לא ממחזרים - ומסכנים חיים: השלכת סוללות ליתיום לפחי האשפה הירוקים הופכת למפגע בטיחותי חמור, שעלול להסתיים באסון. בינואר האחרון נרשמו לא פחות מ-60 אירועי התלקחות בפארק המחזור חירייה, בהם שתי שריפות שגרמו לנזקים כבדים. באיגוד ערים דן לתברואה מזהירים מפני השלכות חמורות על מערך פינוי הפסולת ומתריעים: "קטסטרופה שמסכנת חיי אדם". במשרד להגנת הסביבה מבטיחים לפעול, אך פתרונות ממשיים עדיין אינם מיושמים.
השריפה במתקן מיון הפסולת
(צילום: באדיבות פארק המחזור חירייה)

עם העלייה בשימוש בקורקינטים ואופניים חשמליים, היקף השלכת הסוללות לפחי האשפה רק הולך ועולה - וכך גם סכנת ההתלקחות. כשהחומרים שבסוללה באים במגע עם חומרים אחרים, שיכולים להימצא בפחים הירוקים - כמו אצטון, שאריות של סיגריות וסוגי פסולת נוספים - הסוללות עלולות להתחמם וכתוצאה מכך להתלקח. סוללות גדולות יחסית, כמו אלה של אופניים וקורקינטים, רק מעלות את הסיכון לפגיעה בבני אדם.
באיגוד ערים דן לתברואה, המפעיל את פארק המיחזור חירייה, מסרו כי בחודש ינואר האחרון אירעו 60 אירועי התלקחות. באיגוד מסרו, כי בנוסף לסיכון חיי אדם, השלכת סוללות ליתיום מכל הסוגים גורמת לשני אירועי התלקחות בממוצע ליום במתקני קליטת ומיחזור האשפה ואף להשבתתם לאורך זמן. עלות ההחזרה לכשירות ותיקון הנזקים שנגרמו במהלך החודש עקב ההתלקחויות והפיצוצים של הסוללות, שהושלכו לפחי האשפה הירוקים, עמדה על כ-2 מיליון שקלים.
3 צפייה בגלריה
השריפה במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה
השריפה במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה
השריפה במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה
(צילום: באדיבות פארק המחזור חירייה)
ראובן לדיאנסקי, יו"ר חירייה - איגוד ערים דן לתברואה והמשנה לראש עיריית תל אביב-יפו, אמר כי "מה שקרה אצלנו בחירייה בחודש ינואר הוא בגדר קטסטרופה! מדובר במצב בלתי נסבל של עשרות דלקות, שגרמו לנזק רב וסיכנו חיי אדם כתוצאה מהתפוצצות סוללות ליתיום. אני קובע באופן חד משמעי שהשלכת סוללות ליתיום לפח הירוק, עם כל שאר האשפה הביתית, מהווה סיכון משמעותי".
לדיאנסקי הוסיף: "זה מסוכן לעובדי צוותי התברואה בעת פינוי הפחים למשאיות האשפה, ומביא לנזק גדול לאחר השינוע לתחנה לקליטת אשפה ולמרכז המיחזור. פגיעה בכל אחת מהנקודות בשרשרת משביתה לאורך זמן פעילות של מפעל שלם, ומשבשת באופן משמעותי את הטיפול בפסולת עבור מספר רב של רשויות מקומיות, ומסבה נזק כלכלי וסביבתי. אני קורא לציבור לגלות אחריות ולהקפיד שלא להשליך סוללות ליתיום לפח הירוק, ובכך למנוע סכנה לחיי אדם ולרכוש".
בחירייה שלחו מכתבים לראשי הרשויות והמנכ"לים שמפנים אשפה לתחנה, במטרה להתריע ועל מנת לפעול להעלאת המודעות לנושא בקרב התושבים. אלא שגם לרשויות אין ממש פתרון.
