חברת שינטרקו, בבעלות שלום חתוכה, יבואנית חיטה, שנחשבת לאחת הגדולות בישראל בתחום סיטונאות המזון, ושמכירותיה מסתכמות בשנה בלמעלה ממיליארד שקל, תספק 7,000 טון חיטה עבור הסיוע ההומניטרי לעזה.
מהחברה נמסר ל-ynet כי הפנייה אליהם נעשתה מארגון הסיוע הבינלאומי WFP של האו"ם, שרכש משינטרקו אונייה שמכילה 7,000 טון חיטה מיובאת מרוסיה.
4 צפייה בגלריה
חאן יונס
חאן יונס
תושבי הרצועה בחאן יונס
(צילום: AP Photo/Abdel Kareem Hana)
הכותרת
מה באמת קורה בעזה? כך זה נראה במדינות ערב
21:52
ככל הידוע, זאת כמות החיטה היחידה שנרכשה עד כה עבור הסיוע ההומניטרי לעזה. דרישת ארגון הסיוע הייתה ל-11.5 אלף טון חיטה, אך בחברה הישראלית יכלו בשלב זה לספק כמות קטנה יותר. שווי העסקה, לפי 320 דולר לטון חיטה, הוא 2.24 מיליון דולר. החיטה נמצאת כעת במחסן היבואן, ומחכה לאישור כניסה לעזה.
לדברי חתוכה, בכל הנוגע לשאר מוצרי המזון – סוכר, קטניות, שמן קמח וכו', חברה אמריקנית בשם SRS היא זאת שמטפלת בסיוע, ודורשת כמויות גדולות מאוד של מוצרי מזון. עדיין לא ברור האם ניתן לספק את כמויות המזון הנדרשות, שמקורן כולן בייבוא מחו"ל, זאת מאחר שהדרישה היא לאספקה מיידית.
עוד נודע ל-ynet כי הסיוע ההומניטרי לעזה יינתן בצורת חבילות מזון למשפחה, כדוגמת החבילות שמחולקות בישראל למעוטי יכולת, ויהיו בהן מוצרי יסוד כמו שמן, קמח, סוכר, אורז, קטניות וממתק דוגמת חלווה, כך מספרים יבואנים שקיבלו פנייה בנושא. אם כי יש לציין שהיבואנים שחברת SRS דיברה איתם לא קיבלו מכרז מסודר, אלא פניות מגורמים מקומיים שונים, בעיקר מחברת ביכורי שדה של האחים אילן וששי שפע, סיטונאית הירקות והפירות הגדולה בישראל, וספקית מורשת של צה"ל, שבבעלותה מתקן מיון ואריזה גדול ליד אשקלון. יבואנים מספרים כי החברה כבר פנתה אליהם בימים האחרונים ורכשה מוצרי מזון לסיוע.
4 צפייה בגלריה
כרם שלום משאיות סיוע הומניטרי עזה
כרם שלום משאיות סיוע הומניטרי עזה
משאיות הסיוע ההומניטרי במעבר כרם שלום
(צילום: Jack GUEZ / AFP)
אחד מאותם יבואני קטניות שפנו אליו הוא אלי חממה, שסיפר כי מביכורי שדה שוחחו איתו, אולם לדבריו, "כל מה שיש בישראל יספיק ל-10 ימים עבור מה שעזה צריכה". אילן שפע אישר את הדברים: "קיבלנו שיחה בנושא, עשינו בדיקות מול יבואנים, אבל אין עדיין משהו רשמי".

החשש מהשתלטות חמאס על הסיוע

כזכור, ממשלת ישראל אישרה שלשום את הכנסת הסיוע ההומניטרי מחדש לרצועת עזה, עם התבססות על שיטה חדשה - שבמסגרתה קרן אמריקנית תהיה אחראית עליו, כדי למנוע ממנו להגיע לידי חמאס.
יש לציין כי לפחות בימים הקרובים, כל הסיוע ההומניטרי שייכנס לרצועת עזה יהיה ב"שיטה הישנה" - כלומר, דרך משאיות ממעבר כרם שלום, שתכולתן תחולק על-ידי האו"ם וארגוני הסיוע. בדרך זו, חמאס הצליח בעבר להשתלט על הסחורה ביעילות ובאפקטיביות, למכור אותה ולחלק אותה לאנשיו - על אף שעד היום טוענים באו"ם כי אין הוכחות חד-משמעיות לכך.
אלא שלפי הממשלה, החלוקה הישנה תהיה מצומצמת מאוד, והיא תימשך עד ל-24 במאי בלבד - אז יחלו לחלק את הסיוע בשיטה החדשה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כינה זאת "המינימום של המינימום, מזון ותרופות, פיתה ואוכל בצלחת".
4 צפייה בגלריה
רפיח עזה משאיות סיוע הומניטרי
רפיח עזה משאיות סיוע הומניטרי
מחבלי חמאס משתלטים על משאית סיוע בעבר
(צילום: AP Photo/Jehad Alshrafi)
ב"תקופת הגישור", בכל אופן - פרק הזמן שיחלוף עד שתחל לפעול הקרן האמריקנית - מתאם פעולות הממשלה בשטחים יעבוד מול חברות שאינן מקושרות לחמאס, בעיקר אמירתיות וירדניות, כחלק מתוכנית חירום שהוכנה. עם זאת, אין ערבויות לכך שארגון הטרור לא יוכל לגנוב את הסיוע.

אז מהי בעצם השיטה החדשה?

הקרן ההומניטרית החדשה, בהובלה אמריקנית, נקראת GHF - ראשי תיבות של Gaza Humanitarian Foundation. צה"ל יקים עבורה נקודות חלוקה שאותן יאבטח ברצועת עזה, ובהן יוכלו האזרחים לקבל את הסיוע ההומניטרי ללא מעורבות של חמאס. כך, מקווים בישראל, יימנע מארגון הטרור צינור החמצן העיקרי שלו מאז 7 באוקטובר, והוא לא יוכל לגנוב את הסיוע או להשתלט על המשאיות.
4 צפייה בגלריה
החברה האמריקאית שמחלקת את מזון הסיוע ההומניטרי ברצועה
החברה האמריקאית שמחלקת את מזון הסיוע ההומניטרי ברצועה
החברה האמריקנית שתחלק את הסיוע ברצועה
את הסיוע יחלקו עובדים מיומנים בלחימה שמועסקים על-ידי הקרן האמריקנית, וללא מעורבות של צה"ל. מדובר ביוצאי יחידות מובחרות בצבא ארה"ב, שכבר נמצאים בישראל, והם צברו ניסיון רב בפעילות באזורי לחימה ברחבי העולם. הארגזים שיחלקו למשפחות בעזה יספיקו לשבוע, ומיקומם המדויק של המתחמים ייחשף רק בהמשך - כדי להשלים את הקמתם ללא הפרעות. בהמשך, וככל שהמבצע הישראלי ברצועת עזה יתקדם, ייפתחו מתחמי חלוקה נוספים.