משרדי החקלאות והבריאות החלו בהליך הסדרה של רישיונות ייצור ליקבים קטנים שרובם פועלים ללא רישיון. מדובר בכ-350 יקבים קטנים, בדרך כלל בחצרות משקים חקלאיים, שלפי משרדי הבריאות והחקלאות רובם לא מוסדרים, כלומר שחלק לא מבוטל מהם פעל עד כה ללא רישיון ייצור ורגולציה של משרד הבריאות.
כעת, שני המשרדים יצאו ברפורמה בנושא. בשלב ראשון תינתן ארכה של 15 חודשים ליקבים קטנים להסדיר את רישיון הייצור שלהם, שבלעדיו לא יוכל להמשיך למכור יין. בנוסף, הוחלט כי על חנויות יין ומסעדות שירכשו בתום תקופת הארכה יין מיקב בוטיק ללא רישיון – יוטלו קנסות מנהליים.
1 צפייה בגלריה
yk14158174
yk14158174
יקב אילוסטרציה
המהלך המשולב של משרדי החקלאות והבריאות מתבצע מתוך דאגה לבריאות הציבור. אמנם ביקורים ביקבים קטנים, בדרך כלל פרי יוזמה של מגדל מקומי, נתפסים כאטרקציה תיירות ורומנטית, אבל בהיבט בריאות הציבור נדרשת רגולציה כשהדגש בקבלת הרישיון הוא בעיקר על נושא הסניטציה של הייצור וכשירות המבנה שבו פועל היקב. לא כל מחסן ברחבי המשק יכול גם מהיבט תכנוני (אישור מינהל מקרקע ישראל) לשמש כיקב.
היקבים המסחריים הגדולים, כדוגמת יקבי כרמל, רקנאטי והגולן, כולם מוסדרים, בעלי רישיון יצרן ופועלים באזורי תעשייה. כדי להקל על "הגזירה" שהוטלה על היקבים הקטנים הם יקבלו רישיון זמני עד להסדרה מלאה, במסלול מופחת בירוקרטיה ועם ליווי מקצועי של יועצים מטעם משרד החקלאות.
אבל, כאמור, מי שלא יעמוד בתנאים לאחר מכן לא יוכל להמשיך למכור יין מתוקף התקנות להגנה על בריאות הציבור למזון שהוא משקה משכר, שקידמו משרדי החקלאות הבריאות והמועצה לגפן היין והתקבלו בכנסת בסוף 2024.
הסמכות לפיקוח על יין ומשקאות משכרים, כדוגמת ערק וכו', הועברה למשרד הבריאות רק בתחילת שנת 2025 וכעת היא יוצאת לפועל.
אישור היקב יכלול בחינה מקצועית של מחוזות שירות המזון במשרד הבריאות להתאמה לדרישות לקבלת רישיון יצרן, ובנוסף בבחינת מחוזות משרד החקלאות באשר להחלטות מינהל מקרקעי ישראל לגבי מיקומים מורשים ליקב במשקים חקלאיים.

מוכרים למבקרים

יקב "בוטיק" מוגדר כמי שמייצר פחות מ-100 אלף בקבוקים בשנה. רבים מהם מוכרים אלפי בקבוקים בודדים בשנה רק למבקרים במקום.
פריסת יקבי הבוטיק בארץ: בגליל 24%, ברמת הגולן 12%, במישור החוף 18%, בהרי יהודה וירושלים 24%, ביהודה ושומרון 14% ובנגב 8% מהיקבים.
אהוד אלפרט, מנהל תחום תיירות וכלכלה כפרית במשרד החקלאות וביטחון המזון, הסביר כי "המהלך יאפשר ליצרני היין הקטנים בישראל לפעול כחוק. יקבי הבוטיק בישראל הם חלק בלתי נפרד מהמארג הכפרי והחקלאי של ישראל".
דקלה ראובן, מנהלת תחום בכיר פיקוח ארצי במערך רגולציה מזון ותמרוקים במשרד הבריאות: "ההקלות הרגולטוריות החדשות נועדו לאפשר ליקבי הבוטיק להסדיר את פעילותם באופן יעיל ומהיר יותר, תוך שמירה קפדנית על בריאות הציבור. המהלך מאפשר לנו להעניק מענה מותאם ליקבים הקטנים בפריפריה ובמרחב הכפרי, להפחית את הנטל הבירוקרטי ולאפשר המשך פעילותם בהתאם לסטנדרטים המקצועיים והבטיחותיים הגבוהים ביותר".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
פורסם לראשונה: 00:00, 19.08.25