צוות של ארכאולוגים ופלאונטולוגים מארגנטינה, ארה"ב וסין חשף את העדות הראשונה לנקבוביות אוויר בשרידי עצמותיו של בונפרטניקוס אולטימוס (Bonapartenykus ultimus), דינוזאור שייתכן כי היה עטוי נוצות ממשפחת האלברזאוריים (Alvarezsauridae).
במחקר, שפורסם בכתב העת PLoS ONE, תיארו החוקרים היכן מצאו את המאובן, פירטו את מצבו ולבסוף פירטו את התגלית המפתיעה בדמות נקבוביות האוויר בעצמותיו של הדינוזאור שחי בסוף תקופת הקרטיקון, מלפני 86 מיליון שנים ועד להכחדת הדינוזאורים בתום אותה תקופה (לפני 66 מיליון שנים).
2 צפייה בגלריה


שחזור של הדינוזאור בונפרטניקוס, שנמנה על משפחת האלברזאוריים
(איור: Abel G. Montes, Meso et al, PLOS ONE (2025). DOI: 10.1371/journal.pone.0308366)
במשך שנים רבות, נמצאו עדויות לנקבוביות אוויר בעצמות דינוזאורים מענף הארכוזאוריה (Archosauria), כולל מסדרת הפטרוזאוריה (Pterosauria) שהיו בעלי החוליות הראשונים שפיתחו יכולת תעופה, בהקדימם את העופות והעטלפים בעשרות מיליוני שנים, ומסדרת בעלי אגן דמוי לטאה (Saurischia) שנעו ברובם על שניים והיו בעלי אגן ירכיים המופנה בחלקו קדימה ובחלקו אחורה.
עם זאת, תכונה זו מעולם לא נצפתה בקרב האלברזאוריים הנכחדים, שהיו משפחה של דינוזאורים ארוכי רגליים. צוות המחקר גילה את העצמות הייחודיות בתצורת אלן (Allen) - תצורה גיאולוגית שבריו נגרו - פרובינציה ארגנטינאית בצפון פטגוניה - ששכבותיה מתוארכות לקרטיקון העליון (קמפן- מאסטריכט). מאובני הבונפרטניקוס - שקרוי על שם החוקר הארגנטינאי חוסה בונפרטה - היו בגדלים שונים ותוארכו לתקופה שלפני כ-70 מיליון שנים.
2 צפייה בגלריה


נקבוביות האוויר בעצמותיו של הדינוזאור בונפרטניקוס, אשר התגלו בריו נגרו - פרובינציה ארגנטינאית בצפון פטגוניה
(צילום: PLOS ONE (2025). DOI: 10.1371/journal.pone.0320121)
לאחר שאספו את המאובנים והביאו אותם לניתוח מעמיק, שכלל ביצוע סריקות CT בבית חולים מקומי, מצאו החוקרים עדויות לנקבוביות אוויר בכל השלד הצירי שלו - חלקם במקומות בלתי צפויים, כמו במחצית האורך של הזנב, זאת בנוסף לדפוסים לא אחידים של נקבוביות אוויר במאובנים שונים. מחקר קודם הראה שבנוסף להפחתת המשקל, נקבוביות האוויר בעצמות הציפורים מסייעות בשמירה על טמפרטורת הגוף ואף בפעילות הנשימה.
לפיכך, החוקרים שיערו כי דינוזאורים התאפיינו בנקבוביות אוויר בעצמותיהם מסיבות דומות. הפחתת משקל בחלק מהדינוזאורים הגדולים יותר, הם מציינים, עשויה הייתה להפחית את ההוצאה האנרגטית ולאפשר ליצורים הפרהיסטוריים לנוע מהר יותר, לרבות דינוזאורים ממשפחת האלברזאוריים, ממש כמו זה שנותחו לאחרונה.