הכירו את Contender, הכריש הלבן הגדול ביותר שתויג אי פעם על ידי חוקרים בצפון מערב האוקיינוס האטלנטי, והסיפור שלו הופך כעת לסיפור של בני מינו.
( צילום: ירון ברנר)
אורכו 4 מטרים ו-30 סנטימטרים, משקלו כ-750 ק"ג, וצוות חוקרים מארגון OCEARCH הצליח ללכוד, למדוד אותו ולשים עליו אמצעי מעקב. לאחר מכן שוחרר הכריש מול חופי פלורידה, במסגרת מחקר העוקב אחר כרישים לבנים במהלך החורף.
הכריש שמושדר הוא גדול באופן יוצא דופן לעומת זכרים אחרים ממין זה (הנקבות יכולות להגיע לגדלים מרשימים יותר - 6 מטרים), וזו הסיבה מדוע החוקרים התקינו עליו מכשיר שמאפשר לעקוב אחריו בכל פעם שהוא עולה לפני המים. מאז שהוא עונד את מכשיר המעקב, Contender שחה כבר כ-500 ק"מ.
תיוג כרישים לבנים חשוב מאוד למדענים, כיוון שאנחנו לא יודעים עליהם המון. הם שוחים רחוק מאוד, בעומקים גדולים ולא פשוט למצוא אותם. לכן, מידע על התנועה שלהם, מקומות המחיה שלהם וכיצד הם שורדים באוקיינוס, עוזר לשמור ולהגן עליהם.
ועכשיו לחלל. לאחרונה נתקלנו בכל מיני כותרות מבעיתות על האסטרואיד שנמצא ממש בדרך אלינו. למרות שהוא כבר קיבל את הכינוי "מחריב הערים", בואו ננשום עמוק ונסביר למה האסטרואיד הזה הוא דווקא חדשות טובות.
אסטרונומים מחפשים כל העת עצמים שעלולים לסכן את כדור הארץ. אחד מהם, שהתגלה לאחרונה, נקרא YR4. הוא עשוי לעבור קרוב מאוד לכדור הארץ, בדצמבר 2032, ובתרחיש קיצוני אף להתנגש בו.
חוקרים העריכו כי ההסתברות לפגיעה בכדור הארץ תהיה 2.3%. עם זאת, חישובים עדכניים של מהנדסים מאוניברסיטת אריזונה, מצביעים על כך שיש סיכוי של 0.3% שהאסטרואיד יתנגש בירח, במקום בכדור הארץ.
במקרה של פגיעה שכזאת, ההתנגשות תשחרר אנרגיה משמעותית שתיראה מפה, אם כי היא לא צפויה להשפיע עלינו ישירות. בשנת 2028, כשהאסטרואיד יתקרב למרחק של כ-8 מיליון ק"מ מכדור הארץ, המדענים יוכלו למדוד את המסלול שלו בדיוק גבוה יותר - ובכך להיערך טוב יותר לפגיעה אפשרית.
ולסיום, יחסית לזמן הקצר שלה, מחקרים רבים נכתבו על שנ"צ (שנת צהריים) - ובעיקר על ה"סגולות" הרפואיות שלה. מחקר חדש שנערך באוניברסיטת טקסס מגלה כי תנומות אחר הצהריים משפרות משמעותית את יכולת פתרון הבעיות שלנו.
במחקר השתתפו 58 אנשים, שקיבלו לפתור סדרת בעיות. לאחר מכן הם חולקו לשתי קבוצות. האחת נמנמה כשעתיים, והשנייה נותרה ערה. קבוצת המנמנמים הראתה שיפור משמעותי בפתרון בעיות, שלא הצליחה לפתור קודם לכן, והתוצאות הללו רק מחזקות את הקשר הידוע בין שינה לחשיבה יצירתית.
שנ"צ יכולה לשפר את היכולת הקוגניטיבית שלנו ועשויה לשפר את היכולת שלנו לפתור בעיות, ולייעל את החשיבה שלנו.