לראשונה - בעל חיים שנכחד "הוחזר לחיים": קולוסאל ביוסיינסס (Colossal Biosciences), חברת הביוטכנולוגיה וההנדסה גנטית היחידה בעולם, הכריזה הערב (יום ב') על הולדתו מחדש של זאב הבלהות - מין של טורף נכחד שהיה קרוב לזאב המצוי, והיה נפוץ בתקופתו לאורך אמריקה הצפונית ואמריקה הדרומית בתקופת הפליסטוקן. בחברה אמרו כי מדובר בבעל החיים הנכחד הראשון שהוחזר לחיים בהצלחה, אך יש כאלה שמטילים בכך ספק.
3 צפייה בגלריה
זאבי הבלהות הזכרים
זאבי הבלהות הזכרים
זאבי הבלהות הזכרים
(צילום: Colossal Biosciences)
זאב הבלהות, שמופיע בסדרת ספרי הפנטזיה "שיר של אש ושל קרח" ובסדרת הטלוויזיה מצליחה המבוססת עליהם - "משחקי הכס", נכחד לפני כ-10,000 שנים. שלושת הגורים של זאבי הבלהות של החברה כוללים שני זכרים צעירים (רומולוס ורמוס - דמויות מהמיתולוגיה הרומית, אשר להם מיוחס ייסודה של העיר רומא) ונקבה אחת (חאליסי - על שם הדמות מ"משחקי הכס"). בהודעת החברה לא צוין מתי השלושה נולדו, אך ייתכן שהם בני כמה חודשים.
"זהו ציון דרך עצום – הראשון מתוך דוגמאות רבות שיגיעו, המוכיחות כי טכנולוגיית החייאת מינים נכחדים שלנו, מקצה לקצה, פועלת", אמר בן לאם, מנכ"ל החברה. "הצוות שלנו לקח DNA משן בת 13,000 שנה וגולגולת בת 72,000 שנה – והצליח לייצר גורי זאב בלהות בריאים".
3 צפייה בגלריה
זאבי הבלהות הזכרים
זאבי הבלהות הזכרים
זאבי הבלהות הזכרים
(צילום: קולוסאל ביוסיינסס)
כעת, שחזורם המוצלח של שלושה זאבי בלהות, הוא לא פחות מאשר אבן דרך מהפכנית, הממחישה את קפיצת המדרגה שהושגה בטכנולוגיות בהן עושים שימוש אנשי קולוסאל ביוסיינסס - צעד קריטי בדרך לשחזורם של מינים נכחדים אחרים.
אבל כאמור לא כולם אומרים כי מדובר בפריצת דרך. מדענים שלא קשורים לחברה הדגישו כי המאמץ הנוכחי לא אומר שזאבי הבלהות עומדים לחזור בקרוב לאחו בצפון אמריקה. "כל מה שאתה יכול לעשות כרגע זה לגרום למשהו להיראות שטחית כמו משהו אחר - ולא באמת להחיות מינים שנכחדו", אמר וינסנט לינץ', ביולוג מאוניברסיטת באפלו, שלא היה מעורב במחקר בריאיון לסוכנות הידיעות AP.

הזאבים של בית סטארק

זאבי בלהות, שזכורים כאמור מסדרת הטלוויזיה "משחקי הכס", היו די נפוצים בצפון ודרום יבשת אמריקה עד לפני כ-10 אלף שנים, עד שהם נכחדו.
במחקר שפורסם ב-2021 נמצא כי זאבי הבלהות היו שונים מאוד ממינים אחרים במשפחת הכלביים – בין היתר מזאב ערבות וזאב אפור – ולכן הם לא יכלו להתרבות זה עם זה. זאת, בניגוד למחקרים קודמים שנערכו בעבר, שמצאו קשר בין זאבי בלהות לזאבים אפורים.
3 צפייה בגלריה
זאב בלהות
זאב בלהות
זאב בלהות
(צילום: La Brea Tar Pits and Museum & Natural History Museum of Los Angeles County)
רק בחודש שעבר הכריזה חברת Colossal Biosciences כי אנשיה הצליחו ליצור תאי גזע פלוריפוטנטיים (iPSC) מתאי עור של פיל אסייתי, זאת בניסיון להחיות מחדש את הממותה הצמרית. המדענים הצליחו ליצור עכבר מהונדס גנטית עם מאפיינים של ממותה צמרית. הם השתמשו בטכנולוגיית CRISPR כדי לשלב גנים של ממותה לתוך העכבר, מה שהוביל לצמיחת פרווה עבה, ארוכה פי שלושה, מתולתלת וצפופה, בדומה לממותה, ובשונה מאוד מפרווה של עכבר.
מחקר זה נערך כשברקע פרויקטים רבים של ניסיונות להחזיר לחיים מינים שנכחדו, בתהליך שמוכר בשם דה-הכחדה. את הממותה הצמרית הם מעוניינים להשיב לחיים עד שנת 2028.