ועדת הכספים אישרה הבוקר (חמישי) את מימון הוצאות מעונות ראש הממשלה בירושלים ובקיסריה, וזאת במקביל לשיפוץ מעון ראש הממשלה הרשמי ברחוב בלפור. ההצבעה נערכה היום באופן חריג לאחר שנדחתה עקב דיון סוער שהתקיים בנושא אתמול במהלכו שלושה חברי כנסת, מיכל שיר, ולדימיר בליאק ורון כץ, הוצאו מהדיון.
הוועדה אישרה גם את הגדלת הוצאות ביגוד של רה"מ ורעייתו שסכומם הוגדל מכ-56 אלף שקל ל-80 אלף שקל. אנשי משרד רה"מ טענו כי התקציב הקודם נקבע לפני שנים, וכי העלויות התייקרו מאוד לאורך השנים, ועל כן בוצעו התאמות.
חברי הכנסת שהצביעו בעד היו: משה גפני, יצחק פינדרוס, אתי חוה עטייה, אלי רביבו, חנוך מלביצקי, בועז ביסמוט, ינון אזולאי, יוני משריקי, משה סולומון, לימור סון הר מלך.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
2 צפייה בגלריה
המצור הוסר מבלפור
המצור הוסר מבלפור
מעון ראש הממשלה בבלפור
לבקשת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, הוכנסו בנוסח החוק מספר תיקונים: "במסגרת קביעת מעונו הפרטי של רה"מ בירושלים כמעון רשמי עד 31 לדצמבר 2026, נוכח השיפוצים במעון הרשמי בבלפור, נקבעה חלופה כי המועד יוכל להסתיים במועד סיום העבודות במעון הרשמי, "לפי המוקדם". האמור הוא הוראת שעה נוכח השיפוץ". במשרד רה"מ טענו כי עלויות שיפוץ המעון הרשמי בבלפור ירדו לסביבות 50 מיליון שקל.
במשרד רה"מ הבהירו כי "במעון החלופי הרשמי, המדינה תממן טיפול והחזקה שוטפים ללא ענייני שיפוץ והשבחה במעון, וכי כל אלה יהיו בליווי של יועצים מקצועיים, שיחוו דעת אם צריך לבצע אותם". לעניין ההגדרה בהצעה כי המדינה תעמיד לרשות המעון כוח אדם בהיקף שיקבע לפי נציב שירות המדינה, לפי הצרכים הדרושים לרה"מ למלא את תפקידו. במשרד רה"מ ציינו כי אין שוני מהמצב הקיים, אלא רק בהסדרתו. מנכ"ל המשרד, יוסי שלי, ציין כי אותו כוח האדם ייתן שירות לשני המעונות, הרשמי והמעון הנוסף, ללא כפילות, ולפי צורך.

"החזר הוצאות למעט ארנונה וביטוחים"

שלי אמר בדיון אתמול כי "החלטת שכר שרים מזה שנים קובעת שהמדינה תעמיד לרה"מ מעון רשמי, ושהוצאות המעון שמחוץ לירושלים ימומנו על ידי המדינה. כשנכנסתי לתפקידי בינואר מצאתי בית לשיפוץ, אבל הרוס. זה לא שיפוץ קלאסי, אין כלום, רק מעטפת, בית לשימור. עברה שנה וחצי מאז שהשלטון התחלף, ראינו לפי עצת היועצים שנדרשות לפחות עוד שנתיים לשיפוץ.
"לרה"מ הוצעו מספר חלופות, והוא בחר להתגורר במעונו הפרטי כמעונו הרשמי. המודל הקודם היה המודל של בנט, הגענו למצב שיש חוק שמדבר על הבית בבלפור שמדבר על נהלים, ויש מצב של בן כלאיים. הגענו למצב שנוצר אי בהירות מוחלטת, איך מטפלים בזה. אני מיוזמתי הבאתי את זה לכאן כדי ליישר את זה. אחרי שנאשר, אם נאשר, זה בכפוף לנהלים, מה שלא היה, אם רה"מ לא היה בוחר בחלופה הזו, הוא היה בוחר במעון אחר, זה לא היה עולה פחות.
"ביקשנו שמעונו הפרטי יהיה מעון רשמי כפי שאמרתי, ביקשנו תיקון עד 2026, כי הנחת העבודה שעד אז יהיה מעון חדש, ונחזור לנוהל הרגיל. זה נכס דו שימושי, לכן הגדרנו שנושאים שקשורים להשבחה לא יכללו בחשבון. זה יכול גם להסתיים תוך שנתיים. הדברים האלה קבועים כבר בחוק הקיים".
2 צפייה בגלריה
בנימין ושרה נתניהו
בנימין ושרה נתניהו
בנימין ושרה נתניהו
(צילום: AFP)
לגבי המעון הנוסף בקיסריה, הוכנס דיוק כי החזר הוצאות יינתן "למעט הוצאות הקשורות בנכס", במשרד רה"מ הסבירו כי ההבחנה נועדה למעט הוצאות ישירות הקשורות לנכס דוגמת ארנונה וביטוחים, אשר ממומנים במעון הרשמי אך לא ימומנו במעון הנוסף.
לעניין תקצוב הוצאות השתתפות רעיית רה"מ באירועים, כנסים ומשלחות, התווסף בנוסח כי האמור הוא באירוע, כנס או משלחת רשמיים או ממלכתיים הנובעים מתפקידו של רה"מ.
לעניין הגדלת משרות שירותי המשרד הניתנות למעון רה"מ הרשמי, מ-2 ל-4, הסבירו במשרד רה"מ כי לאורך השנים חל גידול משמעותי בפניות השונות לבית רה"מ, ולדוגמא מגיעים עשרת אלפים מכתבים מידי שנה, וכי הדבר מביא עובדים שאין זה תפקידם לעסוק בכך, ועל כן יש לתת מענה.
בפתח הדיון תקפו חברי האופוזיציה שוב את העלאת הנושא לדיון. ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו): "הלילה נורו על תושבי הדרום 6 רקטות, הם נכנסו למקלטים בשעה 4 בבוקר. הטרור משתולל, רצח נשים, הפשע לא מקפל את הרגליים, להיפך. השקל ממשיך להיחלש, אין לי בעיה עם מעון ראש הממשלה, ושיהיה הכי מפואר שיש, אבל לא 2 בתים. החלטת הממשלה מ-82 לא דיברה על 2 בתים פרטים".
ח"כ ולדימיר בליאק: "אנחנו מתכנסים באופן מאוד חריג ביום חמישי, אני מניח שמופעלים עלייך כבוד היו"ר לחצים מאוד כבדים לכנס את הוועדה גם אתמול בלילה וגם היום בבוקר. הלילה נורו טילים, הדיון הזה הוא ביזיון לוועדת הכספים והכנסת, זה ביטוי לניתוק המוחלט שלכם ממה שהציבור מרגיש, לכן הצעתי לסדר הוא לבטל את הדיון הזה".