המצב במשק הישראלי ממשיך להשתפר ככל שהפסקות האש בצפון ובדרום נמשכות. מדוח חדש של שירות התעסוקה שפורסם הבוקר (ראשון) עולה כי מספר דורשי העבודה ממשיך לרדת ועמד בחודש פברואר רק על 159.9 אלף, ירידה נוספת של 2.2% והנמוך מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל".
אולם, לצד הנתונים הטובים ברוב הענפים ציינו היום בשירות התעסוקה כי דווקא בענף המוביל בישראל בשנים האחרונות, ההייטק, "המצב מעורר דאגה". במספר דורשי העבודה שהם מפתחי תוכנה נרשמה עלייה משמעותית בשיעור של 11.7%, ויתרה מכך, בחינת שיעור עובדי ההייטק מכלל דורשי העבודה בשש השנים האחרונות מלמד על עלייה, עד כי שיעורם בפברואר עמד על 11.3% מכלל דורשי העבודה, כפי שניים משיעורם בינואר 2019 שעמד על 6.3% בלבד.
2 צפייה בגלריה
לשכת תעסוקה
לשכת תעסוקה
לשכת תעסוקה
(צילום: דוברות שירות התעסוקה)
משלח יד נוסף שבו נרשמה עלייה חדה בשיעור דורשי העבודה היה רופאים (10.3%) ובקרב בעלי משלח יד בתחום מסדי הנתונים ובתחום הרשתות (9%).
ככלל, החודשים האחרונים מאופיינים במגמת "היחלשות החזקים והתחזקות החלשים". עלייה של 0.5% נרשמה בשיעור שהיוו בחודש החולף האשכולות הגבוהים מכלל דורשי העבודה, ובהשוואה לפברואר 2019 מדובר בעלייה של 3.5%.
ברוב הערים נרשמו ירידות במספר דורשי העבודה, כאשר עיקר הירידות נרשמו בערי הצפון החוזר אט אט לשגרה, כשבולטת מעל כולן ראש פינה שמספר דורשי העבודה שבה ירד בחודש האחרון ב 14%. מנגד, במספר ערים נרשמו עליות, וכולן ערים הנחשבות לחזקות (ככפר סבא, הוד השרון ותל אביב), אינדיקציה נוספת למגמת היחלשות החזקים.
מקרב דורשי העבודה, נרשמה ירידה הן בקרב תובעי האבטלה (ירידה של 1.05%, מ-113.4 אלף בינואר ל-112.2 אלף בפברואר) והן בקרב תובעי הבטחת ההכנסה (ירידה של 3.5%, מ-43.5% אלף בינואר ל-42 אלף בלבד) שהיה בפברואר החודש הנמוך ביותר מזה עשורים אחדים בשירות התעסוקה.

2 צפייה בגלריה
גל פיטורים
גל פיטורים
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
פערי השכר בין גברים לנשים הוסיפו להתקיים גם בפברואר, ויתרה מזאת אף ששכרן הממוצע של נשים עלה בשלוש השנים האחרונות בצורה משמעותית מזו שעלה שכרם הממוצע של גברים (כ-64% לעומת כ-35%) פערי השכר המגדריים היו די יציבים בשלוש השנים הללו, כאשר בפברואר השתכרו הגברים בממוצע ב-15,782 שקל ואילו הנשים ב-11,968 שקל.
עו"ד עינבל משש, מנכ"לית שירות התעסוקה: "השנה האחרונה, וביתר שאת בחמשת החודשים האחרונים, שוק העבודה הישראלי מוכיח עמידות מרשימה שלא רק אפשרה לו להתאושש ולשוב בעקביות לשגרה אלא גם להוכיח את יציבותה. עם זאת, ראוי לשים לב למגמת העלייה במספר דורשי העבודה מענפי ההייטק, שגדל משמעותית בהשוואה ל-2019, טרם האתגרים של השנים האחרונות ובראשם הקורונה וחרבות ברזל. ההייטק הוא הקטר של הכלכלה הישראלית, ולכן לצד המגמות החיוביות של שוק העבודה הישראלי, אנו נדרשים לנקוט בצעדים מיידיים להבטחת המשך מעמדו של הסקטור כמנוע צמיחה מרכזי. שירות התעסוקה מוביל שורת יוזמות והכשרות בנושא, עובד בשיתוף פעולה הדוק עם הענף ופועל אל מול צרכיו ואתגריו המתפתחים".