3 צפייה בגלריה
השריפה במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה
השריפה במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה
השריפה במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה
(צילום: באדיבות פארק המחזור חירייה)
גם למשרד להגנת הסביבה, האמון על תחום הפסולת, אין תשובות. "מבירור שערך המשרד להגנת הסביבה, עלה כי במהלך חודש ינואר פרצו באתר חירייה שתי שרפות שנגרמו כתוצאה מסוללות אופניים חשמליים (ליתיום) אשר דווחו למשרד כנדרש. עוד עלה מהבירור, כי המספר 60 מתייחס למספר המקרים בהם אותרו סוללות ליתיום בתוך הפסולת באתר. נכון להיום אין בידי המשרד נתונים על שריפות נוספות כתוצאה משריפות סוללות ליתיום", נמסר.
בחירייה, לעומת זאת, טוענים כי הסוללות התלקחו עשרות פעמים ובשתי פעמים נגרמו שריפות. "ככלל, פסולת סוללות ליתיום מסווגת הן כפסולת מסוכנת והן כפסולת לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, וחל איסור לקלוט אותה ללא היתר רעלים, וללא התשתיות המתאימות. מתקנים שאינם מורשים לקלוט פסולת זו מחויבים לנקוט בפעולות ובאמצעים למניעת קליטתה ובכלל זאת לבצע בדיקה ויזואלית או מיון של הפסולת על גבי משטח תפעול, כתלות בתנאים הספציפיים ברישיון העסק", נמסר. "כך שככל ואותרה בשטח האתר פסולת מסוכנת, לרבות סוללות ליתיום, יש להחזיקה במתקני אצירה מתאימים עד להשבתה למקור ממנו נשלחה או עד להעברתה לאתר טיפול / סילוק מתאים לסוג הפסולת, המאושר על פי החוק, וזאת בהתאם לנוהל החירום של העסק והתנאים המפורטים ברישיון העסק של האתר".
3 צפייה בגלריה
מסוע שקרס במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה, בגלל שריפה שפרצה במקום
מסוע שקרס במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה, בגלל שריפה שפרצה במקום
מסוע שקרס במתקן מיון הפסולת שבפארק המחזור חירייה, בגלל שריפה שפרצה במקום
(צילום: באדיבות פארק המחזור חירייה)
במשרד להגנת הסביבה הדגישו גם כן כי "חל איסור על הטמנת פסולת ציוד וסוללות לפי חוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני, באתרי הטמנה בהתאם לתנאי רישיון העסק החלים עליהם. החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות הוא חוק מסוג אחריות יצרן מורחבת, הפועל לפי עקרון 'המזהם משלם', על-פיו ליצרני הסוללות החובה למחזר 25% ממשקל סוללות הליתיום שנמכרו באותה שנה. היצרנים והיבואנים עומדים בחובותיהם בחוק באמצעות דמי טיפול שהם משלמים לגופי היישום המוכרים. עוד לפי החוק על הרשויות המקומיות האחריות ליצירת הסדרי הפרדה בשטחן, הכוללים מוקדים ומרכזים עירוניים לאיסוף הסוללות, וזאת במימון היצרנים והיבואנים ובאמצעות גופי היישום המוכרים."
עוד נמסר כי "יחד עם זאת ומבלי לגרוע מאחריות היצרנים והיבואנים ומאחריות מתקני הפסולת, וכדי לתת מענה לקשיים שעלו מן השטח, בימים אלה עובד המשרד להגנת הסביבה על תוכנית ליצירת פתרונות לבעיות ולסיכונים הנובעים מאיסוף סוללות ליתיום ממקורות שונים. בין היתר, המשרד נמצא בתהליכי עבודה מול הרשויות המקומיות בכדי לתת מענה להפרדת פסולת סוללות ליתיום ממקורות ביתיים, כך שייאספו ויגיעו ליעדי טיפול מתאימים. המשרד מכיר בחשיבות הנושא, ועל כן פועל לקידום התהליך בשיתוף פעולה עם גורמים רלוונטיים נוספים ופרסום הנחיות לרשויות המקומיות ולציבור, במטרה לספק את המענה הסביבתי המיטבי".