הממשל האמריקני פרסם אתמול (ו') כי הגירעון התקציבי לשנה הפיסקאלית 2023 עמד על 1.695 טריליון דולר - עלייה של 23% לעומת השנה שעברה. זאת על רקע הירידה בהכנסות והגדלת ההוצאות על הביטוח הלאומי, תוכנית מדיקייר ועלויות שיא על החוב הפדרלי בשל הריבית הגבוהה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
משרד האוצר מסר כי מדובר בגירעון הגבוה מאז תקופת הקורונה ב-2021, אז עמד על 2.78 טריליון. מדובר בחזרה למגמה של גירעון תופח אחרי ירידות רצופות מאז כניסתו של הנשיא ג'ו ביידן לתפקיד לפני שנתיים.
1 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן
(צילום: GettyImages)
הנתונים מגיעים בשעה שביידן מבקש מהקונגרס תקציב סיוע וביטחון בינלאומי בסך של יותר מ-100 מיליארד דולר, הכוללים 60 מיליארד דולר עבור אוקראינה ו-14 מיליארד עבור ישראל, בנוסף למימון ביטחון הגבולות של ארה"ב, והאזור ההינדו-פסיפי.
הגירעון הגבוה נגרם צפוי להלהיט את הקרב של ביידן מול הרפובליקנים בבית הנבחרים, שתביעותיהם לקיצוצי תקציב הביאו את ארה"ב אל סיפה של חדלות פירעון בתחילת יוני סביב היעדר הסכמות בסוגיית תקרת החוב.
הכישלון להגיע להסכם שימנע את השבתת הממשל בשל הדרישות לקיצוץ בתקציב מצד רפובליקנים ניציים הוביל לפיטוריו של דובר בית הנבחרים הרפובליקני קווין מקארתי, והמפלגה עדיין מפולגת באשר מי אמור למלא את התפקיד, מה שהופך את המשא ומתן בנושא לפני הדדליין באמצע נובמבר למסובך אף יותר.
בספטמבר, החודש האחרון של השנה הפיסקאלית, נפל הגירעון האמריקני ל-171 מיליארד דולר, לעומת 430 מיליארד בספטמבר 2022.
"הירידה בהכנסות היא גורם שתרם משמעותית לגירעון של 2023, והיא מדגישה את חשיבות הרפורמות שחוקק ויחוקק הנשיא ביידן במערכת המס", כך אמרו שרת האוצר ג'נט ילן ומנהלת המשרד למנהל ותקציב, שלנדה יאנג, בהצהרה משותפת. הגירעון של 2023 יכול היה להיות גדול ב-321 מיליארד דולר, אך אלה נחסכו כיוון שבית המשפט העליון ביטל את תוכנית מחיקת החוב לסטודנטים, בקביעה שהיא אינה חוקתית.