"המחשבה הראשונה מהיום הראשון שהקמנו את החברה הייתה לבנות חברת ענק ישראלית שמשפיעה על מה שמיליארדי אנשים אוכלים ברחבי העולם. אני אומר לצוות שלי, שאנחנו בענווה צריכים להבין שגם מלינקולן בתל אביב אנחנו משפיעים על מגמות בריאותיות וסביבתיות בכל רחבי העולם". הדובר הוא אלון חן, מנכ"ל ומייסד משותף של חברת טייסטוויז (Tastewise) שעוסקת בזיהוי העדפות אוכל ושתייה בקרב הציבור וטרנדים חמים, שהופכים בהמשך למוצרי מזון חדשים על המדפים.
טייסטוויז מדווחת היום (שלישי) על גיוס של 50 מיליון דולר בסבב B, סבב הגיוס הובל על ידי TELUS Global Ventures, ולקחו בו חלק גם Disruptive AI, Peakbridge Capital, Duo Partners ו-PICO Venture Partners. בכך מגיע סך ההשקעות בחברה ל-72 מיליון דולר, עם הערכת שווי ששולשה מאז הגיוס הקודם.
טייסטוויז הוקמה בשנת 2018 על ידי אלון חן ואייל גאון. בשנים הראשונות היא עסקה בזיהוי הטרנדים והעדפות הציבור גם במדיה החברתית, גם באתרי מתכונים וגם בסופרמרקטים. אבל הקפיצה הגדולה הגיעה עם כניסתה של הבינה המלאכותית לפני כשנתיים. החברה פיתחה סוכני AI שלא מסתפקים בזיהוי הטרנדים אלא מייצרים קונספטים שיווקים וקמפיינים.
ענף המזון והמשקאות העולמי מוערך ב-10 טריליון דולר. טייסטוויז מדווחת על נתח שוק של 80% בתחום העיסוק שלה, כשבין לקוחותיה ענקיות מזון כמו Mars, Kraft Heinz, Campbell's ו-Givaudan.
"הרעיון התחיל מארוחת שישי אצל אמא שלי, שהייתה בכל פעם מתעצבנת שאנחנו מגיעים עם דיאטות למיניהן ולא אוכלים את האוכל העיראקי הטעים שלה", מספר חן. "מתוך זה הגיעה ההבנה שהטרנדים והעדפות התזונתיות והקולינריות של אנשים משתנות מהר מאוד כשתעשיית המזון מתקשה להכיר את הצרכן הסופי".
המערכת שבנו בטייסטוויז איתרה טרנדים קולינריים, למשל כאלה שמופיעים במסעדות, ושעדיין לא הגיעו למדפים. אחד הלקוחות שלה קיבל מידע שבני דור Z מרבים להשתמש בתנורי בישול באוויר חם – אייר פראייר. התוצאה הייתה שהוא הביא לשוק אריזה קטנה של ירק קפוא בתוספת שקית תיבול. "בעצם הוא פתר לצעירים את שאלת ארוחת הערב וגם הכפיל את שולי הרווח שלו", אומר חן.
מגמה אחרת הייתה עליית השימוש בקוטג', שהוא מוצר יסוד בישראל אבל פחות מוכר בארה"ב. "אנחנו עושים את הכל מתוך הסתכלות על השוק, יש לנו פאנל של בישול ביתי ובו מסתכלים על חמישה מיליון מתכונים וכמה אנשים מבקרים בהם, ומה הם מעלים בטיקטוק או באינסטגרם. ואנחנו גם סורקים את כל הוולטים בעולם".
אז אם פודיז מעלים מתכונים חדשים זה חומר גלם מבחינתכם?
"זה אחד הדברים אבל זה לא מספיק. זה עוד לא אומר שהטרנד כבר חדר לאמריקה. יותר חשוב לזהות שהוא הגיע לאימהות משיקגו ושפתאום הן מנסות לעשות ארוחת ערב עם יותר חלבון ועם קוטג'. חשוב להבין מה קורה בבישול הביתי כי 70% ממה שאנשים קונים בסופר אלה מרכיבים כדי לבשל משהו בבית. ואם אדם רוצה להכין חביתה הוא לא יחפש מתכון".
