אנחנו מחוברים לעולם דרך המכשיר הסלולרי ולרבים בציבור כבר אין מכשיר קווי כי נראה שאין בו באמת צורך. אבל מה יקרה בשעת מלחמה כשרשת החשמל עלולה להיפגע ונצטרך את המכשיר כדי להזעיק עזרה? האם הוא יהיה זמין לנו? ממש לא בטוח. מתברר שמדינת ישראל לא השקיעה עדיין במערך גיבוי אנרגטי שיפעיל את אנטנות הסלולר במקרה של פגיעה במערכת החשמל, ובמקרה של עלטה ונפילה של החשמל ישנו סיכוי גדול שנישאר גם ללא היכולת לתקשר בסלולרי.
שר התקשורת שלמה קרעי מתריע במכתב להתאחדות התעשיינים על החשש לפגיעה ברציפות תפקודית של מערכי התקשורת. השר קרעי כתב, כי "הרחבת מערך גיבוי אנרגטי לאנטנות הסלולר הפזורות בארץ, בכדי למנוע נפילת מערך התקשורת הסלולרי במקרה של תרחיש עלטה – הפסקות חשמל, מחייבת הקצאת משאבים על ידי משרד האוצר, שטרם הוקצו. לצערי, אם לא יופעל לחץ ציבורי על משרד האוצר, מדינת ישראל עלולה לעמוד בפני שוקת שבורה, עד כדי סיכון המאמץ המלחמתי ופגיעה בחיי אדם".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
yk13929057
yk13929057
(צילום: דורון גולן)
לאור מה שקרה ב-7 באוקטובר, רוב הציבור לא מודע כי אין גיבוי אנרגטי לאנטנות של חברות הסלולר, ולכן במקרה של הפסקות חשמל, הן לא תעבודנה והתקשורת הסלולרית לא תפעל.
קרעי חושף כי "שר הבטחון הצהיר כי ייאבק יחד איתנו על השגת אותם מאות מיליוני שקלים הנחוצים לאבטחת רציפות תפקודית למערכות התקשורת במלחמה ובתרחישי רעידת אדמה. יש לציין כי חברות התשתית הקווית ערוכים להפסקות חשמל ארוכות בין 48-24 שעות. משרדי ממשיך בקידום פריסה מואצת של תשתיות סיבים אופטיים, אשר יעילים יותר מתשתיות הנחושת בהעברת התקשורת הקווית".
שלמה קרעי מליאת הכנסת היום ב-124 למלחמהשר התקשורת שלמה קרעי במליאת הכנסת צילום: דני שם טוב / נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
ל"ממון" נודע כי במסגרת כנס מצבי חירום שערכה התאחדות התעשיינים הוצגו תרחישים והמלצות לשמירת הרציפות התפקודית בהינתן מלחמה בגבול הצפוני. בתחום התקשורת הוצגה תמונה קודרת במיוחד, לפיה ישראל אינה ערוכה לתרחיש מלחמה אשר צפוי להכניס מיליוני אזרחים לניתוק מכלל קווי התקשורת. על פי התרחיש, התקשורת סלולרית עשויה לפעול למשך שעתיים בלבד בשל היעדר כושר גיבוי לאנטנות הפרוסות.
משרד האוצר הקצה סכום של כ-40 מיליון שקל בלבד לשם גיבוי התשתית הסלולרית, שמהווה אחוזים בודדים בלבד מן הסכום הנדרש לשם גיבוי 7,500 אתרי אנטנות סלולריות ברחבי הארץ. על פי ההערכות נדרשים עוד כ-200 מיליון שקל לפחות לשימור רשת תקשורת נאותה. ההקצאה הנמוכה מתרחשת על אף קריסת רשת הסלולר באזורים נרחבים בעוטף עזה ב-7 באוקטובר שהביאה לניתוק קשר עם רבים שהיו במשך שעות בממ"ד.
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר הזהיר כי "מיליוני אזרחים צפויים לסבול מניתוק מרשת הסלולר. במגזר התעשייתי מצב זה צפוי להקשות על היכולת של המפעלים לפעול ולעמוד בקשר עם עובדי קווי יצור חיוניים". בכיר בתחום אמר אתמול ל"ממון" כי לחברות יש פתרונות חלקיים לגיבוי אבל לא לתרחיש עלטה ממושך. לדבריו היות ומדובר בתשתית לאומית ההשקעה בגיבוי היא באחריות הממשלה. המפעילים מחוייבים לגיבוי לשעתיים". לדבריו משרד התקשורת מנסה לשנות את הרישיון כך שהחברות יהיו מחוייבות לגיבוי של 12 עד 24 שעות והדבר מצריך השקעה אדירה. משרד התקשורת הבטיח 10 מיליון שקל לכל מפעילה כתמריץ לבצע את ההשקעה אך התקציב הזה עדיין תקוע באוצר. מהאוצר נמסר אתמול: "לא ברור מהיכן נובעות הטענות. התקציבים יוקצו לפי הסיכום".
ועידת האנשים של המדינה 2024 - בדרך לצאת מהמשבר
(צילום: סנטרל הפקות)
פורסם לראשונה: 00:00, 20.05.24