חמישה פילים אפריקניים מבוגרים בגן חיות בקולורדו יישארו שם, לאחר שבית המשפט העליון של המדינה קבע כי אין להם זכות משפטית לדרוש את שחרורם, מכיוון שהם אינם בני אדם.
החלטת בית המשפט אמש (יום ד') קבעה כי ג'מבו, קימבה, לולו, לאקי ומיסי יישארו בגן החיות שבקולורדו ספרינגס. ההחלטה באה בעקבות החלטה דומה ב-2022 של בית המשפט העליון של מדינת ניו יורק, שקבעה כי פילה מבוגרת בשם האפי תישאר בגן החיות בברונקס שבניו יורק.
הארגון לזכויות בעלי חיים, Nonhuman Rights Project, הגיש את שתי התביעות בשם הפילים, בהתבסס על עקרון משפטי הנקרא "הביאס קורפוס", בטענה כי הפילים צריכים לחיות במקלטים. מדובר בעקרון שבו שופט מורה לרשויות להביא בפני בית המשפט, פיזית, אדם הכלוא בידי הרשויות ולדון במעצרו, ואם המעצר בלתי חוקי - לשחרר את האדם.
הארגון ציטט תצהירים משבעה חוקרים של בעלי חיים, שטענו כי הפילים הם בעלי חיים חברתיים וניידים מאוד, ושהם חולקים יכולות קוגניטיביות רבות עם בני אדם, כולל אמפתיה ומודעות עצמית. החוקרים הוסיפו כי כאשר הם כלואים בגן חיות, הם עלולים לחוות שיעמום ולחץ שיכולים להוביל לנזק מוחי.
אך בית המשפט קבע כי חוקי "הביאס קורפוס" של קולורדו חלים על בני אדם, ולא על בעלי חיים לא אנושיים, "לא משנה עד כמה הם עשויים להיות מתוחכמים קוגניטיבית, פסיכולוגית או חברתית". בית המשפט ציין גם כי ההסכמה של Nonhuman Rights Project במהלך הדיון בעל פה כי הם מבקשים רק כליאה שונה ולא שחרור מוחלט הייתה סיבה נוספת להתייחס אל הפילים בצורה שונה.
השופטת מריה ברקנקוטר כתבה בהחלטתה: "מכיוון שפיל איננו אדם, הפילים כאן אינם בעלי זכות לעתור בתביעת 'הביאס קורפוס'".
בהצהרה, Nonhuman Rights Project אמרו כי ההחלטה "מחזקת עוול ברור" ששולח את חמשת הפילים ל"סבל נפשי ופיזי לכל חייהם". הארגון הכריז על הצעדים המשפטיים הבאים.
עורך הדין של גן החיות, ג'ון סות'רס, אמר כי המחוקקים, ולא השופטים, הם אלו שצריכים להרחיב את הזכויות המשפטיות של בעלי החיים. השופטת הוסיפה כי החשיבה על בעלי חיים כעל בני אדם תהיה "שינוי מונומנטלי", שצפוי שהמחוקקים יבהירו אותו במפורש אם הם באמת התכוונו לכך.