ליער האמזונס, אשר משתרע על פני תשע מדינות (ברזיל שבה כ-60% משטחו הכולל, קולומביה, פרו, ונצואלה, אקוודור, בוליביה, גיאנה, סורינאם וגיאנה הצרפתית), יש חשיבות סביבתית בקנה מידה עולמי, מכיוון שמעבר להיותו אזור מחייתם של מינים רבים מן החי והצומח, מדובר במקור שסופח אליו עשרות מיליארדי טונות של פחמן דו-חמצני, מה שמקנה לו תפקיד מרכזי באקלים האזורי והעולמי כאחד.
עם זאת, במרוצת השנים איימו גורמים שונים שמקורם בבני האדם על יער הגשם הטרופי הגדול בעולם, בין היתר באמצעות בירוא יערות ושריפות נרחבות. למרות שהנשיא הברזילאי המכהן, לואיז אינסיו דה סילבה - המכונה "לולה" - שם את שימור היער החיוני בראש סדר העדיפויות של מדינתו, שתארח השנה את ועידת האקלים של האו"ם (בין התאריכים 10-21 בנובמבר, בעיר בלם השוכנת סמוך לגדה הדרומית של דלתת האמזונס), נתוני המכון הלאומי לחקר החלל (INPE) מלמדים כי 140,328 שריפות זוהו במהלך 2024 באמצעות צילומי לוויין.
עם זאת, יש להדגיש כי למרות שמדובר בעלייה של 42% בהשוואה ל-98,634 שריפות שתועדו ב-2023 - והכי הרבה מאז 2007, אז תועדו 186,463 שריפות יער - סך השטח שסבל מכריתת יערות הוא מהנמוכים ביותר מזה שנים. בתחילת נובמבר 2024, אנשי ה-INPE אמרו כי כריתת היערות באזור בתקופה של 12 חודשים (מאוגוסט 2023 עד אוגוסט 2024) פחתה ביותר מ-30% בהשוואה לפרק זמן דומה בין אוגוסט 2022 לאוגוסט 2023, והייתה הנמוכה ביותר מזה תשע שנים.
אנשי שירות ניטור האטמוספרה מטעם שירות מעקב שינויי האקלים "קופרניקוס" של האיחוד האירופי מסרו בדצמבר 2024 כי בצורת קשה גרמה להצתתן של שריפות הרסניות ברחבי דרום אמריקה במהלך שנת 2024. העשן הסמיך שהיתמר, העיב בשנה החולפת לא פעם על ערים מרכזיות בברזיל, לרבות עיר הבירה ברזיליה, ריו דה ז'ניירו וסאו פאולו, מה שהוביל בתורו לזיהום אוויר מחניק שהשפיע על כמות בלתי מבוטלת של תושבים למשך מספר שבועות.
חשוב לציין כי הבצורת שייבשה את אזור האמזונס מאז אמצע 2023, לא הגיעה משום מקום אלא כתוצאה מפעולות של הגורם האנושי, שהחריפו את השפעותיהם של שינויי האקלים, אך גם בשל תופעת הטבע "אל-ניניו". החום והיובש הכבדים יצרו את התנאים המושלמים עבור שריפות יער נרחבות וקטלניות, אם כי מומחים בתחום האקלים טענו שרוב השריפות באמזונס הוצתו בזדון על ידי חקלאים מקומיים, שרצו לפנות שטחים עבור צרכיהם המקצועיים.
לדברי אותם מומחי אקלים, בירוא יערות מתמשך עלול להעלות את כל אזור האמזונס על המסלול הישיר שבסופו הוא יהפוך משקע פחמן דו-חמצני, לכזה שפולט כמות גבוהה יותר של גז החממה מאשר הכמות אותה הוא סופח - מה שיאיץ עוד יותר את שינויי האקלים שמשפיעים לא רק על השטחים המיוערים של דרום אמריקה, אלא על העולם כולו.