החוחית (Carduelis carduelis), ציפור שיר קטנה וססגונית, נפוצה בכל רחבי אירופה (למעט סקנדינביה וצפון רוסיה), אם כי תפוצתה משתרעת גם מזרחה, למרכז אסיה וצפון אפריקה. במרוצת השנים, הפכה החוחית - שקרויה על שם החוח העקוד (Scolymus maculatus), שמזרעיו היא ניזונה - למבוקשת מאוד בקרב יותר ויותר אנשים שניסו ללכוד אותה בכלוב, בעיקר בשל יופייה שהפך עבורה למכשול ולרועץ.
זוהי ללא ספק אחת מציפורי השיר היפות שקיימות כיום, כולל בישראל, הודות לכנפיה השחורות-צהובות, גופה הערמוני וראשה שצבוע בצבעי אדום, שחור ולבן. אך אם לא די בכך שבתי גידולה הולכים ומצטמצמים, הרי שפעולות הציד הבלתי חוקיות של אותם אנשים רבים שבוחרים להחזיקן בבתיהם, עוררה את זעמן של קבוצות שימור בכלל, ואלו שבאלג'יריה בפרט, שאנשיהן קוראים להגן על המין מפני צייד וסחר בלתי חוקיים, מפני אלה שהפכו את גידולן הביתי לתחביב.
"ברגע שציפורי הבר הללו כלואות, הן סובלות לעתים קרובות מבעיות בריאות חמורות, כמו נפיחות במעיים, עקב שינויים פתאומיים בתזונה ובסביבה שלהן", אמרה זינאלבידין צ'יבוט, מתנדבת באגודה להגנת ציפורי השיר בטבע, הפועלת בעיר סטיף (Setif), כ-290 ק"מ מזרחית לבירה אלג'יר בריאיון לסוכנות הידיעות הצרפתית.
החוחית היא בעלת משמעות תרבותית עמוקה באלג'יריה ונחשבת שם לסמל של חופש. לכן, היא זכתה למקום של כבוד מצד משוררים ואמנים בימי מלחמת העצמאות של אלג'יריה בשנות ה-50 וה-60, אז השתחררה המדינה שמקדישה יום מיוחד בחודש מרץ לכבודה של החוחית, מעול השלטון הצרפתי לאחר מאבק עקוב מדם.
4 צפייה בגלריה


החזקת חוחיות נפוצה באלג'יריה, אך אנשי שימור קוראים להגן על המין מפני צייד וסחר בלתי חוקיים
(צילום: AFP)
חוקים שנחקקו בשנת 2012 סיווגו את החוחית כמין מוגן באלג'יריה (בדומה לישראל, בה נחשבת החוחית למין מוגן שאסור לצוד, לגדל ולסחור בו), מה שהפך את לכידתה ומכירתה לבלתי חוקיות. עם זאת, המאמצים להגנה עליה לא נשאו פרי, בעיקר נוכח היעדר אכיפה של החוקים, מה שמוביל לא פעם למכירתן של החוחיות בחנויות לחיות ובשווקים.
מחקר משנת 2021, שנערך על ידי חוקרי אוניברסיטת גואלמה, העריך כי לפחות שישה מיליון פרטים מוחזקים על ידי אנשים פרטיים וסוחרים, זאת בהמשך לתיעוד של מכירת מאות חוחיות ביום אחד בשווקיה של אלג'יריה - כמו למשל השוק באנאבה (Annaba) שבמזרח אלג'יריה, שם נספרו כ-300 חוחיות שהוצעו למכירה.
באגודה, שעליה נמנית צ'יבוט, פועלים כל העת במטרה לשנות את המגמה, באמצעות רכישתן של ציפורי השיר הקטנות, לרבות הפצועות והמוזנחות שבהן, והענקת טיפול רפואי שיסייע בשיקומן. "אנחנו מטפלים בחוחיות בכלובים גדולים, וברגע שהן מתאוששות ויכולות לעוף שוב, אנחנו משחררים אותן בחזרה לטבע", אמרה צ'יבוט.
4 צפייה בגלריה


בול אלג'יראי עם דמותה של החוחית, שנחשבת לסמל של חופש, ולכן קיבלה מקום של כבוד מצד משוררים ואמנים בימי מלחמת העצמאות של אלג'יריה
(איור: Shutterstock)
מאג'יד בן-דאוד, חובב חוחיות וחבר באגודה לאיכות הסביבה באלג'יר, אמר שיש לפעול למען שימור והגנה על אוכלוסיית הבר של החוחית באלג'יריה, במטרה לבלום את תעשיית הסחר בשווקים. "המטרה שלנו היא לעודד רבייה של החוחיות, תוך דיכוי הצורך לצוד אותן בטבע", אמר בן-דאוד ל-AFP.
בנוסף לכך, פועלים אנשי האגודה להגנת ציפורי השיר בטבע גם בכל הנוגע להסברה נכונה ומונגשת עבור בני ובנות הדור הבא, כחלק משורת קמפיינים חינוכיים. עבדרחמן עאבד, סגן נשיא האגודה, הוביל לאחרונה קבוצת ילדים לטיול ביער כדי ללמד אותם על תפקידה של החוחית במערכת האקולוגית. "אנחנו רוצים להחדיר בדור הבא את הרעיון שמדובר בציפורי בר שראויות לכבוד שלנו, ולכן אסור לצוד אותן או לפגוע בהן", אמר עאבד.