דוח של הנלי & פרטנרס (Henley & Partners), אחת הפירמות הגדולות בעולם לבניית תוכניות תושבות או אזרחות מבוססות השקעה, העוסק בהגירה ובקשות אזרחות של מדינות שונות בעולם, מצביע על כך שב-2024 הישראלים היו במקום ה-10 בעולם בהיקף הבקשות לתוכניות אזרחות ותושבות מתוך 94 מדינות שהפירמה פועלת בהן.
הדוח סוקר את תוכניות ההגירה מבוססות השקעות המבוקשות ביותר בעולם, והוא כולל בתוכו שני פרמטרים, המציגים ניתוח שיטתי ומקיף של תוכניות המגורים והאזרחות הנחשבות בעולם. למעשה מדובר במסלולים שמציעים מדינות רבות בעולם, המאפשרים למשקיעים לקבל אזרחות מלאה או תושבות בתמורה להשקעה כלכלית במדינה, שיכולה להיות השקעה בנדל"ן, השקעה בקרנות, השקעה בעסקים, תרומה וכו'.
1 צפייה בגלריה
פורטו, פורטוגל
פורטו, פורטוגל
פורטוגל - המבוקשת ביותר למגורים על ידי הישראלים, לפי הדוח
(צילום: shutterstock)
בעוד שמסלולי תושבות מעניקים לרוב מגורים, עבודה ולימודים במדינה, אך לרוב ניתן לשלול אותה, מסלולי אזרחות יכולים להעניק זכויות מלאות, כולל הזכות לשוב ולגור במדינה בכל עת והזכות להצביע, לעיתים גם להעביר את האזרחות לדורות הבאים, הגנה מהמדינה וכו', והיא אינה ניתנת לשלילה (למעט במקרים חריגים).
מהדוח עולה כי ישראל ניצבת במקום ה-10 בעולם במספר הבקשות שהוגשו לתוכניות ההגירה השונות לחברת הנלי ושות' על ידי אזרחיה. המדינות שהקדימו את ישראל הן: ארה"ב, הודו, טורקיה, הפיליפינים, בריטניה, סין, רוסיה, לבנון, ואוקראינה.
חמש תוכניות התושבות וההגירה המבוקשות על ידי ישראלים היו על פי הסדר הבא: פורטוגל - מגורים, מלטה - אזרחות, ספרד - מגורים, יוון - מגורים וקפריסין - מגורים. הגשת בקשות לתוכניות הגירה מצד אזרחי ישראל עלתה ביותר מ-160% בין 2022 ל-2023, ושמרה על רמת הגשות גבוהה זו גם ב-2024, עם עלייה נוספת של 4%.
מדד תוכניות האזרחות העולמי מדרג 14 תוכניות, כאשר מלטה - מדינה אירופאית בעלת מיקום אסטרטגי - זוכה לדירוג הגבוה ביותר (76 מתוך 100) זו השנה העשירית ברציפות. במקום השני נמצאת אוסטריה (ציון 75), ואחריה גרנדה (ציון 69) ואנטיגואה וברבודה (ציון 67). במקום החמישי משובצות שלוש מדינות קטנות: נאורו, סנט קיטס ונוויס, וסנט לוסיה – כולן עם 66 נקודות.
מבחינת תוכניות המגורים, המדד מדרג 26 תוכניות, כאשר תוכנית ויזת הזהב של יוון משיגה את המקום הראשון עם 73 נקודות, ועוקפת את פורטוגל, שהחזיקה במקום הראשון בתשע השנים האחרונות. פורטוגל חולקת כעת את המקום השלישי עם איטליה ובריטניה (70 נקודות), כאשר שווייץ נמצאת במקום השני (72 נקודות). מדינות נוספות בצמרת כוללות את אוסטרליה, קנדה וספרד (69 נקודות), ואת איחוד האמירויות הערביות (68 נקודות). בין המצטרפות החדשות למדד ב-2025: הונגריה (67 נקודות) וקוסטה ריקה (63 נקודות).
בהשוואה ל-2019, חלה עלייה עצומה של מעל 1,000% במספר הפניות שהגיעו מלקוחות האמריקנים אל הפרימה. גם בבריטניה נרשם שיא עם עלייה של 57% במספר הבקשות שהגישו אזרחים בריטיים ב-2024 לעומת 2023.
דניאל שמיילין, מנהל הנציגות הישראלית של Henley & Partners, הסביר כי "מול אי ודאות גלובלית משמעותית, ואתגרים מקומיים בישראל, משקיעים ובעלי ממון מעוניינים להבטיח את עצמם למקרי קיצון – השגת תושבות ואזרחות נוספת - כדי למזער סיכונים ולמקסם הזדמנויות כלכליות וחברתיות".
ד"ר כריסטיאן ה. קאלין, מומחה למשפטי הגירה ואזרחות ויו"ר Henley & Partners, ציין כי "בעידן של חוסר יציבות גלובלית גוברת, מדינות משתמשות בתוכניות תושבות ואזרחות דרך השקעה כאמצעי למימון יוזמות פיתוח, הפחתת סיכונים סביבתיים ויצירת צמיחה כלכלית. עבור משקיעים, תושבות ואזרחות חלופית הן השקעה ייחודית המאפשרת להם לפזר את הסיכונים הגיאופוליטיים".
ד"ר יורג שטפן, מנכ"ל Henley & Partners, מדגיש כי ניתוחים השוואתיים של תוכניות הגירה ותושבות הם כלים חיוניים עבור משקיעים וממשלות. "השגת תושבות ואזרחות חלופית מאפשרת גמישות רבה יותר וגישה לכלכלות המובילות בעולם. ככל שלמשפחה יש גישה למספר רב יותר של מדינות, כך היא פחות חשופה לסיכונים אזוריים וגלובליים".