדי פעם גם הוא ללון.
לאור צרכי המשפחה שהשתנו מאוד בשנים האחרונות, הוחלט לרכוש את הדופלקס הזה, ולשנות אותו מהיסוד. החל מהכניסה, דרך חלוקת החדרים ועד להרחבת הקומה העליונה.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
בני-הזוג רכשו את הדירה לפני כחמש שנים. במהלך השיפוץ שנמשך כשנתיים, הם התגוררו בדירתם הקודמת. כאמור, השיפוץ נועד להתאים את הבית לצרכים שהשתנו, עם עזיבת ילדיהם הגדולים את הבית.
מיקום המדרגות של הדירה המקורית שונה, חלוקת החדרים נעשתה מחדש וכל התשתיות בדירה הוחלפו. במקור הדירה כללה שני חדרי שינה וסלון בקומה הראשונה, וחדר שינה נוסף בקומה העליונה ומרפסת. כעת, לאחר השיפוץ הדירה כוללת שני חדרי שינה וסלון בקומה התחתונה ושני חדרי שינה בקומה העליונה.
חזית הבית שונתה. הפתחים השתנו בהתאם, ונוצרה מרפסת קדמית שלא הייתה בעבר, היוצאת מתוך פינת האוכל, מתוך רצון לייצר מקום ישיבה נוסף בחלל הציבורי של הבית.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
מיקום: בני-ברק.
סוג המבנה: דופלקס (דירת שתי קומות) עם שתי מרפסות ושלושה כיווני אוויר.
גודל: שטח הדירה הוא 220 מ"ר ושטח המרפסות הכולל הוא 55 מ"ר.
דיירים: זוג בשנות ה-40, עם ילדיהם. (כמה גרים בבית).
סוג השיפוץ: שיפוץ מאסיבי שכלל הרחבת הדירה והוספה של 60 מ"ר נוספים. כמו כן השיפוץ כלל שבירת קירות, החלפת כל התשתיות בדירה: חשמל, אינסטלציה ותקשורת.
סכום השיפוץ: כ-2.5 מיליון שקל: עלות השיפוץ עצמו - כמיליון שקל. עלות חומרי הגמר, המטבח עבודות הנגרות והלבשה ואבזור הבית היא מיליון וחצי שקל נוספים.
משך השיפוץ: תהליך התכנון נמשך כשנה. העבודה בפועל, נמשכה שנתיים.
עיצוב-פנים: דורית סלע.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ: חזית הבית שונתה לגמרי.
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ: המדרגות שנוספו שינו את כל חוויית הכניסה לבית
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
בעלי הנכס: היא, אשת עסקים בתחום העיצוב. הוא, רב בישיבה בבני-ברק
(צילום: אורי אקרמן)

מה היו האתגרים העיקריים בשיפוץ זה?

