רבים מאיתנו מנסים כבר שנים למצוא דרך יעילה לרכישת תוצרת חקלאית טרייה שתגיע אלינו ישירות מהמגדלים, בלי הקפאה, בלי שיהוי של שבועות מרגע הקטיף ועד שהפירות והירקות מגיעים לביתנו. טרי – אבל באמת. יש אמנם משקים שכבר משווקים את מרכולתם ישירות לצרכנים, אך הדבר נעשה לרוב בצורה נקודתית ומקומית, ורק מספר מצומצם של לקוחות בכלל יודעים שהאפשרות קיימת.
כעת מגיע פיילוט ראשון מסוגו בשם "סל הגולן", שבמסגרתו תעלה לרשת בחודש הבא פלטפורמת שיווק אזורי משותפת לחקלאי רמת הגולן. ימכרו בה תוצרת חקלאית מגוונת המיוצרת באזור: פירות, ירקות, שמן זית, ממרחים, ריבות מיוחדות ועוד. הסחורה תימכר ישירות לצרכנים פרטיים ומוסדיים בכל הארץ, ללא תיווך של רשתות השיווק. כל הזמנה תיארז במרכז לוגיסטי בגולן ותישלח לבית הלקוח או לעסק הרוכש.
מי שמוביל את המיזם הוא משרד החקלאות, שהשקיע בו 600 אלף שקל. "המלחמה פגעה מאוד בתפקודם של המשקים החקלאיים בצפון, והשפיעה בצורה קשה על החקלאות כולה", מסבירה ציפי פרידקין, מנהלת אגף תוצרת הארץ במשרד החקלאות, "מטרת המיזם היא להחזיר חקלאים לפעילות יצרנית, כחלק ממהלך לחיזוק ביטחון המזון במדינה ושמירה על רציפות באספקת תוצרת חקלאית". לדבריה, מדובר בפיילוט, שאם יצליח – יורחב לאזורים נוספים במדינה.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר מסביר כי "השיווק הישיר מהחקלאי לצרכן לא רק יוריד מחירים של תוצרת כחול לבן למשקי הבית ויעניק במקביל רווח מיטבי לחקלאים, אלא יחזק את החיבור בין החקלאים לאזרחי המדינה". במשרד החקלאות מציינים ש"הפרויקט אמור לייעל את השיווק והמכירה ולעודד את החקלאים לפתח ולהרחיב את פעילותם העסקית".
על גיוס החקלאים שישתתפו בפרויקט אחראים המועצה האזורית גולן ומכון שמיר. מי שעוזרת להם בכך היא מיכל אלטמן, חקלאית מגבעת יואב ובעלת המותג "עלים בגבעה". היא מסבירה ש"הפרויקט יעצים את החקלאים פה ויוודא שהם מקבלים מחיר ראוי על עבודת הקודש שלהם, ומצד שני הוא יביא ללקוח תוצרת חקלאית עונתית וטרייה היישר מהשדה – בלי קירור ובלי אחסנה ממושכת". לדבריה, גם לקוחות עסקיים ירוויחו מהיוזמה: "כיום בעל המכולת אצלנו במושב, למשל, קונה פירות או ירקות שגדלים בגולן – אבל מגיעים אליו ממקררים במרכז הארץ. הפתרון הזה חוסך את 'הסיבוב' המיותר הזה ומבטיח קנייה ללא מתווכים שגוזרים קופונים".
פורסם לראשונה: 00:00, 24.01.25