מאז 7/10 משרד הביטחון הגביר משמעותית את היקף העבודה עם סטארט-אפים בתחומי הדיפנס-טק והטכנולוגיות הדואליות (ביטחוניות ואזרחיות). בתקופה שבין אוקטובר 2023 לספטמבר 2024 התקשר משרד הביטחון בשיתופי פעולה עם 86 סטארט-אפים וחברות ישראליות קטנות, בהיקף השקעה כולל של כ-601 מיליון שקלים. מדובר בהיקף גדול פי חמישה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. אלה מצטרפים לעוד כ-200 סטארט-אפים שפועלים עם משרד הביטחון בפיתוח מגוון טכנולוגיות ויכולות חדשניות.
ראש מפא"ת (המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') ד״ר דניאל גולד, אמר הבוקר (שלישי) כי שיתוף הפעולה עם סטארט-אפים הוא מקור משמעותי לחדשנות במשרד הביטחון וכי מדובר ביכולת פורצת דרך בעולמות הביטחון. לדבריו, "במהלך המלחמה עבדנו עם עשרות סטארט-אפים בשטח. יצרנו מתודולוגיה של לקיחת סטארט-אפ ושילובו בשטח - משהו שהעולם עדיין מנסה להתמודד איתו".
1 צפייה בגלריה
ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דניאל גולד, בכנס דיפנס-טק
ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דניאל גולד, בכנס דיפנס-טק
"עבדנו עם עשרות סטארט-אפים בשטח". גולד בכנס דיפנס-טק
(צילום: דרור סיתהכל, לנס הפקות)
גולד דיבר במסגרת כנס דיפנס-טק (Defense Tech Summit), שנערך על ידי סדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב בשיתוף מפא"ת. הכנס, שמתקיים היום ומחר, זוכה להתעניינות רבה בקרב חברות ענק בינלאומיות כמו אנבידיה ופלנטיר, חברות בתעשייה הביטחונית הישראלית, וקרנות השקעות הון סיכון, בהן כאלה שמתמחות בטכנולוגיות ביטחוניות ודואליות.

חברות ענק מחפשות בישראל השקעות

מדובר במגמה עולמית של התעניינות מחודשת בטכנולוגיות ביטחוניות, שהחלה מאז המלחמה באוקראינה, ומתגברת על רקע המלחמה בעזה ובלבנון. חברות ענק שמחפשות השקעות בתחום הדיפנס-טק, מוצאות בישראל שלל רב. העניין של המשקיעים מביא לשגשוג שלא ידענו כמותו של מאות חברות סטארט-אפ בתחום הדיפנס-טק, עשרות מהן הוקמו בחודשים האחרונים.
למרות שהתעשייה הביטחונית הישראלית כבר ותיקה מאוד, בתקופה הנוכחית מתפתח בישראל אקוסיסטם דיפנס-טק חדש, שמורכב ממאות חברות ויזמים צעירים שמשתפים ידע וקשרים, ומביאים איתם חדשנות שאפילו בתעשייה הביטחונית הוותיקה מתקנאים בה. בין השאר מדובר באנשי הייטק שהשתתפו בלחימה כחיילי מילואים, ובתוך כך נחשפו לצרכים חדשים וליכולות חדשות שניתן לפתח סביבן חברות סטארט-אפ.
בתקופה האחרונה מגיעים נציגי קרנות השקעה בינלאומיות לשיחות עם יזמים, וקרנות ישראליות ובינלאומיות מגייסות הון רב ממשקיעים לצורך השקעה בחברות בתחום הדיפנס-טק. בישראל פעילות מספר קרנות מתמחות בתחום כמו קרן AWZ שאליה הצטרף הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי, ולצידן נכנסו לפעילות השקעות קרנות שעד כה לא השקיעו בתחומי הביטחון כמו קרן סקויה האמריקאית או קרן 10D הישראלית.