שני קופים, שהוברחו בניגוד לחוק לישראל, נמצאו בתל אביב ובתוך כלוב בפזוראה הבדואית בנגב. כך הודיעה הבוקר (יום ה') המשטרה. בכך עלה מספר הקופים שאותרו בימים האחרונים ל-16. ברשות הטבע והגנים אמרו כי 10 קופים נמצאו בימים האחרונים בנגב, ארבעה במרכז הארץ ושניים בצפון. למרות שמדובר בהברחת חיות הבר הגדולה ביותר בישראל, שבוצעה ככל הנראה באמצעות רחפנים בגבול מצרים וירדן, עד כה רק אדם אחד עוכב לחקירה בחשד למעורבות בהברחה. טרם נעצרו חשודים.
הקוף שנמצא בתל אביב
(צילום: דוברות המשטרה)
במהלך מבצעים של המשטרה, מג"ב ורשות הטבע והגנים נמצאו עד כה 16 קופי גונון ירוק ביישובים בדואים בנגב, באזור המרכז וגם אחד בצפון. רק אתמול נמצא קוף כשהוא קשור בשרשרת במזכרת בתיה והיום כאמור הודיעה המשטרה על מציאת שני קופים נוספים. אחד הקופים מת, לאחר שחלה במחלת הטטנוס. בינתיים כל הקופים עדיין בהסגר. בדיקות השחפת יצאו שליליות וכעת מחכים לתוצאות הבדיקות, שהועברו לחו"ל.
ברשות הטבע והגנים קוראים לציבור, שהיה בקרבת חיות הבר בצורה לא מוגנת, להיבדק מחשש להדבקות במחלות זאונטיות כמו שחפת וכלבת שמסכנות חיי אדם.
הקופים שנמצאו מועברים למקלט הקופים, שם הם מקבלים טיפול. במקלט הקופים, בנוסף לטיפול רפואי, זכו בעלי החיים שחולצו גם לשמות. "כשקוף מגיע אלינו, אנחנו מנסים לתת לו שם כמה שיותר מהר – וכך הוא נהיה מהר מאוד 'מישהו'", הסבירה ד"ר תמר פרדמן, מנהלת מקלט הקופים.
במקלט החליטו לקרוא לשלושת הקופות הקטנות ביותר מרסי, אדווה ודגי. "הקטנות חוברו יחד, והן יכולות לשחק יחד ולישון מחובקות", סיפרה פרדמן. "אדווה הגיעה אלינו עם פצע נמק גדול בגב, שנגרם מנשיכות ובצקת רצינית סביב הצוואר. אבל היא כבר נראית הרבה יותר טוב. אדווה אימצה את מרסי אחרי שהופרדה מאמה האמיתית כדי לסחור בה".
שני הזכרים המתבגרים נקראו UTO ואמאני (שקט ושלווה בסוהילית). במקלט הקופים החליטו לחבר ביניהם, והם שואבים ביטחון אחד מחברו של השני. "הקופים האחרים הם קופים בוגרים ואנחנו נחכה עם החיבור בין כולם כשיצאו מההסגר. לאחד קוראים 'האקי' (צדק בסווהלית), והוא קוף מאוד דומיננטי. הניבים שלו נחתכו על ידי הסוחרים כדי שנשיכתו תהיה פחות קשה. ויש את ג'ואה (שמש), גונן, טומה, צ'מצ'י ומאצ'ו. כולם מחכים לתוצאות הבדיקות כדי לצאת מההסגר ולהתחבר יחד כולם לקבוצה גדולה, שיכולה לתת לקופים חיי חברה שכל כך חיוניים לרווחתו הנפשית של כל קוף".
פרדמן הוסיפה כי "פעמים רבות שואלים אותנו כמה זמן לוקח לקוף להשתקם, והתשובה היא שזה מאוד שונה מקוף לקוף. הגיל שבו הגור נגנב מאמו לצורך הסחר מאוד משמעותי. ככל שהגור זכה להיות עם אימו תקופה ארוכה יותר, הוא על פי רוב יהיה במצב נפשי טוב יותר. כמו כן, חשוב מה קרה לו אחר הניתוק מהאם - האם הוא חי בבדידות מבני מינו או שזכה לחיות לפחות עם קוף נוסף? וכמובן שלכל זה נלווית האישיות השונה של כל קוף וקוף. הרבה יותר קל ומהר לשקם קופה צעירה כמו מרסי, שכבר התחברה אצלנו לאמא מאמצת ועוד קופה שהצטרפה אליהן. לקופים הבוגרים שהגיעו - הדרך תהיה אולי ארוכה יותר".