"האתגר העיקרי היה העובדה שמדובר בבית ישן במיוחד, בן 50 שנה", מתארת מעצבת-הפנים, דורית סלע. "התוצאה הסופית שנתבקשתי לייצר הוא של דירה מודרנית ויוקרתית. היו לא מעט מגבלות, שכן היו נתונים שלא ניתן היה לשנות אותם בחלל זה".
כאמור, המבנה שונה לגמרי. שום פתח לא נשאר כפי שהיה, הפתחים הותאמו לתכנון החדש והוגדלו משמעותית.
הכניסה לבית שונתה. "בעבר, הכניסה הייתה מתוך חדר מדרגות פנימי של המבנה, והיה צורך לעשות סיבוב דרך כל החצר האחורית כדי להגיע לחדר המדרגות", אומרת שמעוני. "כשהגעתי לראות את הדירה חשכו עיני, ולא הצלחתי לדמיין את עצמי נכנסת מהכניסה האחורית. בתכנון החדש, החלטתי למקם אותה כך שתהיה חיצונית ופרטית. לשם כך, נוסף גרם מדרגות חיצוני. הדבר הפך את חווית המגורים שלנו לאחרת, כשהכניסה לדירה היא פרטית ולא דרך חלל ציבורי משותף".
כל פנים הבית נהרס, למעט העמודים התומכים. "בבית הקודם, התקרה הייתה בגבהים שונים", מתארת סלע. "היה צורך בעבודה מול קונסטרוקטור, למציאת פתרון שיאפשר לקומה הקיימת לשאת קומה נוספת. כמו כן, היה צורך ליישר את התקרה, ליצירת חלל אחיד עם מראה נקי ומוקפד יותר".
"היה לי מאוד חשוב שיהיו מספיק שטחי אחסון", מתארת שמועני. "בדירה הקודמת לא היה לנו מקום לכלום, והיה קשה מאוד לשמור על סדר וארגון בבית. הפעם, החלטתי לא להתפשר על כך, והזמנו עבדות נגרות בהתאמה אישית, כך שכמעט כל קיר פנוי נוצל לטובת ארון נסתר, שמאפשר שטח אחסון".
לפני השיפוץלפני השיפוץ
כשיודייקה פוגשת קווים מודרניים: פמוטים לשבת
(צילום: יח"צ)
בכניסה לדירה רואים את הסלון, המטבח ואת גרם המדרגות. מכיוון שמדובר בחלל פתוח, היה צורך לקשר בין כל האלמנטים האלה. שמעוני: "הצורה שבחרתי למטבח היא של שני קווים מקבילים. מאחור יש את קו הארונות הגבוהים ומלפנים יש את האי שעליו ממוקם הכיור ומשטחי העבודה. אנו מבשלים המון, ועובדה זו מאפשרת למי שנמצא במטבח להיות חלק מהמתרחש בחלל הציבורי".
הסלון הורחב בשטח של כ-30 מ"ר, מה שהפך את קומת הכניסה למרווחת במיוחד. לצורך ההרחבה היה צורך בתוספת של תמיכות קונסטרוקטיביות נסתרות בבית, לשם שמירה על יציבות המבנה. בדירה המקורית לא היה חדר ממ"ד, אך בעקבות השיפוץ היה צורך להוסיפו. לשם כך, החדר הצפון-מזרחי נהפך לממ"ד.
מיקום המדרגות שונה, מה שאפשר חלוקת חדרים טובה יותר בשתי הקומות, והוספת חדר שינה נוסף גם בקומה העליונה.
גם הקומה השנייה הורחבה בכ-30 מ"ר נוספים. הדבר אפשר הגדלה של חדר השינה של ההורים והפיכתו לסוויטה. כאמור, התווסף לה חדר שינה נוסף לאירוח.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
במקביל למטבח, ממוקמת פינת אוכל גדולה ומרווחת, המשמשת רבות את בני הבית, המרבים לארח בייחוד בסופי שבוע. "זהו האזור הפעיל ביותר בבית, ולכן הושקעה מחשבה מיוחדת ותקציב נכבד עבור המטבח שנמצא בשימוש רב", מסבירה סלע.
"העבודה במטבח, כשהפנים אל חלל האירוח, מייצרת אינטראקציה תמידית בין בני-הבית. בנוסף לפינת הישיבה, ישנו אי עם כיסאות גבוהים, שהוא חלק מסביבת העבודה של המטבח".
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
"המטבח הותאם למגזר הדתי, וכולל שני כיורים נפרדים", מתארת שמעוני. "כיור אחד מיקמנו כך שיהיה וגלוי באי. את הכיור השני, הצנענו בגב המטבח, כך שהוא ניתן להסתרה עם דלתות נשלפות, כשאינו בשימוש. בכך, הצלחנו להתאים את המטבח לאורח חיינו מבלי לפגוע בעיצוב".
בחלל הציבור, יש ספריה דומיננטית ממתכת, אך כזו שחלק ממנה סגור בארונות. זאת, על מנת שלא להציג את כל ספרי הקודש שבבית זה, אלא רק בצורה מרומזת, כזו שלא משתלטת על עיצוב הסלון.
אלמנט דומיננטי במיוחד הוא גרם המדרגות. הוא בולט במיוחד, וניתן לראותו מכל זווית בחלל הציבורי. החלל הכפול, מייצר תחושת מרחב, שהייתה חסרה לבעלי הנכס לפני השיפוץ.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
בקומת הכניסה, ישנם שני חדרי שינה לילדים, האחד מהם בתוך ממ"ד וכן חדר רחצה. שירותי האורחים כוללים כיור חיצוני לנטילת ידיים.
חדרי השינה של הילדים נבחרו מתוך מחשבה על כך שהחלל ישנה בעתיד את ייעודו. השימוש הוא בארונות ניטרליים בגווני אפור בהיר.
"פלטת הגוונים שנבחרה לחלל הציבורי היא פלטה שמרנית יחסית ומונוכרומטית", אומרת סלע. "ישנו שימוש בגווני שחור-אפור ונחושת. לגרם המדרגות נבחרה יצירת אמנות מנחושת, התלויה מהתקרה ומשתלשלת מטה, כמו תכשיט בבית.
"חדרי הרחצה הישנים פורקו לחלוטין ומיקומם שונה לחלוטין. שום רהיט לא נשאר מהדירה הקודמת, שכן בעלי הנכס רצו להתחדש ולהחליף את כל הרהיטים שהיו ברשותם".
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
עוד כתבות בנושא:

בקומה השנייה: סוויטת הורים וחדר אורחים

חדר השינה, הוא למעשה החלל הפרטי המושקע ביותר בבית. זוהי סוויטת הורים מפוארת, הכוללת את אזור המיטה, חדר ארונות מרווח המוביל אל חדר הרחצה.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
ניסיתי ליצור אווירה של מלון בוטיק, ולצורך הגדלת החלל נעשה שימוש מרובה בזכוכיות ובמראות: כחיפוי לארונות הבגדים, בחדרי השירותים והרחצה ובחלון הזכוכית הגדול המכניס אור טבעי בשעות היום לחלל זה. הווילונות השקופים, מאפשרים פרטיות מלאה, אך שימוש בתאורת היום.
במרכז חדר הרחצה יש אמבטיה עצמאית, בנוסף למקלחון הנמצא מימין.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ: יחידת אירוח נוספת בקומה השנייה
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
פלטת הגוונים שנבחרה לחדר השינה של ההורים היא של שחור, אפור ושילובי עץ.
בקומה השנייה, ישנו גם חדר אורחים מפנק, עם חדר רחצה קטן הצמוד אליו. הנגרות בחלל זה היא בגוונים כהים יותר, וכך גם חדר הרחצה.
אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)

אחרי השיפוץאחרי השיפוץ
אחרי השיפוץ
(צילום: אורי אקרמן)
בקומה השנייה, ישנם שירותי אורחים נוספים, וכן יציאה למרפסת הכוללת מטבח חוץ מפנק. שמעוני: "זהו שטח שביומיום משמש אותנו, ובערבים ובסופי שבוע משמש לאירוח. יש בו פינת ישיבה מרווחת, נדנדה, ומעין גינה תלויה. המטבח מאובזר וכולל שטחי עבודה, כיור, גריל, מקרר וארונות אחסון. גם בו יש בר ופינת ישיבה נוספת".
מה היה חסר לכם בחוויית המגורים הקודמת שלהם, שגרם לכם להתעקש שיהיה בדירה הנוכחית?
שמעוני: "אחד הדברים המובהקים ביותר בסגנון החיים שלנו הוא שאנו מרבים לארח. הסלון והמטבח הם חללים מאוד דומיננטיים אצלנו גם ביומיום וגם בסופי-שבוע. בדירה הקודמת, מספיק שהיו מגיעים אלינו מספר אנשים והסלון והמטבח היו מתמלאים והיינו מתנגשים אחד בשני. החלום שלנו היה מטבח וסלון מרווחים, והרחבת הדירה הנוכחית אפשרה זאת. בנוסף, בדירה הקודמת לא הייתה לנו אמבטיה, ולא היו לנו מספיק שטחי אחסון. לי באופן אישי מאוד היה מתסכל שאין לי ארון לנעליים, לא היה לי מספיק שטחי אחסון לחומרי ולכלי ניקוי, הארון לא היה בנוי בצורה שקל להתמצא בו. בקיצור, לא הייתי מוצאת כלום והתקשיתי לשמור על סדר".
"כמשפחה של שישה נפשות, לאורך השנים היה לנו מאוד קשה להתנהל עם חדר רחצה אחד ועם דוד שמש ודוד חשמל בלבד", מוסיפה שמעוני. "לשם כך, החלטנו להשקיע במערכת הסקת מים באמצעות גז, אשר עבורנו הוא שדרוג משמעותי כיום, שמונע את התורים המיותרים למקלחת וההמתנה למים חמים. גם המעבר לדירה שיש בה שלושה חדרי רחצה, היא שיפור עצום בחוויית המגורים".
אחד השדרוגים המשמעותיים ביותר עבורם הוא שבכל קומה יש מרפסת. "בדירה הקודמת לא הייתה לנו מרפסת, ולכן התעקשו שבדירה זו תהיה מרפסת לכל קומה", אומרת שמעוני. "מסתבר שלמרות שהמרפסת בקומה הראשונה קטנה יחסית, היא עדיין מאוד שימושית ביומיום ומשמשת אותנו ואת הילדים שלנו לשיחות טלפון פרטיות, להתאווררות בחוץ עם כוס קפה ולשאיפת אוויר צח. היא אמנם לא גדולה במיוחד (2.5 על 3 מטר) אבל היא עושה את כל ההבדל. ביום יום, היא בסופו של דבר יותר משמעותית מהמרפסת שבקומה העליונה, אשר משמשת אותנו בעיקר בסופי שבוע ובאירועים שמתקיימים במקום".
איך זה נראה לפני השיפוץ?
לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)

לפני השיפוץלפני השיפוץ
לפני השיפוץ
(צילום: יח"צ)
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"
פרסום ראשוני: 09:08 , 08.09.20