יש עוד הרבה טרנדים שטייסטוויז הייתה זו שזיהתה אותם, למשל ארוחות Crunch pack של מגשי גבינות מוכנים להגשה, שאותו אימצה חברה ישראלית שהחלה לשווק בארה"ב מגשי פירות חתוכים. "זה נשמע בסך הכל פירות חתוכים אבל המוצר הזה ייצר למעלה מ-10 מיליון דולר בשנה הראשונה. כך היה גם עם טרנד מאכלי ה-Roll Up, טרנד המאכלים המותססים או טרנד הוספת המלחים המזינים למי השתייה. טייסטוויז מזהה את הטרנד והלקוחות שלה הופכים אותו למוצרי מזון שעונים על הביקוש בשוק.
"עם AI אפשר לבדוק מה הצרכנים שמים בסך הקניות"
מה שקרה עם כניסת ה-AI היה היכולת לייצר קונספטים שיווקים, קמפיינים ברשת ומצגות מכירות, הכל באמצעות סוכני AI שמזהים את הטרנד והופכים אותו למוצר שיווקי. "סוכן ה-AI לא רק אומר לך 'יש עלייה בשימוש בנינג'ה', הוא גם מייצר לך את הקונספטים, את התמונות, את האריזה והלייבל, שכדאי לשים עליו", מבהיר חן. "בעצם אחד הדברים המדהימים זה שאם לוקח בערך 18 חודשים להוציא מוצר חדש, עם ה-AI אתה יכול לייצר הרבה גרסאות ולבדוק מול הצרכנים מה הם שמים בסך הקניות".
היכולות החדשות של ה-AI גרמו למנהלי טייסטוויז להבין שהם יכולים להזניק את החברה רחוק יותר: "הבנו שיש לנו הזדמנות ענקית להפוך להיות מחברת דאטה לכלי ארסנל שיווקי של חברות המזון. לעזור להם להגיע לשוק הרבה יותר מהר ולייצר חדשנות". זו גם הסיבה לגיוס הנוכחי שמגיע שש שנים אחרי הקודם: "הגיוס הזה הוא מאוד מרגש כי הוא גיוס מהותי שיעזור לנו להמשיך לבנות את הטכנולוגיה ולהחדיר אותה מאוד עמוק לתעשייה".
זה נראה כאילו כבר הגעתם לאיזון תפעולי ופתאום הבנתם שאתם רוצים להמשיך לגדול.
"נכון. ב-2018 כשבנינו בינה מלאכותית לאוכל ושתייה יצאנו ארבע שנים מוקדם מדי והיינו צריכים להסביר לעולם מה זה ניתוח תמונה ומה זה ניתוח טקסט. מה שקורה עכשיו זה שיש לנו תמונה מאוד מהותית, ההכנסות שלנו גדלו פי חמישה בזכות הסוכנים החכמים שלנו, וזה גרם לנו להבין שאנחנו רוצים לזוז הרבה יותר מהר, ולגייס משאבים כדי להגדיל את הצוותים".
טרי דויל, שותף מנהל ב-TELUS Global Ventures, ציין כי טייסוויז מגדירה מחדש את הדרך בה חברות פועלות לנוכח דרישות הצרכנים המשתנות, באמצעות הפיכת נתונים מורכבים לפעולות שמייצרות הכנסות. הוא הדגיש את גאוות הקרן בתמיכה בטייסוויז, המובילה את שילוב ה-GenAI בתעשיית המזון והמשקאות ומאיצה אימוץ פתרונות שיווק ומכירות שמאפשרים גמישות, יעילות ויתרון תחרותי.
פיטר הול, נשיא תחום Away-from-Home של Kraft Heinz בצפון אמריקה, הדגיש את חשיבות ההבנה המעמיקה של השינויים המהירים בצרכים ומגמות, המבוססות על תובנות מונחות נתונים. הוא ציין כי פלטפורמת ה-GenAI של טייסוויז מאיצה את הקצב בו Kraft Heinz יכולה ליישם שינויים, ומאפשרת לחברה לצפות מראש מגמות ולהציע חידושים מדויקים שמותאמים הן ליעדים העסקיים והן להעדפות הצרכנים.
טייסטוויז מעסיקה כיום כ-100 עובדים, מתוכם 60 במשרדיה בישראל והשאר במשרדים בניו יורק, ספרד וצוותי remote ברחבי העולם. ההון שגויס ישמש להרחבת פעילות טייסוויז בשווקים בצפון אמריקה ואירופה, להמשך פיתוח הטכנולוגיה וסט הכלים של החברה, כולל העמקת האינטגרציה עם מערכות שיווק ומכירות מובילות, ולגיוס עשרות עובדים בישראל בתחומי הבינה המלאכותית, מומחי דאטה ופרומפטים.