המלחמה המתמשכת עם איראן ממשיכה להשפיע על ענף הנדל"ן, ועלויות החומרים לבנייה שוב מטפסות. יבואנים של חומרי ומוצרי בנייה, כגון בטון, טיט ומוצרי גמר, מדווחים בימים האחרונים, כמו גם מאז השבוע הראשון של מבצע "שאגת הארי", על עלייה חריגה בעלויות ההובלה בים. זאת לאחר שהמייצרים המרכזיים בדרך לישראל נסגרו לתנועה חלקית או לצמיתות.
מיומה השני של המלחמה דיווחו רוב חברות הספנות השטות לישראל על כך שהן מתחילות לגבות תוספת על תנועת סחורות בים בשל התארכות השייט וכן בעקבות זינוק בעלויות הביטוח בתחום ההובלה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), מאז 7 באוקטובר 2023 ועד המערכה הנוכחית עלו תשומות הבנייה בשיעור של 8%.
ואולם, נתונים של התאחדות הקבלנים בוני הארץ מצביעים על קפיצה של עשרות אחוזים במחירי חומרי הבנייה והתשתיות. בענף טוענים כי העלות האמיתית, הכוללת הוצאות ענק שלא נמדדות על ידי הלמ"ס, לצד השפעה ממושכת של הריבית הגבוהה במשק, הביאו לזינוק של פי 4-5 יותר במחיר שמשלמים הקבלנים על כל מ"ר בנוי.
בהתאחדות אומרים כי מאז השבוע השני של המלחמה קבלני הביצוע קיבלו זרם של הודעות מחברות המספקות חומרי בנייה ומוצרי בנייה על זינוק במחירי המוצרים. הראשונה הייתה יבואנית הבלוקים אשקלית 268, חברה בת של קבוצת אשטרום, שהעלתה ביותר מ-40 שקלים את המחיר לבלוק, עלייה של כ-13%. ענקית חומרי הבנייה רדימקס עדכנה את לקוחותיה הקבלנים על עלייה בשיעור של 12% של מחירי כל סוגי הבטון, צמנטים ומוצרים מבוססי בטון אחרים. היא אף גובה תוספת של בין 12% ל-20% על הובלת המוצרים בתחום זה.
היו ספקים שהמתינו עד תחילת אפריל ורק אז העלו את המחיר. כך למשל, הנסון, ספקית ענק נוספת בתחום הבטון, דיווחה בתחילת החודש על זינוק של 18.5% עד 20.5% במחירי הבטון המובא (הבטון המוכר ממערבלי הבטון בדרכים), טיט ומוצרי גמר שונים.
ספק נוסף שחיכה עד תחילת אפריל היה קומפוסט שלוחות, חברה עם אתרי קליטה לבוצה - פסולת בנייה הנוצרת בעקבות חפירות וקידוח ליציקת עמודי בניין (קלונסאות), שייקרה את שירותיה ב-15% לכל טון חומר הנקלט אצלה. זאת לדבריה, לנוכח השפעת עליית מחירי הסולר. אך הקבלנים אומרים כי מדובר בטיפה בים ההודעות בתחום שהגיע לענף בשבועות האחרונים.
חברות הביצוע קורסות
ההשפעה על הענף ניכרת בתחומים רבים, ובראשם בקריסתן של חברות ביצוע קבלניות. בשנה שעברה לבדה קרסו בישראל כ-800 קבלני ביצוע מכל התחומים. על פי נתוני חברת המידע העסקי Coface BDI, מאז 7 באוקטובר ועד סוף שנת 2025 כ-1,500 קבלני ביצוע הפסיקו לפעול. מדובר בשוק של אלפי עסקים בודדים בלבד, והשפעת קריסתם עלולה להשפיע על הענף לאורך זמן.
התייקרות תשומות הבנייה מגיעה בתקופה קשה לקבלנים, שלפי נתוני הלמ"ס ואגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מציגים ירידות משמעותיות בהיקף המכירות של דירות חדשות. הנתונים האחרונים שפורסמו בחודש החולף מצביעים על שיא של דירות לא מכורות שנותרו על המדף, ואילו מחירי הדירות מצויים בהאטה ורק לאחרונה חזרו לרדת.
יהודה לשמן צילום: שירי גרופריהודה לשמן, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ העומד בראש אגף הבנייה החוזית שמייצג בהתאחדות קבלני ביצוע, אמר בשיחה עם ynet כי "לו עמדה לבדה התייקרות זו, דיינו. אולם מדובר בתהליך ממושך, שהחל ב-7 באוקטובר והביא לכך שאין לנו, הקבלנים המבצעים, כל יכולת לבצע את המוטל עלינו בשל רשימה מתארכת של סיבות שאין לנו שליטה עליהן. זאת, בעוד הממשלה טומנת ראשה בחול".
לדבריו, "המשמעות היא הרת אסון ותבוא לידי ביטוי בטווח הארוך מאוד. מדובר באירוע ענק שיביא לכך שעוד ישראלים יעזבו את הארץ כי לא יהיו להם בית ולא תשתיות החיים. המדינה חייבת לפעול להגנה על הענף".







