הרשות השנייה הפסיקה את שידורי עידן פלוס בתקן (מרבב) הישן DVB - ועברה לשדר בתקן DVB-T2 ולקוחות רבים נותרו ללא שידור דיגיטלי חינמי של ערוצי השידור הציבוריים. בעקבות המעבר, בוטלה קליטת השידור בערוצים 26 ו-29 וכעת השידור נקלט באפיקים 28 במרכז הארץ ו-32 בצפון ודרום הארץ, רק שרבים כלל לא קולטים שידור.
התקלה הזאת נמשכת מאז יום חמישי – כשחלק מהלקוחות אמנם יכולים לקלוט את השידורים משום שיש ברשותם ממיר שכתוב עליו T2 או DVB-T2, אך חסרים את הידע הטכני לסריקת הערוצים מחדש. לאחרים אין ממיר בטכנולוגיה החדשה ולסוג נוסף של לקוחות יש ממיר בטכנולוגיה החדשה ויכולת טכנית - אך אין באזורם קליטה טובה או קליטה בכלל בשל מחסור במשדרים.
6 צפייה בגלריה
עידן + אין קליטה
עידן + אין קליטה
התקלה בעידן פלוס נמשכת
ברשות השנייה טוענים שהודיעו על המעבר שבועות מראש, אך רוב הלקוחות המתלוננים טוענים שלא נתקלו בשום הודעה כזאת. גם אם אכן היו הודעות מראש – הן לא פותרות את הבעיות הטכניות שהמעבר גרם ללקוחות, שחלקם הגדול בגיל המבוגר.
רבים טוענים שאין מענה בשירות הלקוחות, ושהשיחות שם מתנתקות עוד בטרם הגעה לנציג. מי שהצליח להגיע לנציג טוען שקיבל מענה נעים. כמו כן, בשל המחסור במשדרים בטכנולוגיה החדשה - גם אם הצרכן היה מודע לכך ויש ברשותו אף ממיר מתאים – ייתכן שהוא לא יקלוט כאמור את השידורים בשל חוסר הכנה מתאים של הרשות. גם ברשות מודים: יש לנו תקלות בעקבות המעבר.
ברשות מודים כי למרות ש"מרבית הפונים שביצעו סריקה כנדרש קולטים את השידורים באופן שוטף", אכן "בעקבות השדרוג ישנם שיבושים נקודתיים וזמניים, בעיקר באזור המרכז, אך הם צפויים להיפתר בקרוב. אנו פועלים במרץ על מנת לתת מענה מיטבי לכל המשתמשים".

קולטים ערוצים מקפריסין והרשות

ל-ynet פנו לקוחות מאשדוד, גבעת שמואל, חיפה, הקריות, פרדס חנה, צפון תל אביב, רמת גן וגבעתיים בתלונות שאין להם קליטה, כשלרובם ממירים סוג t2. אחרים טוענים שהם קולטים את ערוצי הרשות הפלסטינית. "אחרי אינספור ניסיונות הצלחתי לקלוט שידור: שידורי הרשות הפלסטינית", אמרה תושבת רמת גן ל-ynet. בקבוצת הפייסבוק "משתמשי עידן פלוס" צילמו תושבי המרכז וירושלים את המסך שלהם: "קולטים ערוצי פלסטין". לקוחה נוספת כתבה שהיא קולטת ארבעה ערוצים מיוון או קפריסין.
6 צפייה בגלריה
פולו משתמשי עידן פלוס
פולו משתמשי עידן פלוס
תושבי המרכז וירושלים צילמו את המסך שלהם: "קולטים ערוצי פלסטין"
לקוחה מתל אביב כתבה שם: "הצלחתי רק עם אנטנת יאגי בשתי הטלוויזיות. יש קליטה רק כשהאנטנה באמצע הסלון. בטלוויזיה אחת סריקה שנייה העלתה 21 ערוצים: כולם ערוצי מוזיקה. אין טלוויזיה. ניסיתי לסרוק שוב ושוב. לא עוזר. בטלוויזיה השנייה אין אות ואין ערוצים. נואשתי כבר".
לקוחה אמרה ל-ynet: "אין לי ממיר עידן פלוס. יש לי טלוויזיה חכמה, קלטתי דרך הטלוויזיה ופתאום אין קליטה. אין לי מושג מה לעשות, אני אפילו לא יודעת איזה סוג ממיר יש לי". לדברי לקוח אחר, "הממיר שלי חדש ואין פשוט קליטה באזור רמת גם. אמרו לי שגם אנטנה חדשה לא תעזור כי מקור התקלה לא אצלי. הציעו לי להתחבר לאינטרנט כדי לפתור את בעיית הקליטה, אבל אני בן 87 ואין לי צורך באינטרנט – לכן יש לי עידן פלוס".
לקוח מאריאל דיווח שיש לו ממיר יונדאי שקלט יפה לפני השינוי וכעת לא קולט דבר. לקוחות מגבעתיים אמרו ל-ynet שנאמר להם שיש תקלה בעיר שתתוקן בעוד שבועיים. "אין לי אינטרנט ולא טלפון סלולרי, רק עידן פלוס ורדיו", אמרה לנו תושבת בעיר.

