ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את הרפורמה החדשה בתקשורת של השר שלמה קרעי, שהוצגה בשבוע שעבר. אם תקבל את תמיכת השרים, הקואליציה תוכל להביא את הצעת החוק להצבעה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת כבר מחר, אלא שההצעה לא נפתחה להערות הציבור למשך 21 יום, כקבוע בחוק, מה שעשוי לעכב את קידומה.
במקביל, ההצעה נתקלה בקושי נוסף, כשהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה כי היא מתנגדת לה. "ההצעה מאפשרת התערבות פוליטית בעבודת גופי השידורים ומסכנת את התקשורת החופשית בישראל", נמסר מטעמה. "בחודשים האחרונים נעשה מאמץ משמעותי להשלמת הצעת החוק המקיפה והמורכבת, אך תהליך העבודה הפנים ממשלתי שהתקדם בחודשים האחרונים טרם הושלם, לרבות בסוגיות ליבה הנוגעות לשידורי החדשות".
בחוו"ד שהגיש המשנה ליועמ"שית, מאיר לוין, לשר המשפטים יריב לוין נכתב בין היתר: טיוטת החוק אינה בשלה, לוקה בפגמים תהליכיים ועלולה ליצור פגיעה בלתי מידתית בזכויות חוקתיות הנוגעות לעניין. ישנו חשש ממשי כי קידומה במתכונת הזו יגרור פגיעה חמורה בחופש הביטוי והעיתונות ופגיעה מהירה ועמוקה בתפקודה התקין של התקשורת החופשית בישראל, שהיא חלק בלתי נפרד מצביונה הדמוקרטי של מדינת ישראל".
קרעי השיב לבהרב-מיארה: "את כבר מזמן לא פועלת כגורם משפטי ממלכתי – אלא כשחקנית פוליטית על מלא. כשאת מדברת על 'חופש ביטוי', בפועל את מגבה גופים שחונקים כל קול אחר, חוסמים תחרות, ומונעים גיוון אמיתי".
עוד כתב שר התקשורת: "המונופולים וחסידי הריכוזיות עשו הכל כדי לעצור את המהלך. הם רצו לשמר את המצב הקיים שבו הציבור משלם יותר, מקבל פחות ונשלט על ידי גופי תקשורת חזקים עם חסינות רגולטורית. זה נגמר. הכוח עובר לצרכן. השוק נפתח לתחרות אמיתית. הציבור יוכל לבחור, לשלם פחות ולקבל יותר".
לפני כשנתיים הוצג באתר החקיקה הממשלתי תזכיר "חוק השידורים", הנקרא בשם זהה לזה שהוצג ברביעי האחרון, אלא שמדובר בהצעת חוק שונה לחלוטין מהמהלכים שמבקש שר התקשורת לקדם כעת. כבכל חקיקה ממשלתית, כל תזכיר חוק צריך להיות מוצג באתר הממשלתי פתוח להערות הציבור למשך שלושה שבועות ורק לאחר מכן הממשלה יכולה להניח את החוק על שולחן הכנסת, מתוך הנחה שהערות הציבור יילקחו בחשבון ואף ישפיעו על נוסח החוק בסופו של דבר. אלא שבמשרד התקשורת לא ראו צורך בהנחת תזכיר חוק חדש, אלא בכוונתם לשנות את אותו "חוק השידורים" המקורי ובכך להימנע מההמתנה הנדרשת בחוק.
לכן, לקראת הדיון היום בוועדת השרים לענייני חקיקה על חוק התקשורת, פנה ח"כ אלון שוסטר לשר התקשורת בבקשה לפרסם מחדש להערות הציבור את תזכיר החוק, נוכח השינויים המהותיים שנערכו בו מאז פרסומו הראשוני ביולי 2023. ח"כ שוסטר כתב בפנייתו כי "מדובר בהצעה דרמטית שמשפיעה על מבנה השידורים, תחרות בשוק, זכויות הצרכן והיקף הרגולציה – ולכן יש לוודא הליך חקיקה תקין, שקוף וסדור". עוד הדגיש ח"כ שוסטר כי תזכיר החוק הקודם אומנם פורסם להערות הציבור בשנת 2023, אך מאז חלו שינויים מרחיקי לכת – הן בתוכן ההצעה והן במציאות בשוק התקשורת. "שינוי מבנה המועצה, שהוא לב הרפורמה, לצד שינויים מהותיים נוספים שנעשו מאז פרסום התזכיר המקורי, מצדיקים לכל הפחות חידוש הליך ההיוועצות הציבורית".
בהתאם לכך, קרא לפרסם לאלתר את נוסח 2025 באתר תזכירים ולהשהות את מועד הדיון בהתאם. לחלופין, הציע להפעיל מנגנון שיתוף ציבור ייעודי, בדומה להחלטת ממשלה 1502 משנת 2010 שליוותה את רפורמת התכנון והבנייה.
חבר הכנסת מהמחנה הממלכתי פנה גם ליועמ"שית הכנסת עו"ד שגית אפיק, שצפויה להציג את עמדתה בעניין כאשר הצעת החוק תגיע אל שולחן הכנסת וככל הנראה תדרוש לקדם את החוק על פי המסלול הקבוע בחוק, בלי קיצורי דרך. גם בעניין הקמת ועדה ייעודית (ועדת תקשורת) לקידום הרפורמה, עו"ד אפיק תידרש להציג את עמדתה בפני ועדת הכנסת, אך בסופו של דבר העניין נתון להחלטת הקואליציה.
במקביל, לשכת עורכי הדין הגישה את עמדתה לשר לוין ובה קראה "לעצור את חוק קרעי ולמנוע פגיעה בחופש העיתונות ובעצמאות השידור הציבורי". במסמכים שהועברו הזהירה הלשכה כי מדובר במהלך פוליטי להשתלטות על גופי התקשורת, תוך ערעור חופש העיתונות ופגיעה חמורה בעצמאות השידור הציבורי. הלשכה קראה לעצור את החקיקה ולהקים ועדה ציבורית בלתי תלויה שתבחן את שוק התקשורת באופן מקצועי, ותמליץ על הסדרה אחראית שתבטיח שמירה על חופש הביטוי, רגולציה עצמאית, ועיגון חוקתי של תקשורת חופשית.