עיתונאי עזתי המזוהה עם חמאס, שתיעד במהלך המתקפה ב-7 באוקטובר, הועסק על ידי רשת "סקיי ניוז" הבריטית באמצעות חברת הפקה חיצונית - והדבר עורר תקרית דיפלומטית בין ישראל לכוחות שמירת השלום של האו"ם.
1 צפייה בגלריה
מחבלי חמאס ב־7 באוקטובר
מחבלי חמאס ב־7 באוקטובר
מחבלי חמאס ב־7 באוקטובר
(צילום: AP)
אותו עיתונאי כצלם במסגרת כתבה על פעילות מחלקת פינוי המוקשים של האו"ם (UNMAS), הוא הצטלם יחד עם צוותיה והעלה את התמונות לרשתות החברתיות. בעקבות זאת, השגרירות הישראלית בוושינגטון האשימה את הגוף האמון על פינוי מוקשים בקשרים עם חמאס.
גורמים רשמיים בישראל אף כינו את האירוע "שערורייה חמורה" ואמרו כי התקרית מוכיחה שוב כי גופי האו"ם מעסיקים אנשים המזוהים עם טרור. עם זאת, ל-ynet נודע כי אותו עיתונאי הועסק על ידי "סקיי ניוז" ואינו חלק מהצוות של האו"ם, ונשלח להכין כתבה על מחלקת פינוי המוקשים בעקבות המינוי החדש של לוק אירווינג לתפקיד ראש יחידת פינוי המוקשים בשטחים. הצוות של אירווינג אמון על טיהור שאריות הנפץ מהמלחמה, כדי לאפשר לפליטים פלסטינים לחזור לבתיהם בעזה. הרשת שלחה צוות צילום עצמאי שיצאה יחד עם אירווינג וצוותו לסיור ולראיונות בשטח.
למעשה, הצוות לא היה מודע לרקע של העיתונאי ולקשריו עם חמאס. דובר מטעם כוחות שמירת השלום של האו"ם מסר כי "ל-UNMAS לא היה ואין כל קשר עם אדם זה מעולם, ולא נמסר להם מידע עליו לפני שהגיע לצלם עבור 'סקיי ניוז'. הוא אינו עובד של UNMAS".
במכתב ששלחה "סקיי ניוז" לאו"ם והגיע לידי ynet, הרשת התנצלה והודתה שהוא נשכר באמצעות חברת הפקה חיצונית. לאחר הפרסום, כשהתברר עברו הבעייתי והקשרים שלו עם חמאס, הופסקה לאלתר ההתקשרות איתו ועם חברת ההפקה שהעסיקה אותו. ברשת הוסיפו כי החליטו שלא להשתמש בחומרים שצולמו על ידו במסגרת הכתבה. "כאשר נודע לנו כי עלו שאלות לגבי האובייקטיביות שלו בשל קשרים לחמאס לכאורה, ניתקנו מיד את הקשרים שלנו עם אותו אדם ועם חברת ההפקה ששכרה אותו. אנחנו מכירים בכך שהיה זה לא ראוי שאותו צלם פרילנסר יצלם עם UNMAS". מסרים דומים מסרה דוברת מטעם "סקיי ניוז" ל-ynet, והוסיפה "אנו בוחנים את הנהלים הרלוונטיים בעזה, ועבודה בנושא מתבצעת באופן פנימי".
התקרית האחרונה מציפה שוב את השאלה בנוגע להעסקת עיתונאים פלסטינים על ידי כלי תקשורת מערביים, במיוחד באזורי קונפליקט כמו עזה. בישראל טוענים כי מדובר בדפוס חוזר שבו רשתות חדשות מעסיקות אנשי תקשורת המזוהים עם חמאס, מבלי לבדוק לעומק את הרקע שלהם. מנגד, גופי תקשורת בינלאומיים טוענים כי העבודה בעזה מחייבת הסתמכות על פרילנסרים מקומיים, בשל הקושי לשלוח צוותים זרים לאזור.
מעבר להשלכות התקשורתיות, האירוע הוביל למתיחות דיפלומטית נוספת בין ישראל לאו"ם. בישראל הפעילו לחץ על UNMAS לפרסם הבהרה פומבית בנושא ודרשו כי הארגון יבצע בדיקות רקע קפדניות יותר לגבי אנשי התקשורת שעובדים עימו. במחלקה לפינוי מוקשים אומרים כי לא היה להם כל ידע או יכולות לקבל מידע מוקדם על עברם של עובדי גוף אחר.