"ביקוש אדיר לממירים פתאום המוקד שלנו קרס"

לחלק מהצרכנים יש ממיר ישן, אך ברשתות החשמל אמרו ל-ynet שיש מחסור בממירים, שכן גם הם לא ידעו על המעבר ולא התכוננו לו (גם אם ידעו עליו – כמה שבועות זה לא תמיד זמן מספיק להיערך): "פתאום המוקד שלנו קרס ממבול של טלפונים, כנ"ל של שאר היבואנים, כי יש תקלה בטלוויזיה ולא הבנו מה מקור התקלה", אמרו ל-ynet ברשת מחסני חשמל.
"בעקבות הביקוש שהגיע בהפתעה הזמנו את כל מלאי הממירים שקיים בישראל, שתומכים בטכנולוגיה החדשה והכל אזל, הזמנו עוד 2,000 יחידות. עוד פתרון זה לקנות סטרימרים מדגם גו וגו פלוס ב-285-280 שקל ולגלוש באפליקציות של הערוצים, אבל עבור זה חייבים חיבור לאינטרנט. פתרון נוסף הוא לקנות אנטנה ביתית חדשה ב-250-50 שקל".

"אני קולט רק כשיד אחת על האנטנה ויד אחרת נוגעת בחלון"

אחרים כתבו בקבוצת הפייסבוק שהצליחו לקלוט שידור ישראלי עם הממיר - אחרי ימים של תקלה, ורק אחרי תעלולים טכניים. אחד מהם אמר ל-ynet: "בחנות מוצרי חשמל פרטית שיש לי מתחת לבית עזרו. הבעלים בדק איפה יש משדרים בקרבתי לפי אתר הרשות השנייה, כיוון את האנטנה לשם והראה לי איך עושים סריקת ערוצים. נפתחו בחלונית כל הערוצים והתחלתי לקלוט שוב אחרי שאין לי קליטה מיום חמישי".
לקוח אחר כתב בפייסבוק שאחרי שלושה ימי ניסיונות הוא הצליח. "עוצמות השידור ירדו משמעותית והאנטנות שפעם קלטו לא בהכרח יצליחו לקלוט עכשיו. עד השבוע שעבר, קלטתי את שידורי עידן פלוס דרך האנטנה המרכזית על גג הבניין והיא כבר לא קולטת את הסיגנל החדש. גם אנטנות אחרות לא קולטות טוב. צריך לנסות להאריך את כבל האנטנה על-ידי חיבור של כמה כבלים אחד לשני ולהוציא את האנטנה מחוץ לבית. צריך גם לנסות בהרבה מיקומים וזוויות. שר התקשורת והרשות השנייה צריכים להתבייש".
6 צפייה בגלריה
פולו עידן פלוס
פולו עידן פלוס
פוסט של אחד הלקוחות
לקוח אחר אישר: "אני יכול לצפות בשידורי עידן פלוס רק כשאני נוגע באנטנה ביד אחת והיד השנייה נוגעת בחלון, אני מציע לך להאריך את כבל האנטנה עד לכורסה שליד החלון".
6 צפייה בגלריה
פולו משתמשי עידן פלוס
פולו משתמשי עידן פלוס
תלונות שהעלו לקוחות ברשתות

המלצות הרשות השנייה

לפי הרשות השנייה, כדי לקלוט שידור "יש להיכנס לתפריט בממיר או במקלט הטלוויזיה באחד מהלחצנים HOME או SETTING בתפריט (MENU). לחצו על לחצן גלגל השיניים או על הזכוכית המגדלת או על אנטנה וטלוויזיה.
"בתפריט בחרו סריקה אוטומטית > תחום מלא > חיפוש אוטומטי > חיפוש ערוצים. לחצו OK להפעלת הסריקה. על המסך יופיע סרגל שיראה את תהליך הסריקה שמבצע הממיר.
"לביצוע סריקה ידנית, היכנסו לתפריט בממיר או במקלט הטלוויזיה באחד מהלחצנים HOME או SETTING או MENU. בתפריט לחצו על לחצן גלגל השיניים או על הזכוכית המגדלת או על אנטנה וטלוויזיה. בחרו סריקה ידנית.
"לקולטים במרכז הארץ בחרו תדר 28. לקולטים בצפון ודרום הארץ בחרו תדר 32. לחצו OK להפעלת הסריקה. על המסך יופיע סרגל שיראה את תהליך הסריקה שמבצע הממיר".