כאמור, איש לא נעצר בחשד להברחת הקופים וגורי האריות, שעל פי החשד הגיעו לישראל באמצעות רחפנים. יתיר שמיר, מנהל חטיבת פיקוח ואכיפה ברשות הטבע והגנים, אמר כי "מדובר בפשע מאורגן לכל דבר ועניין. הרבה פעמים הסוחרים הלא חוקיים סוחרים גם בדברים אחרים".
הוא גם התייחס לתפיסת הזוחלים במושב במרכז הארץ מוקדם יותר השבוע. "צפרדעי החץ שנתפסו הן צפרדעים רעילות. כל הדו חיים בארץ אסורים בהחזקה, מחשש להעברת מחלות לבתי גידול לחים", אמר שמיר. "יש סיכון גדול לטבע הישראלי, לצד פגיעה בטבע במדינת המקור. יש חיות בר שיכולות להיות מסוכנות לבני אדם או עלולות להעביר מחלות. אנחנו תופסים מינים שהפלישה שלהם היא רק עניין של זמן והם מסכנים את הטבע הישראלי. המיינה והדררה, לדוגמה, לא צריכות להיות כאן, והן דוחקות מינים אחרים. זה משנה לנו את פני הטבע".
שמיר הוסיף כי יש קשיים גדולים באכיפה. "הענישה לא מרתיעה. אם אתה סוחר במאה אלף שקל בסמים ותיתפס תלך לכלא לשנים רבות. לעומת זאת, הסיכון בסחר בחיית בר קטנה הרבה יותר. זה פשע מאורגן, אבל יש גם סוחרים יותר קטלניים. חלק מהבעיה היא לשים ידיים על הסוחרים והרוכשים. היכולת להפעיל אמצעים ולהתחקות אחרי העבריינים היא מוגבלת, ברמת איסוף המודיעין והיכולת לחדור לפרטיות של חשודים. זה גם חלק מהבעיה".
בזמן שהקופים משתקמים במקלט הקופים, ארבעת גורי האריות שנמצאו בימים האחרונים הובאו ל"חי פארק" בקריית מוצקין. למרבה הצער, הם לעולם לא יוכלו לחזור לטבע. "הם יכולים לחיות כמו ציון-ניב (גור אריות שנמצא לפני שנתיים בישראל) בבית מחסה שדואג להם למזון וביטחון", הסבירה ד"ר ניקול בנג'מין-פינק. "ציון-ניב חי בבית הגידול הטבעי שלו בדרום אפריקה. יש אפילו ג'ירפות ובעלי חיים אחרים. הוא עבר תהליך גמילה מאנשים וחי ללא פחד".
במקביל, שורה של ארגונים, בהם "אנימלס", תנו לחיות לחיות, חוות החופש וארגון חיים וסביבה, פנו לרשות הטבע והגנים וגם למפכ"ל המשטרה בבקשה לשנות את סדרי העדיפויות שלהם, כך שתופעת הסחר בחיות בר תמוגר. בנוסף, הם ביקשו לעשות כל מאמץ להשיב את גורי האריות לסביבת המחיה הטבעית שלהם או למקלט מוגן.
מרשות הטבע והגנים נמסר: "קיבלנו את המסמך ואנו מברכים על בקשתם של הארגונים לשילוב זרועות אכיפתי לטובת מיצוי הדין עם החשודים, שכן יש לעמוד בחזית עיקשת כמדינה על כלל זרועותיה הרלוונטים במאבק מול הסחר של חיות הבר שהינו גלובלי, מורכב ומצריך משאבים וסמכויות אכיפה משמעותיות ומרתיעות. הרשות פנתה אל משרד החקלאות בעבר בבקשה לקבל סמכויות אכיפת חוק צער בעלי חיים לטיפול בחיות בר על מנת לאפשר החמרת הענישה ושמירת רווחתם של חיות הבר". עוד נמסר כי "האריות הועברו לחי פארק במוצקין כמקלט זמני על מנת להעניק להם טיפול רפואי מיידי. הרשות בודקת חלופות למיקום קבוע".