בשיתוף "המקצוענים"
כשהמטבח כמעט בתוך הסלון, ויש כלים על השיש, זה פחות נעים לארח כך. ועדיין, בחירת כיור עמוק מדי וברז מעוצב שלא תואם את הגובה שלכם יעלו לכם ביוקר. האורחים ילכו, אך אתם תישארו עם כאבי הגב ועם עוד סיבות לשנוא את פעולת הדחת הכלים.
הכיור עמוק מדי? תסבלו מכאבי גב
הסיבה לטעות היא שרבים רוצים לשמור על מראה נקי של השיש, ולכן מתעקשים על כיור גדול במיוחד. אם המטבח לא מאפשר זאת, ואין מספיק משטחי שיש, לא ניתן יהיה לבחור בכיור רחב. במקרה כזה, יש שמתעקשים על כיור עמוק, בכדי שיוכלו 'להסתיר' בתוכו כמה שיותר כלים ה'מועמדים להדחה'.
הבעיה: כיור עמוק מדי, יגרום לכם לרכון קדימה בכל פעם שתרצו להגיע לכלים שנמצאים בתחתית. כלומר, כל כפית וכל מזלג, יחייבו אתכם להפעיל לחץ מיותר על הכתפיים ועל הגב התחתון. לאורך זמן, תסבלו לא רק מפעולת הדחת הכלים היומיומית, אלא גם מכאבים מיותרים. כל זה, בגלל חוסר תכנון בהתאם לגובה המשתמש העיקרי במטבח.
כיצד תדעו שעומק הכיור מותאם למשתמש? אם אתם יכולים לגעת עם כף ידכם בתחתית הכיור, כשהגב שלכם נותר זקוף, סימן שהכיור בעומק הנכון עבורכם. כמובן שזה גם פונקציה של אורך הידיים. בכל מקרה, כדאי להיות מודעים לכך ולבדוק מראש.
בכל מקרה, אם כיור גדול הוא קריטי עבורכם, מוטב להפסיד מעט משטח המטבח ולבחור בכיור רחב במיוחד, אך לא להתפשר בעניין העומק שלו.
שימו לב שמידת הארון הסטנדרטית מתחת לכיור המטבח היא ברוחב של 60 ס"מ. לכן, אם לא ביקשתם מראש מהנגר אחרת, זה יהיה רוחב הארון שמתחת. בהחלט תוכלו לבקש כיור ברוחב של עד כ-90 ס"מ, ולתכנן את המטבח בהתאם. קיימים ממילא פתרונות פרזול מתקדמים כיום, עם מסילות שיכולות לשאת משקל גדול של מגירות עם תכולה כבדה. לא חסרות אפשרויות, כל שצריך הוא מיקום נכון ביחס לתנאי השטח, ומודעות לעניין מראש, ולא בדיעבד.
מידות שונות, יצריכו תכנון שונה, תוך שמירה על חזית ארונות אחידה ומעוצבת. ועדיין, מוטב להתפשר בעניין העיצוב, ולא בעניין הנוחות והבריאות. כל עוד אתם שומרים על סימטריה מתחת לכיור, התוצאה תיראה הרמונית. ישנם כיורים שממילא משקיפים לכיוון הסלון, כך שקו הארונות שמתחת לכיור ממילא נסתר מהעין.
השיש גבוה או נמוך מדי? גם הוא ישפיע על עומק הכיור בפועל
לגובה השיש יש גם כן השפעה על נוחות השימוש שלכם בכיור. הבחירה בעומק הכיריים, צריכה להיות בהתאמה לגובה השיש ומומלץ לתכנן אותם יחד. כלומר, לבחור את הכיור ואת השיש לפני שמקבלים החלטה סופית לגבי אחד מהם.
גובה השיש הנהוג בישראל הוא 90 ס"מ מקו הרצפה ועד לקצה משטח השיש. ואולם, זהו תקן שנקבע לפני שנים, והוא גובה ממוצע. לכן, אם גובה המשתמשים בבית הוא גבוה יותר, בהחלט מומלץ להגביה עד השיש, בכמה סנטימטרים. השינוי הקטן הזה, יכול במשך השנים להתברר כמשמעותי.
כמו כן, גובה השיש ישפיע על עומק הכיור. ככל שמשטח השיש יותקן בקו גבוה יותר, כך גם תחתית הכיור תהיה גבוהה בהתאם. לכן, אל תמדדו את עומק הכיור במנותק מגובה ההתקנה שלו על השיש.
במטבחים, נהוג שהתקנת הכיור היא התקנה שטוחה (בקו אפס). זאת, בשונה מכיורים מוגבהים (מונחים כמו קערה), המותקנים בחדרי רחצה, או בשירותי אורחים. אם אתם מתלבטים, העדיפו כיור פחות עמוק. גם 3 ס"מ יכולים לעשות את ההבדל מבחינת נוחות השימוש והלחץ המופעל על הגב התחתון.
ככל שהשיש גבוה יותר, כך תוכלו להשתמש בכיור עמוק יותר. עומק הכיורים נע בין 15 ס"מ ל-25 ס"מ, כשמרבית הדגמים המיוצרים בשוק הם בטווח שבין 19 ל-23 ס"מ.
העומק המומלץ לכיור המותקן בהתקנה שטוחה על גבי שיש בגובה של 90 ס"מ הוא כיור בעומק של 20 ס"מ. כיור עמוק יותר מזה (23 ס"מ), כבר ירגיש לכם לא נוח בשימוש ממושך. לכן, אם אין לכם כוונות להגביה את השיש, כדאי שתימנעו מכיור עמוק.
הברז רחוק מדי? עוד סיבה לכאבי גב
גם בחירת ברז, היא דבר פשוט שרבים לא מודעים להשפעתו על נוחות העבודה במטבח. בחירה לא מתאימה, יכולה לעלות לכם בכאבים כרונים מיותרים, בעקבות הטיית גב ממושכת. אם אתם עומדים צמודים לשיש, ויכולים להדיח את הכלים כשהגב שלכם זקוף, סימן שברז הכיור מכוון בצורה נכונה.
לכן, עוד לפני שאתם מתלבטים בין ברז מוזהב לברז שחור, בחרו את הצורה שלו. בדקו כמה רחוק הוא מגיע, היכן הוא ממוקם על השיש ביחס לקצה המשטח והתאימו אותו למידות של השיש, למיקום פתח הניקוז בכיור ולגובה של המשתמשים העיקריים במטבח.
שימו לב, שגם בכיור בחדר הרחצה מיקום הברז ישפיע על מנח הגוף שלכם במהלך צחצוח השיניים או שטיפת הפנים. ואולם, במטבח, שמשך השהות שלנו בו ארוך יותר, ולעתים מגיע לכדי כמה שעות ביום, מיקום הברז הוא קריטי לנוחות ולבריאות שלכם.