מחקר חדש שנערך בקרב נקבות עכברים ובדק גם מוחות של נשים, עשוי להצביע על התשובה ואיך היא קשורה לכרומוזום אחד בתאי המוח.
(צלם: ירון שרון )
מנגנון המתרחש בתא של נשים, המכיל שני כרומוזומי X נקרא "השתקה של כרומוזום X", בעוד לגברים יש כרומוזום X וכרומוזום Y. ההשתקה נובעת כדי למנוע ייצור עודף של חלבונים, והיא מתקיימת באופן אקראי כבר בשלבים המוקדמים של ההתפתחות.
במחקר, שנערך באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, גילו לאחרונה החוקרים שחלק מהגנים בכרומוזום המושתק יכולים "להתעורר" מחדש עם הגיל, במיוחד במוח, ולהשפיע על תהליכים כמו למידה וזיכרון. התופעה הזאת עשויה להסביר מדוע נשים מזדקנות לאט יותר מבחינה קוגניטיבית לעומת גברים, מדוע נשים נוטות לשמור על תפקוד שכלי טוב יותר, וגם לחוות פחות הידרדרות נוירולוגית לעומת גברים.
3 צפייה בגלריה


בירוק, התאים במוח העכבר שמתדרדרים לעיתים קרובות במהלך הזדקנות
(צילום: Gadek et al., Science Advances, 2025)
המחקר, שבחן כאמור תאי מוח של עכברים וגם של בני אדם, יסייע בעתיד להבנת המנגנון ועשוי להוות בסיס לפיתוח טיפולים עתידיים להאטת תהליכי הזדקנות המוח.
ועכשיו, האם ידעתם שעיזים חכמות יותר מכבשים או אלפקות? מחקר חדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת אבריסטווית' בבריטניה מגלה שעיזים מפגינות יכולות קוגניטיביות גבוהות יותר מבעלי חיים, שאולי נחשבים בקרב ההמונים לחכמים יותר מהן.
בעלי החיים התבקשו כחלק מהמחקר לאתר חפצים מוסתרים, תוך העלאת רמת הקושי של המשימות בהדרגה. התוצאות הראו כי העיזים הצליחו לעקוב אחר החפצים בצורה מדויקת יותר, מה שמעיד על תפיסה טובה יותר של ההבנה כי עצמים ממשיכים להתקיים גם אם לא רואים אותם. המחקר בדק גם זיכרון מרחבי באמצעות דליי מזון. עיזים התמצאו טוב יותר במרחב בהשוואה לכבשה או אלפקה.
ולסיום, סיפור מגניב ונוצץ. קית' יאנג וליסה סטפנסון סיירו על גבול אנגליה-סקוטלנד כשהם מצוידים בגלאי מתכות. מה שהם לא האמינו, זה שהם ימצאו אוצר מהחלומות - 35 מטבעות זהב וכסף בני כ-600 שנה, מתקופת ימי הביניים.
המטמון כולל מטבעות נדירים מהמאה ה-15 עם חריטות דמויותיהם של מלכים כמו הנרי החמישי, אדוארד הרביעי וג'יימס הראשון. ארכיאולוגים מעריכים שהאוצר הוטמן בסביבות 1460, תקופה של מתיחות פוליטית בין שתי המדינות. הזוג שגילה את המטבעות דיווח לרשויות, מה שאפשר למומחים להגיע לאזור ולחשוף מטבעות נוספים.