לא מעט פעמים זוגות שנפרדו לא משלימים את הגירושים (מכל מיני סיבות) ובמקביל מתחילים מערכת יחסים חדשה. כשלגבר או לאישה נשואים יש ידוע או ידועה בציבור, נוצר מצב המעלה שאלות רבות ומורכבות, שכן מדובר במערכת יחסים שעשויה להשפיע לא רק עליהם ועל בני זוגם הידועים בציבור, אלא גם על האישה או הגבר החוקיים. בעזרתה של עו"ד רות דיין וולפנר, בעלת משרד המתמחה בדיני משפחה וירושה, ניסינו להבין מה חשוב לדעת.
מיהי ידועה בציבור?
המושג "ידוע/ה בציבור" מתייחס למערכת יחסים שבה יש קשר זוגי משמעותי, מחייב ומתמשך, תוך קיום סממנים של חיים משותפים, ללא נישואים רשמיים. עו"ד רות דיין וולפנר: "בישראל ההכרה במעמד של ידועה בציבור מתבססת על קריטריונים שהתגבשו בפסיקה, כאשר התנאים המרכזיים הם: ניהול משק בית משותף הכולל מגורים משותפים, שיתוף כלכלי וחיים יומיומיים שמייצגים זוגיות, וכן כנות ומחויבות הקשר הזוגי. במקרים מסוימים הידועים בציבור עשויים לדרוש זכויות כלכליות או רכושיות בדומה לבני זוג נשואים בעת פרידה או מוות".
מה המשמעות הכלכלית של קשר עם ידוע או ידועה בציבור?
עו"ד דיין וולפנר מפרטת חלק מהמשמעויות:
1. שיתוף רכושי עם הבעל החוקי: חוק יחסי ממון בין בני זוג (שנישאו לאחר 1.1.1974) קובע כי במקרה של גירושים או פטירה, הרכוש שנצבר במהלך הנישואים מתחלק בין בני הזוג, למעט נכסים שמוגדרים כחריגים (ירושות, מתנות). אם אחד מבני הזוג מנהל קשר זוגי עם ידוע/ה בציבור, עשויות לעלות שאלות כמו האם חלק מהרכוש שהצטבר נוצל גם לטובת הידוע/ה בציבור? האם הייתה פגיעה כלשהי בזכויות בן הזוג החוקי?
2. זכויות רכושיות מול הידוע/ה בציבור: נשואה או נשוי שמנהלים קשר משמעותי עם ידוע/ה בציבור, עשויים לטעון לשיתוף רכושי איתו, אם ניתן להוכיח שהייתה כוונת שיתוף ביניהם, כמו רכישה משותפת של נכסים, ניהול חשבונות בנק משותפים וכו'. עם זאת, מצב זה עלול להיות מורכב משפטית.
3. מזונות-אישה: אם אישה נשואה חיה עם גבר אחר, היא אינה זכאית למזונות-אישה מבעלה, אך במקרים מסוימים היא תהיה זכאית למזונות מהידוע בציבור שלה, לתקופה קצובה, אם תוכיח שהייתה תלויה בו כלכלית.
4. זכויות ירושה: אם אחד מבני הזוג נפטר ואין צוואה שקובעת אחרת, בן הזוג הנותר זכאי לרשת אותו, וזאת גם אם לבן הזוג הנותר יש קשר עם ידוע/ה בציבור. עם זאת, ישנם פסקי דין שקבעו שאם הנישואים הסתיימו מבחינה מהותית, גם אם לא רשמית, בן הזוג לא יירש את בן הזוג הנפטר. כך, בפסק דין של בית המשפט לענייני משפחה נקבע שאישה שבעלה נפל לתרדמת 12 שנה לפני פטירתו, ושניהלה קשר זוגי במשך העשור שקדם למותו, לא תירש אותו על אף שהם נשואים רשמית. לפי חוק הירושה, בהיעדר צוואה ידועים בציבור יכולים לרשת זה את זו רק אם בעת הפטירה אף אחד מהם לא נשוי לאדם אחר.
5. הסכמי ממון: מומלץ לאישה או גבר נשואים שמנהלים קשר עם ידוע/ה בציבור לערוך עימם הסכם חיים משותפים, כדי להגן על רכושם ולהבהיר את כוונותיהם הכלכליות. בנוסף, במקרה של גירושים, הסכם כזה יכול להגן על רכוש בן הזוג הנשוי שנצבר עם הידוע בציבור.
ניתן לעשות הסכם ממון עם ידועה בציבור כשיש לי כבר הסכם ממון עם אשתי?
כן, אך ההסכם עלול לעורר קשיים משפטיים, במיוחד אם הוא סותר את ההסכם עם האישה החוקית. "הכלל הוא שההסכם עם הידועה בציבור יכול להתייחס רק לרכוש השייך לך, ולא לרכוש משותף לך ולאישה שאתה עדיין נשוי לה", מסבירה עו"ד דיין וולפנר. לפיכך, יש צורך לנסח את ההסכם כך שלא תהיה סתירה מול ההסכם עם האישה החוקית וזכויותיה ברכוש.
עו"ד דיין וולפנר מציינת: "אם ערכת הסכם עם הידועה בציבור ובמסגרתו הסכמתם שדירה מסוימת הרשומה רק על שמך תהיה שייכת במחציתה גם לידועה בציבור, ההסכם לא יכול למנוע תביעה של האישה החוקית בטענה שהדירה שייכת גם לה משום שנרכשה במהלך החיים המשותפים או מכספים משותפים. במקרה שטענתה תתקבל, יינתן פסק דין הצהרתי שמחצית הדירה שייכת לאישה החוקית, ושהסכם הממון עם הידועה בציבור יכול להתייחס רק למחצית הדירה ששייכת לך".
הייתי ידועה בציבור של גבר נשוי, ולאחרונה הוא חזר לאשתו. האם יש לי זכויות בדירה, בפנסיה שלו ועוד?
"כדי שיכירו בזכויותייך בדירה, בפנסיה או בנכסים אחרים שלו, תצטרכי להוכיח שעמדו ביניכם כוונת שיתוף או מערכת יחסים כלכלית מחייבת.
לגבי דירת מגורים – אם הדירה נרכשה בתקופה שבה הייתם ידועים בציבור, ייתכן שתוכלי לטעון לשיתוף בנכס, במיוחד אם השתתפת באופן ישיר בתשלומים עבור הדירה (משכנתה, שיפוצים, חשבונות), ו/או הייתה הבנה ברורה ביניכם שהדירה משותפת, גם אם לא נרשמה על שמך. אם הדירה נרכשה לפני חייכם המשותפים, תוכלי לטעון לשיתוף רק אם תוכיחי שהייתה כוונת שיתוף מפורשת שנובעת מאופן התנהלותכם. בכל מקרה אם לאישה החוקית יש טענות לגבי הדירה, יש סיכוי שזכויותיה יהיו קודמות לזכויותייך.
לגבי הפנסיה והזכויות הסוציאליות – ניתן לדרוש חלוקה בזכויות פנסיוניות שנצברו בתקופת החיים המשותפים, כל עוד תצליחי להוכיח כי היה שיתוף כלכלי ביניכם. חלוקה כזו תלויה גם במצב המשפטי מול אשתו – אם הם מעולם לא נפרדו רשמית, הזכויות הללו עשויות להיחשב כרכוש המשותף שלהם. תצטרכי להוכיח שהייתם ידועים בציבור וגם שהייתה כוונת שיתוף בפועל, כלומר מערכת כלכלית משותפת, השקעות משותפות".
פורסם לראשונה: 00:00, 10.12.24