לידיעת חייבים שיש להם חוב כלפי המדינה: ועדה ברשות האכיפה והגבייה תוכל להפחית או למחוק חובות מזונות למוסד לביטוח לאומי. מדובר במזונות ששילם ביטוח לאומי במקום מי שהיה אמור לשלם את המזונות - ולמעשה נותר לחייב חוב למדינה. כמו כן, במקרים מתאימים בלבד, הוועדה תוכל למחוק או להפחית חובות נוספים של חייבים למדינה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש" ב-ynet radio וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
הקריטריונים להיות זכאי להפחתת חוב או מחיקה הם רבים וקשורים בין היתר למצבו הפיננסי של הפונה ונכסיו. הרשות פרסמה באתר שלה כי "בהתאם לסמכויות שניתנו לרשות האכיפה והגבייה והמוסד לביטוח לאומי בתיקי מזונות בהם הזוכה (הנושה) הוא ביטוח לאומי, ניתן להגיש בקשה למחיקת חוב עבר או להפחתתו. הבקשה תדון על ידי הוועדה למחיקת חובות". לבקשה לחצו כאן.
1 צפייה בגלריה
הביטוח הלאומי ראשון לציון
הביטוח הלאומי ראשון לציון
הביטוח הלאומי
(צילום: אורי דוידוביץ')
מי שזכאי להגיש בקשה הוא מי שתיק המזונות פתוח על חיובי עבר ואינו כולל חיובים שוטפים, לא רשומים על שמכם זכויות בנכס מקרקעין ואם הייתם בהליכי פשיטת רגל - חלפו 5 שנים מיום סיום ההליך.

רוב הבקשות אושרו במלואן או בחלקן

עו"ד רעות כהן, מנחת הקליניקה לזכויות אדם בהליך האזרחי של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, ציינה כי "הציבור לא מודע לוועדה". מנגד ברשות האכיפה והגבייה ציינו כי מנהל הרשות החליט לפני שלושה חודשים "להנגיש ולפרסם לידיעת הציבור את כל ועדות ההפחתה הקיימות".
עו"ד כהן פנתה במאי, במסגרת בקשה לחוק חופש המידע, לרשות האכיפה והגבייה בנוגע לוועדה למחיקת חובות ברשות, שלטענתה הציבור לא מודע לה והיא לא מפורסמת ברבים. ב-7 במאי נמסרה תגובה מהרשות לעו"ד כהן כי החלטת חשכ"ל משנת 2014 הסמיכה את הרשות למחוק חובות מדינה. עוד צוין בתשובה כי בשנת 2023 עד כה הוגשו 6 בקשות למחיקה של חובות למדינה ואושרו 5, כלומר רוב הבקשות. בשנת 2022 הוגשו 40 בקשות ו-35 בקשות התקבלו או התקבלו בחלקן לעומת 5 בלבד שנדחו. בשנת 2021 הוגשו 56 בקשות למחיקת חוב ואושרו 14 ו-30 בקשות אושרו חלקית.
עו"ד רעות כהן עו"ד רעות כהן צילום: עופר חג'יוב אוניברסיטת חיפה
עו"ד כהן טוענת כי "במקרים רבים, ובעיקר במקרים של חובות למשרד הבריאות, מדובר בחובות שנצברים על ידי אנשים חסרי אמצעים ומצד שני מדובר בעיקר בחובות על אגרות מיון, חובות על אשפוזים, על אשפוזים גריאטריים או סיעודיים של ההורים וכדומה. בהרבה מקרים מדובר בחובות שנצברו בעקבות שימוש הכרחי, כזה שאי אפשר היה לוותר או לדחות. זה יכול להיות חוב של כמה אלפי שקלים או כמה עשרות אלפי שקלים שלאותם אנשים פשוט אין את הכסף לשלם. לצערנו זוהי ועדה שאף אחד כמעט ולא מכיר אותה, כולל עורכי דין שעוסקים בתחום החובות".
עו"ד כהן מבהירה כי המסלול המקובל והידוע יותר למחילת חובות הוא הכרזה על חדלות פירעון, כלומר "פשיטת רגל". "זהו הסדר מורכב, שיש לו השלכות רחבות ומרחיקות לכת והוא לא מתאים לכל האנשים. הוועדה למחיקת חובות מדינה היא זו שאמורה לסייע לאותם אנשים בדיוק במקרים אלו. בסמכותה, למשל, למחוק או להפחית חובות ישנים לרשות השידור (שכידוע נסגרה לפני מספר שנים). הופתעתי שלא הכרתי את הוועדה והופתעתי עוד יותר שלא הצלחתי למצוא עליה שום מידע".
מרשות האכיפה והגבייה נמסר בתגובה: "לפני כשלושה חודשים ניהלה רשות האכיפה והגבייה דיון בנושא ועדות המחיקה, בסיומו החליט מנהל הרשות, אורי ולרשטיין, להנגיש ולפרסם לידיעת הציבור את כל ועדות ההפחתה הקיימות, בין ברשות ובין מחוצה לה, לצד פירוט מלוא הקריטריונים הנדרשים לפנייה לוועדות ובחלוקה לסמכויות בין ועדות פנימיות ברשות לבין ועדות משותפות למוסד לביטוח לאומי או לחשב הכללי באוצר. יישום ההחלטה כבר החל וראשונה עלתה לאוויר באתר הרשות הוועדה למחיקת או להפחתת חובות מזונות למוסד לביטוח לאומי, לרבות פירוט התנאים לפנייה, דרכי הגשת הבקשה ותהליך הטיפול".