חברת דירוג האשראי מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ארצות הברית מרמת AAA – הגבוהה ביותר – לרמה אחת מתחת, Aa1. מדובר בפעם הראשונה מאז 1917 שמודי'ס מורידה את הדירוג של ארה"ב. בכך איבדה הכלכלה הגדולה בעולם את הדירוג המושלם האחרון שלה, לאחר ששתי סוכנויות הדירוג האחרות, פיץ' ו-S&P, כבר ביצעו מהלך דומה בעבר. בפעם הראשונה בהיסטוריה, אף סוכנות מרכזית אינה מעניקה לארה"ב את הדירוג הגבוה ביותר – מהלך שעשוי להכביד על הוצאות החוב האמריקניות ולהשליך על הכלכלה העולמית. הודעת מודי'ס פורסמה רגעים לפני סגירת שוקי האג"ח ביום שישי, כך שהתגובה המלאה תורגש רק בפתיחת השבוע.
מודי'ס נימקה את ההחלטה בחולשת ההתנהלות הפיסקלית בוושינגטון, הגירעונות העצומים והעלייה החדה בתשלומי הריבית על החוב הממשלתי, שהגיעו השנה לכ-36 טריליון דולר. הדוח מתאר את המערכת הפוליטית האמריקנית כמשותקת מזה עשור לפחות, ואינו רואה כיצד ההצעות הפוליטיות הנוכחיות – ובראשן חבילת המסים של הנשיא דונלד טראמפ – ישנו את הכיוון. מודי'ס צופה כי עד 2035 החוב הפדרלי יזנק ל-134% מהתמ"ג, לעומת 98% כיום.
2 צפייה בגלריה
הבית הלבן
הבית הלבן
הבית הלבן
(צילום: Gettyimages)
המהלך מגיע בעיצומו של מאבק רפובליקני להעביר את "החוק היפה והגדול", כפי שמכנה אותו טראמפ – חבילת חקיקה מקיפה שכוללת הארכה קבועה של קיצוצי המס מתקופת כהונתו הראשונה, לצד הטבות מס נוספות וגזירות תקציביות בתחום הבריאות והרווחה. על פי הערכות ועדת התקציב הפדרלית, מדובר בתוספת של לפחות 3.3 טריליון דולר לגירעון בעשור הקרוב. אף שמנהיגים רפובליקנים מנסים לקזז חלק מהעלות באמצעות קיצוצים בתמיכות, כמו מדיקייד ותלושי מזון, הפער התקציבי צפוי להתרחב.
דובר מטעם הבית הלבן, קוש דסאי, האשים את הדמוקרטים ואת הנשיא הקודם ג'ו ביידן בהורדת הדירוג וב"הריסת הכלכלה בארבע השנים האחרונות". לדבריו, "לו הייתה למודי'ס שמץ של אמינות, היא לא הייתה שותקת כשהחלה ההתדרדרות הפיסקלית". לעומת זאת, מנהיג הדמוקרטים בסנאט, צ'אק שומר, טען כי ההורדה בדירוג היא "קריאת השכמה לרפובליקנים להפסיק את המרוץ אחרי הטבות מס לאולטרה-עשירים".
הבית הלבן גם תקף את הכלכלן מארק זנדי ממודי'ס, אף על פי שהוא אינו חלק מהיחידה שאחראית על דירוג האשראי. דובר הבית הלבן, סטיבן צ’ונג, כינה את זנדי "אויב פוליטי של טראמפ" וטען כי איש אינו מתייחס ברצינות לניתוחיו. "״זנדי הוא יועץ של אובמה ותורם לקלינטון, שמתנגד לטראמפ מאז 2016", צייץ צ׳ונג. "אף אחד לא מתייחס ברצינות ל'ניתוחים' שלו. הוא הוכח כטועה שוב ושוב".
2 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ
דונלד טראמפ
דונלד טראמפ
(צילום: Joshua Sukoff, Shutterstock)
בשנת 2011 הייתה זו S&P שהורידה לראשונה את דירוג האשראי של ארה"ב, בעקבות קרב קשה על תקרת החוב. ב-2023 הצטרפה פיץ'. מודי'ס הייתה "האחרונה להחזיק באמון", מאז 1917 – ודווקא היא בחרה להוריד את הדירוג כשטראמפ חזר לזירה הפוליטית ומנסה להחיות את מדיניות המס שלו.
המשמעות הכלכלית של ההורדה עשויה להתבטא בעליית תשואות האג"ח הממשלתיות של ארה"ב, דבר שיגדיל את עלות גיוס החוב לממשל וייקר את ההלוואות גם עבור הציבור הרחב. בחודש האחרון כבר נרשמה עלייה של 0.3% בתשואת האג"ח לעשר שנים, שהגיעה ל-4.5%, בעוד תשואת האג"ח ל-30 שנה חצתה את רף 5%. כשתשואות האג"ח האמריקניות עולות, ההשפעה כמובן אינה מקומית בלבד. זה משפיע על עלויות החוב של ממשלות בכל העולם, כולל ישראל, ועלול להצית סחף כלפי מעלה של ריביות גלובליות – מה שיפגע בצמיחה העולמית ובשווקים המתעוררים.
מודי'ס ציינה במפורש את עצמאות הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי האמריקני) כגורם מייצב, אך רמזה שגם זו אינה מובטחת בעתיד. טראמפ כבר איים בעבר להדיח את יו"ר הפד ג'רום פאוול, וישנן חששות שיערער את עצמאות הבנק המרכזי במהלך כהונתו – מה שיכול לזעזע את אמון השווקים.
למרות כל זאת, מודי'ס הבהירה כי התחזית של ארה"ב נותרת "יציבה" – בזכות עוצמת הכלכלה, מעמד הדולר כ"מטבע רזרבה" עולמי, והאמון המוסדי המובנה במערכת האמריקנית. אך האזהרה ברורה: ללא צעדים ממשיים להקטנת החוב והגירעון, ארה"ב עלולה להידרדר עוד במדרג האשראי - מהלך שעלול לטלטל את השווקים ולערער את מעמדה של הכלכלה הגדולה בעולם.