"הר של גבינה" במרכז הפיצה, זאת הדרישה ההזויה שהציגה הרבנות הראשית באמצעות הרב אבי קוזמן לחברה שרוצה לייבא מחו"ל פיצות כשרות לפסח. לפי דרישת הרבנות, המטרה היא לבדל את הפיצה גם בצורה, בהשוואה לפיצה רגילה שנצרכת כל השנה.
כשמנסים לברר למה יוקר המחיה בישראל מרקיע שחקים, אחת הסיבות שרבים מהיבואנים מציינים היא דרישות הרבנות הראשית. שרשור מיילים שהגיעה לידי ynet ו"ממון" בין יבואן של מוצרי מזון שביקש לייבא לארץ מוצרים כשרים לפסח לבין הרבנות הראשית, ממחיש היטב עד כמה הדרישות המוזרות וחסרות ההיגיון לעיתים של הרבנות מייקרות את המוצרים המיובאים לישראל.
דורשים תוספת גבינה
שרשור המיילים החל בבקשה לכשרות לפיצה כשרה לפסח. על הכשרות של הפיצה אין כל מחלוקת אבל על פי הרבנות נדרש בידול פיזי כך שהפיצה הכשרה לפסח לא תיראה כמו פיצה רגילה. הדרישה הראשונית הייתה לשנות את צורת הפיצה מעגולה לריבוע או מלבן. מאחר שמדובר בבעיה מול המפעל בחו"ל, שלא מייצר פיצה בצורה אחרת, החליטו להעלות ברבנות דרישה נוספת. במכתב שנשלח מהרבנות לחברה היבואנית דרשה הרבנות ש"במרכז הפיצה תהיה כמות כפולה של גבינה צהובה, כך שתוותר צורה המזכירה הר". היבואן ניסה להסביר שזה בלתי אפשרי מאחר והפיצה נארזת בקרטון, מה עוד שהמשמעות של תוספת הגבינה היא ייקור נוסף של 15% בעלות הפיצה ליבואן, בנוסף לעלות הרגילה של הכשרות שליחת רבנים ליצרן בחו"ל, עלות החזקתם בחו"ל וכו', שמוערכת ב-8%‑10% ממחיר המוצר בישראל.

הנהלים הוחמרו
לדברי אותו יבואן, שיא האבסורד הוא שהפיצה, שאותה החברה רוצה לייבא, היא פיצה ללא גלוטן, כלומר ללא חמץ. "למה דורשת הרבנות שינוי צורתה של הפיצה אם על האריזה של המוצר מצוין במפורש 'כשר לפסח בהשגחת הרבנות הראשית', גם בחזית וגם בחלקה האחורי של האריזה?" תהה אותו יבואן. לדברי גורמים בתחום אחת הסיבות היא משום שהרבנות היא מונופול יחיד בתחומו ולכן יכולה להמשיך להחמיר את נהליה באין מפריע. במקרה של המאפים זה החל לפני כשנתיים - אז הוציאה הרבנות הראשית, נוהל מעודכן ומחמיר יותר למוצרי מאפה לפסח שכולל כאמור הוראות לגבי הדפסת "כשר לפסח", גם בחזית וגם באחורי האריזה, וכן שהכיתוב יהיה בהדפסה בלבד על האריזה ולא על ידי הדבקת תווית.
בעיתון הארץ פורסמה בסוף השבוע דוגמה נוספת לדרישות המשונות של הרבנות. לפי הפרסום יבואן ניסה לייבא תבלינים לחג וברבנות אמרו לו שאי-אפשר לייבא כוסברה, כמון וקמח תירס, ולא מוצרים שמכילים אותם. ויבואן שרצה לייבא שקדי מרק לפסח נענה: "בתנאי שיהיו בצורת טבעות ולא בצורת מרובעים". לפני שנים נדרש אותו יבואן לשלוח לחו"ל גלונים של צבע מאכל כתום, כדי שהיצרן יצבע בכתום את הקורנפלקס המיועד לפסח. הסיבה: הכיתוב "כשר לפסח" על המוצר לא מספיק ויש לשנות גם את צורת המוצר - דבר שכמובן מייקר מאוד את המוצר.
לציבור שומר מסורת חשוב אכן לדעת שהמוצר כשר לפסח אבל האם יש צורך גם לשנות את צורת המוצר שבמילא חבוי באריזה? מהרבנות הראשית, השיבו כי "הכל לפי ההלכה". אולם, היבואנים טוענים כי מדובר בדרישות הזויות המייקרות את המוצרים ואין למי לפנות או מה לעשות. "ברגע שנאלצים להתמודד עם הדרישות המוזרות האלה כמו 'הר של גבינה' במרכז הפיצה - הציבור נאלץ לשלם הרבה יותר", טוענים יבואנים איתם שוחחנו.
יבואנים מעידים שגם כאשר מדובר במוצרים שהינם כשרים לפסח לכל אורך השנה, באישור הרבנות, בחג עצמו דורשת הרבנות שינויים באריזה ובצורת המוצר ללא סיבה נראית לעין. כך, למשל שקדי מרק נטולי גלוטן שהינם כשרים לפסח לכל אורך השנה, משנים את צורתם מקוביות לטבעות לדרישת הרבנות בזמן שהרכב המוצר נותר זהה לחלוטין. גם האריזה שעליה מוטבע הכיתוב כשר לפסח לכל אורך השנה, עוברת שינוי קוסמטי. לטענתם, מבול הדרישות מייצר עלויות נוספות ליבואנים - בדמות תוספת חומרי גלם, שינוי קווי ייצור ועוד והעלות כמובן מגולגלת לצרכן. במקרים אחרים, היבואנים מרימים ידיים כך שכמות המוצרים הכשרים לפסח פוחתת, ומובילה להיעדר מבחר במקרה הטוב ולהיעדר תחרות, שמייקרת את המוצרים עוד יותר, במקרה הטוב פחות.
אחת הסיבות להחמרה בדרישות היא חזרה למונופול של הרבנות לאחר ניסיון לפתוח את הכשרות לתחרות. לפני כשנתיים מונה מיכאל מלכיאלי (ש"ס) לשר הדתות שעצר את הרפורמה שהחל שר הדתות לשעבר מתן כהנא, שהוביל לתחרות במערך הכשרות בשוק המוסדי במפעלים ומסעדות. עם הקפאת הרפורמה, הדרישות חזרו ואף הוחמרו והמחיר עלה.
עוד משגיח
דוגמה להחמרות ניתן היה ללמוד בחשיפה לאחרונה של ynet ו"ממון" על נהלים חדשים שדרשה הרבנות מיבואני מוצרי החלב שכללו פירוט של המרחקים בין הרפתות עימם עובדת המחלבה שמוצריה מיובאים. כך לפי הדרישות החדשות אם המרחק בין שתי רפתות עולה על 3.8 ק"מ, נדרש עוד משגיח. בנוסף דורשת הרבנות לייצר מוצרי חלב בחו"ל רק מחלב ישראל, שנוהל הפיקוח עליו חמור משמעותית, ולטענת היבואנים מייקר בעוד 30% את המוצר.
מותר לציין כי ברבנות המהלך שהוביל שר הכלכלה ניר ברקת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" לא קביל, והיא אינה מוכנה להסתפק באישור כשרות של רבנות אירופה. בימים אלה מנהל איגוד לשכות המסחר מאבק בשם יבואני מוצרי החלב נגד הרבנות הכולל איום לעתירה מנהלית אם לא תגמיש דרישותיה.
פורסם לראשונה: 00:00, 10.02.25