שיא חדש בגביית המסים בישראל. לראשונה אי פעם חצתה אתמול גביית המסים בישראל את הסכום של חצי טריליון (500 מיליארד) שקל. מדובר בגביית יתר מפתיעה לטובה, בשיעור גבוה, מבחינת משרד האוצר של כ-40 מיליארד שקל, לעומת היעד המקורי שנקבע בחוק התקציב לשנת 2025 – 462 מיליארד שקל.
לקופת המדינה זאת בשורה טובה, אך למשלמי המסים כמובן פחות, שכן אזרחי ישראל ובעיקר חברות ועסקים שילמו מיליארדי שקלים יותר מסים השנה מהצפוי. גביית המסים הגבוהה תסייע למשרד האוצר לסיים את שנת 2025 בגירעון נמוך יותר מהמצב שהיה נוצר אלמלא גביית היתר ששווה כ-2% תוצר. התחזית היא שהגירעון ינוע בסוף חודש דצמבר סביב 5%.
2 צפייה בגלריה
גביית המסים עשויה לגדול בימים שנותרו עד סוף השנה. רשות המסים | צילום: יובל חן
גביית המסים עשויה לגדול בימים שנותרו עד סוף השנה. רשות המסים | צילום: יובל חן
גביית המסים עשויה לגדול בימים שנותרו עד סוף השנה|
(צילום: יובל חן)
גביית היתר של המסים נבעה ממספר סיבות: במסגרת חוק הרווחים הכלואים, שבעלי חברות תקפו אותו עם החקיקה בטענה שהוא יפחית את ההשקעות העתידיות בחברות, גבתה רשות המסים כ-10 מיליארד שקלים שלא נגבו בשנים האחרונות בתחום זה.
הסכום עשוי אף לגדול בימים האחרונים שנותרו עד לסוף השנה, אך אין הערכה כמה חברות עוד ישלמו בשבוע האחרון, ברגע האחרון, מס על הרווחים הכלואים מרצון, עוד בשנת התקציב הנוכחית 2025.
חוק "חשבוניות ישראל", שנועד להיאבק בתופעת החשבוניות הפיקטיביות שנפוצה במדינה בשנים האחרונות, הכניס לקופת רשות המסים השנה עוד 5 מיליארד שקלים. יצוין שכיום קיימת חובה לקבל את אישור רשות המסים לכל עסקה במשק משווי של 20,000 שקל.
החוק יפחית את סכום חובת קבלת האישור מראש לעסקה לסכום של 10,000 שקל, כבר החל ב-1 בינואר הקרוב, ויופחת אף ל-5,000 שקל החל בחודש יוני 2026. זאת, בסיכום עם המגזר העסקי ובהיענות לבקשת דחייה של לשכת רואי החשבון, שהסכום לא ייקבע מלכתחילה לצורך בקבלת אישור מראש מרשות המסים לעסקאות מסכום של 5,000 שקל.
באופן כמעט אבסורדי גדלה גביית המסים של המדינה דווקא בשל נזקי המלחמה. זאת, בעיקר בשל הפיצויים הגבוהים ששולמו בעקבות נזקי הטילים מאיראן במבצע עם כלביא ובגין תשלום הפיצויים לעסקים ולמשקי הבית במהלך כל השנה בשל המלחמה.
2 צפייה בגלריה
בניין משרד האוצר
בניין משרד האוצר
בניין משרד האוצר
(צילום: עמית שאבי)
הסיבה לגבייה המוגברת של מסים בשל נזקי המלחמה: 20 מיליארד שקלים ששולמו לעסקים ולאזרחים כפיצויים ממס רכוש ומרשות המסים במהלך שנת 2025, גרמו לרכישת מוצרים ותשלום לקבלנים ולספקים במיליארדי שקלים, שעליהם גבתה המדינה מסים. למעשה כיס אחד שילם והכיס השני קיבל חלק מהכספים בחזרה.
כאשר הבחינו במשרד האוצר כי גביית המסים הולכת ועולה, שונה במהלך השנה גם יעד גביית המסים, תחילה מ-462 מיליארד שקל ל-480 מיליארד שקל ולאחרונה גם עד ל-506 מיליארד שקל. כאמור, אתמול חצתה גביית המסים לראשונה את רף חצי טריליון השקלים ובשבוע שנותר לסוף השנה צפויים להיגבות עוד כ-10 מיליארד שקלים.
יצוין שכולל את אגרות המדינה השונות (שאינן מחושבות כמסים) היעד של הכנסות המדינה השנה היה 517 מיליארד שקל ואף הוא יעלה בעשרות מיליארדי שקלים.
ההערכות כעת הן שבשל הגדלת הפעילות במשק בשנת 2026, אם המלחמה לא תתחדש, תגדל גביית המסים עוד. כמו כן יוטל מס רכוש של 1.5% על קרקעות, יוטל מס חדש של יותר ממיליארד שקלים על הבנקים ושיעורי המס על רכבים חשמליים יועלו. אולם, מנגד, תופחת גביית המסים על חבילות ביבוא אישי ב-2.25 מיליארד שקל, עקב העלאת סכום הפטור ממע"מ ביבוא אישי אתמול מ-75 ל-150 דולר.