הקרחון הגדול ביותר בהרי האלפים עשוי עדיין להינצל בחלקו - אם ההתחממות הגלובלית תוגבל מתחת ל-2 מעלות צלזיוס, כך אמרו מדענים שוויצריים. עם זאת, לדבריהם אובדן קרח משמעותי מהקרחון כבר בלתי נמנע. הקרחונים ברחבי העולם נעלמים מהר יותר מאי פעם, כאשר בשלוש השנים האחרונות נרשם אובדן מסה הקרח הגדול ביותר - כך לפי דוח של האומות המאוחדות שפורסם בסוף השבוע.
קרחון אלטש לפני כמה שנים
הקרחון הגדול אַלֵטש ברכס האלפים הברניים, שאורכו 20 קילומטרים ומשקלו 10 מיליארד טונות, מושך יותר ממיליון מבקרים בשנה, שיכולים לצפות בממדיו מנקודת התצפית ביונגפראויוך, הנמצאת בגובה 3,454 מטרים מעל פני הים.
"זה מאוד סביר שכמעט כל הקרחונים יימחקו, ואני מקווה שאפשר יהיה לשמור על חלק מהקרח של הקרחון אֵלֵטש בגובה כזה", אמר מתיאס הוס, מנהל מעקב הקרחונים בשווייץ (GLAMOS), לסוכנות הידיעות רויטרס.
בתסריט ללא צעדי הפחתת קצב התחממות כדור הארץ, שלוש הזרועות המובילות של הקרחון, שמתמזגות לנהר קרח רחב, ייעלמו, מה שיביא ליצירת עמק אפור ועמוק, כפי שמציג דימוי של האקדמיה השווייצרית למדעים.
אך אם ההתחממות הגלובלית תישאר מתחת ל-2 מעלות צלזיוס, הקרחון ישרוד, אך יהיה קצר ודק יותר. "במיוחד קרחונים בגובה של יותר מ-3,000 מטרים מעל פני הים עשויים להישמר לטווח הארוך", אמרו באקדמיה השווייצרית למדעים על התסריט השני.
המחקר, שפורסם לרגל יום הקרחונים העולמי הראשון, לא ציין איזה תסריט הוא הסביר יותר, אך חוקר הקרחונים השווייצרי אנדראס לינסבאואר אמר כי זה כנראה "משהו בין השניים".
יותר ממחצית מהקרחונים באלפים נמצאים בשווייץ, שם הטמפרטורות עלו פי 2 מהממוצע העולמי עקב שינויי אקלים, הנגרמים בשל פליטת גזי חממה לאטמוספרה על ידי בני אדם. בשל התחממות כדור הארץ, הפשרת הקרחונים בקיץ מתחילה מוקדם מהרגיל וגם הסתיימה מאוחר יחסית. דבר שמגדיל את אובדן הקרחונים.