בזמן שהמאבק בשינויי האקלים תופס תאוצה, ארה"ב בוחרת לסגת מהסכם פריז: נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, צפוי להוציא שוב את ארצות הברית מהסכם האקלים שנחתם בשנת 2015 בפריז, כך הודיע היום (ב') הבית הלבן. בכך תפרוש המדינה שפלטה הכי הרבה גזי חממה בהיסטוריה מהמאמצים הגלובליים להילחם בשינויי האקלים. גם ב-2017, כשטראמפ החל את כהונתו הראשונה הוא פרש מההסכם, אך הנשיא לשעבר ג'ו ביידן החזיר את ארה"ב להסכם ב-2021.
טראמפ מושבע לנשיא ארה"ב
(צילום: רויטרס)

ההחלטה, שתפגע במאמצים העולמיים לצמצם את פליטות גזי החממה - הגורמים להתחממות כדור הארץ - תציב את ארצות הברית לצד איראן, לוב ותימן כמדינות היחידות בעולם שמחוץ להסכם שנחתם ב-2015 בפריז, שבו התחייבו ממשלות להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות צלזיוס מעל הרמות שלפני המהפכה התעשייתית, זאת על מנת למנוע את ההשפעות החמורות ביותר של שינויי האקלים. יש להדגיש כי הטמפרטורה בשנת 2024, שהיא השנה החמה בהיסטוריה, הייתה יותר מ-1.5 מעלות מהממוצע שלפני העידן התעשייתי.
ההודעה, שהגיעה במסמך מהבית הלבן, משקפת את הספקנות של טראמפ לגבי התחממות כדור הארץ, אותה כינה "תרמית", ומשתלבת עם האג'נדה הרחבה שלו להסיר רגולציות על תעשיות הנפט והגז בארצות הברית כדי למקסם את התפוקה שלהן.
ארצות הברית היא כבר כיום יצרנית הנפט והגז הטבעי הגדולה בעולם, בזכות קידוחים בטקסס, ניו מקסיקו ואזורים נוספים במדינה.
3 צפייה בגלריה
השבעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
השבעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
השבעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
(צילום: Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)
טראמפ אמר כי יכריז מיד על מצב חירום אנרגטי לאומי, והבטיח למלא את עתודות הנפט האסטרטגיות ולייצא אנרגיה אמריקנית לכל רחבי העולם. "נהיה שוב אומה עשירה, והזהב הנוזלי (הנפט) שמתחת לרגלינו יעזור לנו לעשות זאת", הוא אמר.
הנשיא, שהבטיח במהלך קמפיין הבחירות שלו "לקדוח, לקדוח, לקדוח", יחתום גם על צו נשיאותי המתמקד באלסקה, כך אמר גורם בממשלו הנכנס. לדבריו, המהלך חיוני לביטחון הלאומי של ארצות הברית ויכול לאפשר ייצוא של גז טבעי נוזלי (LNG) לחלקים אחרים בארה"ב ולבעלות בריתה.
בנוסף, טראמפ אמר כי יבטל את מה שכינה "חובת הרכב החשמלי". חברי צוותו ממליצים על שינויים מרחיקי לכת כדי להפסיק את התמיכה ברכבים חשמליים ובתחנות טעינה, וכן לחזק צעדים החוסמים ייבוא כלי רכב, רכיבים וחומרים לייצור סוללות מסין, כך לפי מסמך שראה רויטרס.
3 צפייה בגלריה
קידוח נפט
קידוח נפט
קידוח נפט
(צילום: shutterstock)
הם גם המליצו להטיל מכסים על כל החומרים לייצור הסוללות בעולם, במטרה לעודד ייצור בארצות הברית, ולאחר מכן לנהל משא ומתן על פטורים פרטניים עם בעלות ברית, כך עולה מהמסמך.

במקום השני בזיהום בעולם

כאמור, טראמפ כבר הוציא את ארצות הברית מהסכם פריז במהלך כהונתו הראשונה, אף שהתהליך ארך שנים ובוטל מיד עם כניסתו של ג'ו ביידן לנשיאות ב-2021. הפעם, תהליך הפרישה צפוי להיות קצר יותר – ייתכן שיימשך שנה בלבד – מכיוון שטראמפ לא יהיה מחויב להתחייבות המקורית של ההסכם לשלוש שנים.
ארצות הברית נחשבת כיום לפולטת גזי החממה השנייה בעולם אחרי סין, והעזיבה שלה מערערת את השאיפות הגלובליות לצמצם את הפליטות.
3 צפייה בגלריה
טראמפ ביוני 2017, לאחר שהודיע על פרישה מהסכם פריז
טראמפ ביוני 2017, לאחר שהודיע על פרישה מהסכם פריז
טראמפ ביוני 2017, לאחר שהודיע על פרישה מהסכם פריז
(צילום: AP)
העולם כיום נמצא במסלול להתחממות גלובלית של יותר מ-3 מעלות צלזיוס עד סוף המאה, לפי דוח של האו"ם, רמה שלדברי מדענים תגרום להשפעות מצטברות כמו עליית מפלס הים, גלי חום וסערות הרסניות. מדינות ברחבי העולם כבר מתקשות לבצע את הקיצוצים הנדרשים בפליטות על מנת להוריד את העלייה הצפויה בטמפרטורה, כאשר מלחמות, מתחים פוליטיים ומגבלות תקציביות דוחקות את שינויי האקלים בסדר העדיפויות.
גישתו של טראמפ מנוגדת בחדות לזו של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שרצה שארצות הברית תוביל את מאמצי האקלים הגלובליים ושאף לעודד מעבר מנפט וגז באמצעות סובסידיות ורגולציות. טראמפ אמר שהוא מתכוון לבטל את הסובסידיות והרגולציות הללו כדי לחזק את תקציב המדינה ולצמוח את הכלכלה, אך הבטיח שהוא יכול לעשות זאת תוך שמירה על אוויר ומים נקיים בארצות הברית.
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, הביע ביטחון בכך שערים, מדינות ועסקים בארצות הברית "ימשיכו להפגין חזון ומנהיגות באמצעות שאיפה למען צמיחה כלכלית נמוכת-פחמן ועמידה, שתיצור מקומות עבודה איכותיים". כך אמרה דוברת האו"ם פלורנסיה סוטו ניניו בהצהרה כתובה. "חשוב שארצות הברית תמשיך להוביל בנושאים סביבתיים", היא אמרה. "המאמצים המשותפים תחת הסכם פריז עשו שינוי, אך עלינו ללכת רחוק ומהר יותר יחד".