המלצות נוספות לפתרון התקלה

אחד החברים בקבוצת עידן פלוס בפייסבוק, דוד גרינבאום, ממליץ לוודא שהאנטנה תומכת DVB-T2. "יש לה שני חיבורים אחד לאנטנה שקע עגול והשני USB לחשמל". הוא ממליץ לקרב אותה לחלון, משום שלעיתים הבעיה היא במיקום האנטנה.
לפי משתתפת אחרת בקבוצה בשם מיכל, "צריך לעבור לסריקה ידנית, להעביר לתדר הנכון לאזור 28 או 32 ולהתחיל להזיז את האנטנה עד שיקלטו ערוצים. בהרבה מקרים הבעיה היא במיקום האנטנה. אחר כך יש לחפש בטלוויזיה היכן הערוצים שנקלטו (הם עשויים לעבור לתחנות אחרות".
גולש אחר בשם מוטי ערן אריאל לוי מסביר: "יש לחפש את השידורים בתקן החדש, באפיק 28 (530MHZ) באזור המרכז ואפיק 32 בצפון או בדרום. חיפוש תקין של אפיק זה מעלה 12 תוצאות של ערוצי טלוויזיה וביניהם הערוצים 11 ו-11HD וכן הערוצים 12, 13, 14, ערוץ הכנסת, החינוכית, ערוץ 24, שני ערוצים בערבית, ערוץ ברוסית ועוד ערוץ שמכונה ערוץ ספייר.
"לכן, כל מי שהממיר שלו איננו תומך בתקן DVB-T2 לא יוכל לקלוט את השידורים. לפעמים נקלטים כך גם שידורים של ערוצים פלסטינים באפיק 36 (594MHZ): אם יש קליטה טובה אמורים לראות שם 6 ערוצים. כמו כן, לעיתים קולטים שידורים מקפריסין וטורקיה, אבל שידורים אלה לא רלוונטיים לרובנו.
"מטבע הדברים, שידור דיגיטלי קרקעי בתקן DVB-T2 תלוי בהמון גורמים, כמו קרבה למשדר, גובה הבניין, מזג האוויר ועוד מספר פרמטרים. ולכן לא תמיד ניתן לקלוט אותו באמצעות אנטנה ביתית טובה. לכן מומלץ להצטייד באנטנה חיצונית שתוצב בחוץ או על הגג במקום כמה שיותר גבוה ותכוון היטב.
"למעשה אנטנה סבירה ניתן לרכוש בעלויות יחסית זולות באתרים כמו אלי אקספרס וכד' בעשרות שקלים וברוב המקרים היא נותנת תוצאות טובות. לעיתים רחוקות גם אנטנה כזו לא מספיקה ואז צריכים אנטנה מקצועית שעולה יותר מ-200 שקל, אנטנה כזו לרוב פותרת את כל הבעיות
"חשוב מאוד להשקיע בכיוונון האנטנה בסבלנות רבה ובעדינות, חשוב שהאנטנה תהיה כמה שיותר אופקית ומכוונת בדיוק למשדר, לפעמים שינוי זווית של 5-10 מעלות ימינה או שמאלה עושה את כל ההבדל בין קליטה יציבה לקליטה מעצבנת. ניתן גם לכוונן בצורה עצמית על ידי סיבוב האנטנה בצורה איטית ובדיקת גובה האות בכל רגע נתון (איכות האות ועוצמת האות, כאשר איכות האות היא החשובה יותר ברוב המקרים), לאחר השלמת סיבוב של 360 מעלות ניתן לדעת בוודאות מה הכיוון שצריך להתמקד בו ואז לכוונן בו פעם נוספת בצורה עדינה.
"מי שלא מצליח שלא יתייאש, בסוף מניסיון שלי ברוב המקרים מצליחים לקלוט לא רע וממה שהתרשמתי איכות ועוצמת האות כרגע באפיק 28 (שבו אני צופה) היא סבירה והתקלות הולכות ופוחתות.
"בסופו של יום שווה להתחבר לעידן פלוס הן בגלל העלות החינמית וגם כדי לקדם ולתת פוש לצורת השידור הזו. קחו בחשבון שקיימת אפשרות שיהיו מצבי חירום שבהם שידורי עידן פלוס יהיו השידורים היחידים שתוכלו לקלוט וזו סיבה טובה בפני עצמה להשקיע בקליטתם".