חברת החשמל דילגה את קריאת המונה שלכם ואולי היא חייבת לכם כסף: ביהמ"ש המחוזי בחיפה אישר לאחרונה תביעה ייצוגית על כך שכשחברת החשמל גובה מלקוחות דמי קריאת מונה, גם במקרים בהם לא נערכה קריאה, היא מזכה אותם בסכום נמוך מדמי החיוב.
החברה עושה הערכת קריאה במקרים בהם קריאת המונה לא מתאפשרת בשל בעיית גישה או במקרים בהם היא מדלגת באופן יזום על קריאת המונה, מסיבות תפעוליות שונות – כפי שקרה במקרה שבלב התביעה.
לפי אמות המידה של רשות החשמל, הרגולטור המפקח על חברת החשמל, "במקרה של דילוג יזום, הצרכן יזוכה בתעריף המשולם בשל קריאת מונה, כקבוע בלוח התעריפים, בהתאם לסוג המונה".
התובע הייצוגי, שמיוצג ע"י עו"ד מיכאל אדלר, החליט להגיש את הבקשה לתביעה אחרי שקיבל חשבון חשמל של 68 ימים. למרות שחברת החשמל לא קראה את המונה בפועל, חייבו אותו ב"דמי קריאת מונה" בסך של 4.56 שקלים. הוא אמנם זוכה עוד באותו חשבון על כך, אבל בסכום של 3.8 שקלים בלבד. התובע הייצוגי הגיש את הבקשה לתביעה כדי לקבל את הכסף בחזרה ולתקן את המצב עבור כלל הלקוחות.
הזיכוי הוצמד למדד – החיוב לא
ממה נובע הפער בין הסכומים? יש לכך שתי סיבות, שבגין השנייה בלבד ביהמ"ש אישר את התביעה כייצוגית.
הסיבה הראשונה היא שרשות החשמל קבעה תעריף שונה לתעריף החיוב בגין קריאת מונה, לעומת תעריף הזיכוי בגין אי קריאה תקופתית של המונה.
הסיבה לשוני בין התעריפים קשורה בהחלטה של רשות החשמל מ-2019 שערכה רביזיה בהצגת תעריפי הזיכוי. מאותה שנה תעריף הזיכוי הוצג בלוח תעריפים שונה מלוח תעריפי החיוב. הליך טכני בלבד. התובע טוען שגם לפי התעריפים באותה שנה, אחרי המהלך הזה, הרשות התכוונה שיהיה שוויון בין החיוב לזיכוי וכך היה באותה שנה, אחרי הרביזיה.
למרות זאת, נטען כי הנוסחה שנקבעה בהחלטת 2019 הופרה ובכללי הרשות נכללה נוסחת עדכון שאינה עולה בקנה אחד עם החלטת 2019, כך שבמקום שהזיכוי יוצמד לערך החיוב – הוא הוצמד למדד.

בשנת 2022, בה הוגשה הבקשה לתביעה, לפי לוח התעריפים, תעריף בסיס עבור דמי קריאת מונה תלת פאזי עמד על 2.04 שקלים לחודש ואילו דמי הזיכוי עמדו על 1.9 שקלים לחודש.
במהלך ההליך המשפטי, רשות החשמל הודתה שמדובר בטעות ושהם יתקנו את זה בעתיד. ביהמ"ש הסכים עם חברת החשמל שהחישוב מוצדק, שכן היא כפופה להוראות הרגולטור שהוא רשות החשמל.
החיוב מחושב אחרת מהזיכוי ולכן אושרה התביעה כייצוגית
ביהמ"ש אישר עילת תביעה אחרת שקשורה בפער בין התעריפים, הנוגעת לשיטת החישוב שלהם. חברת החשמל ערכה חישוב שונה כשהיא התאימה את החיוב בגין קריאת המונה לתקופת החשבון בהשוואה לחישוב הזיכוי.
היא מחייבת דמי קריאת מונה לפי חישוב יומי יחסי: התעריף לחודש (כפי שמופיע בלוח החיוב), מוכפל ב-12 חודשים ומחולק למספר הימים בשנה והתוצאה מוכפלת במספר ימי החשבון. לעומת זאת, הזיכוי בגין אי קריאת מונה הוא סכום קבוע – התעריף לחודש – במקרה של חשבון דו חודשי – כפול 2 ולא על בסיס חישוב יחסי לתקופת החשבון. כך נוצרת אי סימטריה בין אופן חישוב החיוב לבין אופן חישוב הזיכוי.
ביהמ"ש קבע שהחישוב השונה פסול ולא נובע מהנחיות רשות החשמל ולכן אישר את התביעה כתביעה ייצוגית מטעם עילת החישוב.
לשם המחשה, נותן התובע הייצוגי דוגמה, המתייחסת לחשבון בן 70 ימים. החיוב בגין דמי קריאה: 2.04 שקלים (בתעריף לחודש) כפול 12 חלקי 365 מכפלת 70 = 4.69 שקלים. במידה ונעשה דילוג יזום ביחס לאותו חשבון, הזיכוי באותו חשבון יהיה כפל 1.90 שקלים – 3.80 שקלים. לפיכך, כך נטען, החיוב עולה על הזיכוי באופן לא מוצדק מה שגורם להתעשרות שלא כדין.
שימו לב שבמקרים בהם תקופת החשבון קצרה מ-60 ימים – השיטה האמורה עשויה להטיב דווקא עם הצרכן. חברת החשמל בהחלט שמה לב לכך ואף הציגה חשבון אחד של התובע הייצוגי בו זה קרה, אך לא הציגה נתונים לגבי כלל קבוצת הצרכנים או נתונים כלשהם מהם ניתן ללמוד על היקף התופעה של זיכוי ביתר. השופט מוחמד עלי, חשב שהבירור לגבי גודל הקבוצה שמיוצגת בתביעה צריך להתברר בשלב שאחרי אישורה כייצוגית.
התביעה הוגשה בשם כלל לקוחות חברת החשמל שהיו זכאים לקבלת זיכוי בגין אי-קריאת מונה, אך הסכום שבו זוכו בפועל היה נמוך מהסכום שנגבה מהם עבור קריאת מונה (שלא אירעה), בין אם מכיוון שתעריף הזיכוי לא תואם את תעריף החיוב ובין אם מכיוון ששיטת חישוב הזיכוי לא תאמה את שיטת חישוב החיוב, במשך 7 שנים לפני הגשת הבקשה.
התובע הייצוגי מבקש מחברת החשמל השבת ההפרש בין סכום הזיכוי בפועל לבין הסכום בו חברי הקבוצה היו צריכים לטענתו להיות מזוכים וכן ריבית והצמדה מיום החיוב ועד התשלום בפועל. לפי חישובו, הנזק האישי שנגרם לו הוא 89 אגורות, מתוכם 33 אגורות בגלל תעריף רשות החשמל ו-56 אגורות בשל החישוב השגוי של חברת החשמל. לפי הערכה ראשונית, הנזק שנגרם לקבוצה ב-2020 בלבד מסתכם בכ-1.5 מיליון שקל. הוא גם מבקש לתקן את התעריף ושיטת הזיכוי באופן שסכום הזיכוי יהיה זהה לסכום החיוב.
חברת החשמל מסרה בתגובה: "חברת החשמל לומדת את פסק הדין ושוקלת צעדיה, לרבות הגשת ערעור".