קפטן מכבי תל אביב, ערן זהבי, עורר סערה, לאחר שאמר לפודקאסט "המוג'ו של בן בן ברוך" כי הוא "הכי קונספירטור בעולם". זהבי הטיל ספק בנחיתת בני אדם על הירח לפני יותר מ-50 שנה: "אתה מבין כמה עובדים עלינו? לדעתי לא נחתנו על הירח, לפחות לא באותם ימים". על הקורונה הוא אמר: "עד היום אני אומר שזה ניסוי חברתי".
שגב נווה טסה ממכון דוידסון
(צילום: מיקי שמידט)
ומה יש למדענים לומר לזהבי? בריאיון לאולפן ynet התייחס שגב נווה טסה ממכון דוידסון לחינוך מדעי לדבריו של שחקן מכבי תל אביב. "ככל שהמדיה והרשתות החברתיות תפסו תאוצה, בעצם נוצרה איזושהי פלטפורמה שבה מאוד קל להעלות מחשבות, רעיונות והרבה יותר קל לשתף כל דבר שאנחנו חושבים או רוצים להעביר הלאה", הוא אמר. "יש דבר מאוד קהילתי בלהאמין ברעיון משותף ותחושות שעוזרות לנו להרגיש שאולי פחות בודדים ויותר חלק מקבוצה שמאמינה במשהו חדש, שמשקרים לנו ויש מעט אנשים שהם מסדרים את כל העולם. מאוד קל להאמין לזה, במיוחד כשאנחנו לא צריכים להוכיח, אלא רק להטיל ספק".
נווה טסה, מהנדס ביוטכנולוגיה הלומד לתואר דוקטור, אמר כי הוא אינו סבור שמי שמאמין בקונספירציות הוא לא בן אדם חכם. "אני גם מכיר מדענים שמאמינים בקונספירציות", הוא אמר. "זה כן מעלה את היכולת שלך לשאול שאלות, להיות מבקר יותר טוב".
הוא הוסיף כי "במדע אנחנו צריכים להאמין בידיעה האחרונה, באיזשהו בהנחה מדעית שעד היום הוכחה כי כל הראיות מעידות כלפיה, ואנחנו נגיד שהיא טעות רק אם נצליח להוכיח שהכיוון לא נכון ולא הפוך. בקונספירציה, אנחנו קודם כול מחליטים מה נכון, ואז אוספים את כל הראיות שיסדרו לנו את הסיפור, ומתעלמים מכל השאר".
נווה טסה דיבר גם על ההתמודדות עם קונספירציות, שלעתים עלולות לפגוע בחיי אדם. "כשאנחנו מתמודדים עם דברים כמו הקורונה, אנחנו צריכים להאמין שהרשויות, שהאנשים שמנסים להילחם בזה ונותנים לנו את כל הנהלים, המטרה שלהם היא לא לשלוט בנו, היא לא להקטין אותנו ולשמור אותנו, אלא איך אנחנו מצליחים לתפקד יותר נכון כמדינה", הוא אמר.
על ההתמודדות עם דבריו של זהבי, אמר נווה טסה: אני מבין למה זה מעצבן, כי זה יכול לגעת בנקודות אישיות, להגיד רגע כל מה שלמדנו 'מי אתה שתגיד שזה לא נכון או כן נכון?' אבל הוא לא הבן אדם המפורסם הראשון עם דעות קיצוניות או שונות ממה שמקובל". לדבריו, "צריך להרהר בקונספטים שאנחנו מכירים, אבל גם כן צריכים להיות קצת צנועים ולקבל את זה שאולי אני לא יודע מספיק. אולי צריך לקחת קצת שיחות עם אנשים שמכירים את הנושא, שנוכל להסביר למה דברים נכונים או לא נכונים".