אירוע מצער שבמהלכו שני צבי ים חומים שנלכדו ברשת מכמורת מול חופי אשדוד, הסתיים השבוע עם סוף טוב, לאחר שמתנדבי "סיירת החוף" הגיעו כדי לאסוף אותם לטיפול רפואי.
המקרה אירע בזמן דיג, ודיווח של עובדי הסירה הגיע למרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים ומשם אל סיירת החוף. צוות מתנדבים של הארגון יצא באמצעות כלי השיט "קולומביה" אל הים וחבר אל ספינת המכמורת. ליד הספינה הם מצאו צבת ים חומה נוספת שנראתה במצוקה, והחליטו לאסוף אותה גם כדי שתטופל.
המתנדבים העבירו את הצבים אל הסירה של הסיירת ומשם אל החוף, שם חיכו לרשות הטבע והגנים שיגיעו לאסוף את הצבים אל מרכז ההצלה לבדיקות מקיפות. הצבים עוברים כעת שיקום, שבסופו ישוחררו בשאיפה חזרה לים.
צב ים הוא בעל חיים עדין הנושם אוויר דרך הריאות. בכל כמה דקות הוא עולה אל פני המים כדי לנשום. ברגע שצב ים נתפס ברשת, חוץ מהסטרס הגדול שהוא חווה, נלקחת ממנו האפשרות לעלות ולנשום, מה שגורם לחנק ושאיפת מים לריאות.
לאורך חופי ישראל חיים ארבעה מינים של צבי ים: חום, ירוק קרני וגלדי. כולם נמצאים בסכנת הכחדה. בכל שנה מגיעים מאות צבי ים פצועים אל מרכז ההצלה, חלקם נתפסו ברשתות, חלקם בחבלים או נפגעו ממדחפי סירות, וחלקם נמצאים עם שקיות ניילון ופלסטיק בבטן.
סיירת החוף הוא ארגון ללא מטרות רווח העוסק בשמירת טבע ימי לאורך חופי ישראל. משימת הארגון - שמירה על הסביבה הימית בישראל, סיוע לחי הימי, הסרת מפגעים ורשתות דיג נטושות ומאבק בדיג הלא חוקי.
לפי החברה להגנת הטבע, דיג מכמורת היא שיטת דיג שבה ספינה גוררת רשת על גבי קרקעית הים, ולוכדת את בעלי החיים הנקרים בדרכה. חלק מציוד הדיג, כגון "דלתות" הרשת (לוחיות מתכת השומרות על הרשת פתוחה במהלך הגרירה) וכבלי הקרקעית, נגרר בתוך המצע החולי וחורץ אותו כמו מחרשה בשדה. רוחב כלל המערך שנגרר על גבי הקרקעית הוא כ-20-40 מטר, ורוחב מפתח הרשת עצמה הוא כ- 12-22 מטר. בישראל פעילות כ-16 ספינות מכמורת הלוכדות כ-1500 טון בשנה, המהווים כ-60% משלל הדיג השנתי בים התיכון (1% מסך צריכת הדגים בישראל).
דיג מכמורת נחשב להרסני ביותר מבין שיטות הדיג, כשהנזקים הישירים והעקיפים של ענף זה נחשבים לאחד מהאיומים הגדולים על הסביבה הימית.
בשיטת דיג לא סלקטיבית זו שיעור שלל הלוואי – דגיגים צעירים, מינים לא מסחריים ומינים מוגנים – המושלכים חזרה לים לרוב כשהם מתים, גבוה במיוחד. בישראל, אחוז שלל הלוואי מתוך סך השלל עומד על 50%, כשרוב המינים העולים ברשת חסרי ערך מסחרי.
למידע נוסף על סיירת החוף: לחצו כאן