רופאי ילדים בבריטניה מזהירים כי על ילדים מתחת לגיל 8 להימנע לחלוטין משתיית משקאות ברד. האזהרה החמורה הזו מגיעה בעקבות מחקר חדש שנעשה בקרב 21 ילדים מגיל שנתיים עד 7, שהובהלו למיון במצב קשה לאחר ששתו כמויות גדולות של ברד.‏ על פי הממצאים שפורסמו בכתב העת ‏Archives of Disease in Childhood‏, הילדים פיתחו "תסמונת הרעלת גליצרול", שמתבטאת בין היתר בחומציות גבוהה ובירידה דרסטית ‏ברמת הסוכר בדם.‏
רוב משקאות הברד הצבעוניים האהובים על ילדים מכילים את ממתיק טבעי בשם ‏גליצרול - אלכוהול טבעי ותחליף סוכר, שמסייע לברד לשמור על המרקם שלו על ידי מניעת קיפאון או המסה מוחלטת של הנוזל.‏ בבריטניה, משקאות המכילים גליצרול אינם מומלצים לילדים מתחת לגיל 4. צוות הסקירה מאוניברסיטת קולג' ‏דבלין, בראשות פרופ' אלן קרושל, קרא לעדכן את ההנחיות הבריאותיות ולהעלות את גיל המינימום ל-8.‏
1 צפייה בגלריה
ברד
ברד
ברד
(צילום: Diane Bondareff/AP)
21 הילדים שנבדקו במחקר, לאחר שהגיעו לבתי חולים בבריטניה ובאירלנד בין 2018 ל-2024, אובחנו תחילה עם היפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה בדם). התסמינים כללו ירידה ברמת ההכרה, היפוגליקמיה, חמצת לקטית (‏lactic acidosis‏) המתרחשת כאשר ‏הגוף מייצר יותר מדי חומצה לקטית והיפוקלמיה (רמה נמוכה של אשלגן בדם).‏
כל הילדים במחקר נזקקו לטיפול במחלקה ‏לרפואה דחופה לאחר שחלו באופן חמור תוך שעה משתיית המשקאות. בסופו של דבר התאוששו כולם ולאחר אשפוז קצר שוחררו מבתי החולים, עם המלצה להימנע מברד.‏‏ אחד הילדים לא מילא אחר ההמלצה, ובהיותו בן 7 הוא שתה ברד ופיתח תסמינים דומים.

היעדר שקיפות

לדברי החוקרים, הריכוז המדויק של הגליצרול במשקאות הברד אינו ידוע משום שאין שקיפות מלאה מצד היצרנים, ולכן קשה לדעת מהי הכמות הבטוחה לשימוש. "במצב כזה, ההמלצות שלנו לגבי צריכה בטוחה צריכות להיות מוטות לכיוון בטיחות", אמרו החוקרים.‏
מחברת המחקר המובילה, פרופ' אלן קרושל מדבלין, הזהירה כי 21 המקרים שנבחנו במחקר עשויים ‏להיות "קצה הקרחון", אם כי הדגישה שאלפי ילדים שותים ברד בכל העולם מדי יום ללא תופעות לוואי.‏ ד"ר סאלי אן ווילסון, יו"ר ועדת הטיפול הבטוח של המכללה המלכותית לרפואת חירום, הודתה בריאיון ברשת BBC כי יש בעייתיות מסוימת בהנחיות שמבוססות על גיל ולא על משקל גוף, אך תמכה ברענון ההנחיות.‏
לדברי החוקרים, דווקא היותם של חלק מהמשקאות מסוכנים היא תכולת סוכר נמוכה יחסית, שנועדה למשוך הורים לילדים. במדינות ללא מס על סוכר, משקאות הברד מכילים הרבה יותר גלוקוז, ולעתים קרובות אין בהם גליצרול בכלל, טוענים ‏מחברי המחקר.‏
לפי שעה, סוכנות תקני המזון הבריטית (FSA) לא שינתה את ההמלצות שלה לציבור, אך היא ציינה כי ממצאי המחקר נשקלים בקפידה. "בעוד התסמינים של הרעלת גליצרול הם בדרך כלל קלים, חשוב שהורים יהיו מודעים ‏לסיכונים - במיוחד ברמות צריכה גבוהות", מסרה הסוכנות.