בעיתוי מקרי ביום חמישי הקרוב עולה בנטפליקס המיני-סדרה "יום אפס" שעלילת המתח שלה מתחוללת במציאות פוליטית הפכפכה ומסתורית, שמהדהדת את המתרחש בימים אלה בארצות הברית תחת הממשל הנוכחי - וזה כנראה לא במקרה. בהתחשב בביקורות הבוטות והפומביות שלו נגד דונלד טראמפ, לא בלתי מתקבל על הדעת להניח שליהוקו של רוברט דה נירו לתפקיד הראשי כנשיא לשעבר שנקרא אל הדגל כדי להציל אומה במשבר, אינו מקרי. קשה לדעת. בריאיון עם השחקן הוותיק ויוצר הסדרה אריק ניומן לקראת עלייתה הוטל איסור מוחלט על כל התייחסות לטראמפ, אילון מאסק והמהלכים המשותפים שלהם ושל תומכיהם בניסיון לשנות את סדרי השלטון במדינה, למרות, וככל הנראה בגלל, הדמיון להתרחשויות בסדרה. אולם גם תחת מעטה היח"צ, מודה דה נירו: "מעולם לא תיארתי לעצמי שנהיה איפה שאנחנו היום. וזה מדאיג".
עלילת "יום אפס" יוצאת לדרך בעקבות מתקפת סייבר מסתורית שמשתקת את כל המערכות המקוונות בארצות הברית לאורך דקה, במהלכה מאבדים את חייהם מאות אזרחים בתאונות דרכים ותקריות קטלניות שנבעו מקריסת רשת החשמל והניתוק של מערכות התקשורת. הבהלה בציבור מגיעה לשיאה באופן טבעי והיא הולכת וגוברת אף יותר מכיוון שרשויות הביטחון אינן מצליחות לזהות את הגורמים שאחראים למתקפה חסרת התקדים, ולכן גם לא יודעים איך למנוע אותה בעתיד. בצר לה, הנשיאה מיטשל, אישה אפרו-אמריקנית (בגילומה של אנג'לה באסט) מזמנת את קודמה בתפקיד ג'ורג' מאלן (דה נירו) לתפקיד והוא מסכים, לא בחפץ לב ולמרות התנגדות בתו חברת הקונגרס (ליזי קפלן), לעמוד בראש ועדה מיוחדת עם סמכויות לשעת חירום, שנועדה לפצח את התעלומה, ובו בעת להחזיר את אמון ההמונים החרדים בממסד.
"יום אפס" – טריילר
(באדיבות נטפליקס)
מאלן המקשיש נתפס כאדם הנכון לאחד את העם האמריקני, שהשסע בו הולך וגדל על רקע תיאוריות הקונספירציה שצצות כרגיל במקרים של אירועי קיצון שכאלה, ומופצות על ידי רבים ובראשם איש תקשורת נכלולי בשם אוון גרין (דן סטיבנס) ותומכיו האדוקים. אלא שהנשיא בדימוס חווה נסיגה ביכולותיו הקוגניטיביות שהיא טבעית בהתחשב בגילו המתקדם, אבל מרגישה לא-טבעית עבורו. במתכוון או שלא, הדמות שלו מזכירה את ג'ו ביידן. לא רק בגלל גילו והשפעתו הניכרת על תפקודו, וגם לא רק בגלל יחסיו החמימים עם הנשיאה מיטשל שנראית כמו מימוש פנטזיה של קמלה האריס בבית הלבן. מאלן הוא נציג של הדור הישן, הממלכתי, ההגון והתועלתני. בתו אלכס מטיחה בו שהוא מנותק מהמציאות הנוכחית של רשתות חברתיות, פייק ניוז והשתלחויות פרועות, והוא לא יכול להצליח בסביבה זו. כמו ביידן, וכך מסתבר גם דה נירו בן ה-81. "אני לא חלק מהדור הזה, ולא פעיל בכל הדברים האלה כמעט בכלל. אין לי בזה חלק", הוא משתף בריאיון.
בניגוד לדה-נירו, יוצר הסדרה אריק ניומן מכיר היטב את המציאות, ואת הפיברוקים שלה, כפי שאלה מתממשים בשילוב שבין חברה, פוליטיקה, כסף והביטויים התרבותיים, תקשורתיים וטכנולוגיים שלהם שיוצאים משליטה ברשתות החברתיות. היוצר שנודע מעבודתו על סדרת להיט אחרת של נטפליקס, "נרקוס", הגה את סיפור הרקע והעלילה של המותחן הפוליטי האפל הזה בסיוע התסריטאים-השותפים, נואה אופנהיים ומייקל שמידט, עיתונאים בכירים ומוערכים, כשאופנהיים אף כיהן כנשיא חדשות NBC. "הסדרה נובעת מהפחד שלי ושל נואה אופנהיים מכך שהאמת הפכה למושג סובייקטיבי לחלוטין. אנשים מקבלים את החדשות המועדפות עליהם והם מקבלים אותן כאמת. אפילו אם מדובר במשהו שהוא מנוגד באופן מוחלט לאמת של מישהו אחר", מסביר ניומן.
"זה רעיון מפחיד, וזה פותח פתח לדברים נוראים להתרחש. זו היה הכוח המניע לסדרה ומה שעומד מאחורי הדמות של ג'ורג' מאלן. מדובר באדם שעומדת בפניו משימה להכריע בנוגע לאמת, אבל הכלים שלפיהם הוא בעצמו יכול להחליט מהי האמת שבורים. הוא מייצג לא רק את ארצות הברית, אלא את העולם כולו, כי אני מאמין שמדובר בתופעה בינלאומית. ולכן, זה משהו שמפחיד אותי מאוד אם להיות כן, זה מרכיב האימה העיקרי של הסדרה שלנו. זה איפה שאנחנו נמצאים כרגע כציביליזציה".
בסדרה עצמה יש המון שקרים וקונספירציות אבל בסוף האמת מנצחת, ומאלן מקריב לא מעט בגין חשיפתה הפומבית. זה סוף טוב שיתכן גם במציאות הנוכחית?
"חייבת להיות התפכחות באיזשהו שלב בנוגע לדרך שבה המידע זורם אלינו. כל הרעש ואובדן המשמעות גורמים לכך שזה בלתי-אפשרי להאמין בשום דבר. עלינו להתאים את עצמנו ולהכריע מה אמת ומה לא אמת. כל הדברים הללו נראו בהתחלה כמו בשורה טכנולוגית מבורכת שתאפשר זרימה חופשית של מידע, אבל בינתיים, כעשרים שנה אחרי, נראה שההשלכות השליליות גדולות הרבה יותר מאלו החיוביות".